Espresso skarbem narodowym Włochów. Czy trafi na listę UNESCO?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
We Włoszech espresso to coś więcej niż napój. Kliknij w galerię i sprawdź, co je wyróżnia. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
We Włoszech espresso to coś więcej niż napój. Kliknij w galerię i sprawdź, co je wyróżnia. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem unsplash.com
Espresso to znacznie więcej niż ciepły napój. Włosi złożyli wniosek o wpisanie słynnej kawy i sposobu jej parzenia na prestiżową listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO. Uzasadnili, że picie espresso to rytuał zakorzeniony w ich tradycji. Wyjaśniamy, na czym polega jego wyjątkowość i jak przygotować tradycyjną małą czarną.

Espresso na liście UNESCO?

To już druga próba wpisania espresso na listę UNESCO. Poprzednie starania Włochów nie zostały oficjalnie sfinalizowane. Tym razem złożono formalny wniosek, a werdykt ma zostać ogłoszony wiosną 2022.

Dla Włochów espresso to nie tylko pyszny napój, a także ważna część tożsamości narodowej.

- To autentyczny rytuał i wyraz naszej społeczności, która wyróżnia nas na całym świecie - powiedział Gian Marco Centinaio, podsekretarz stanu w resorcie rolnictwa i leśnictwa Włoch, cytowany przez „The Guardian”.

Picie espresso jest okazją do towarzyskich spotkań, zawarcia znajomości, a także sposobem na rozpoczęcie dnia.

- Według włoskiego Instytutu Espresso, założonego w 1998 roku w celu ochrony i promowania oryginalnego espresso, ten rynek jest wart ponad 4 miliardy euro (3,3 miliarda funtów) rocznie, a ponad 90% Włochów pije filiżankę takiej kawy każdego dnia - czytamy w „The Guardian”.

Jak przygotowuje się espresso?

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii

We Włoszech espresso to coś więcej niż napój. Kliknij w galerię i sprawdź, co je wyróżnia. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Espresso skarbem narodowym Włochów. Czy trafi na listę UNESCO?

Idealne espresso przygotowuje się z certyfikowanej mieszanki kawy. Na jego powierzchni powinna utworzyć się lekka pianka, a kolor kawy powinien być orzechowo-brązowy do ciemnobrązowego.

Espresso charakteryzuje się pełnym smakiem i intensywnym aromatem. Zaparzane jest z użyciem ekspresu, szybko (ok. 25/30 sekund) przy ciśnieniu 9 barów.

Należy je serwować w małej filiżance, w temperaturze około 75–80 °C i w objętości 25–30 ml ze szklanką wody, aby oczyścić kubki smakowe i wyraźnie poczuć każdy smak.

Włoska kawa w Twoim domu?

kup najtaniej

Philips

PHILIPS 2200 EP2224/10 szary

1 299,00 zł

kup najtaniej

Nivona

Nivona CafeRomatica 821

2 888,00 zł

kup najtaniej

De'Longhi

DELONGHI DOLCE GUSTO GENIO TOUCH EDG426.GY

469,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch Tassimo Style TAS1103

207,94 zł

kup najtaniej

KRUPS

Krups Nespresso Inissia XN1001

564,77 zł

kup najtaniej

Severin

Severin KA 4850

1 229,00 zł

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux EKF3700

169,00 zł

kup najtaniej

Philips

PHILIPS Senseo CSA210/60

265,99 zł

kup najtaniej

Melitta

Melitta LatteSelect srebrno-czarny F63/0-201

3 099,00 zł

kup najtaniej

Tefal

TEFAL Uno CM1218

99,99 zł

kup najtaniej

Nespresso

De'Longhi Nespresso CitiZ EN167.B

622,33 zł

kup najtaniej

Amica

Amica CT 5013 Barista

1 398,00 zł

kup najtaniej

Wmf

WMF Kitchenminis 412260011

433,00 zł
Materiały promocyjne partnera

źródło: Italy seeks Unesco heritage status for espresso coffee, The Guardian

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie