Ciasteczka korzenne. Przepis na najprostsze ciasteczka na świecie, bez zagniatania i wycinania. Są miękkie, pachnące i pyszne

Katarzyna Puczyńska
Miękkie i pyszne ciasteczka korzenne. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Miękkie i pyszne ciasteczka korzenne. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na ciasteczka, ale nie przepadasz za zagniataniem ciasta i wycinaniem kształtów? Jest na to sposób! Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na ciastka korzenne, które pachną gałką muszkatołową i cynamonem. Przygotujesz je w jedyne 10 minut. Przekonaj się, jakie są smaczne i proste. Wypróbuj przepis na ciasteczka korzenne.

Spis treści

Polecany przeze mnie przepis na ciasteczka korzenne podbił moje serce i podniebienie już od pierwszej chwili. Nie tylko ze względu na rewelacyjny smak miękkich i aromatycznych ciasteczek, ale także z powodu wyjątkowo prostego wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera i rękami uformować z nich kuleczki. Dodatkowe obtoczenie w cukrowo-cynamonowej posypce sprawi, że nasze słodkości zyskają chrupiącą, nieco karmelową skórkę.

Przepis na ciasteczka korzenne

czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 15 minut
porcja na 30 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 130 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    posypka cynamonowa:
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Jak zrobić ciasteczka korzenne?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i gałką muszkatołową.
  3. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem.
  4. Dodaj jajko i utrzyj całość na gładką masę.
  5. Zmniejsz obroty miksera i wsypuj suche składniki, po czym miksuj, aż się połączą.
  6. Wyłącz mikser i przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
  7. Formuj rękami małe kulki ciasta (wielkości orzechów włoskich).
  8. Gdy wszystkie kuleczki będą gotowe, wymieszaj w małej miseczce składniki mieszanki do ich obtoczenia ciasteczek: cukier, cynamon i wanilię.
  9. Obtaczaj kuleczki w cynamonowej mieszance i układaj na blaszce.
  10. Piecz ciasteczka przez ok. 15 minut. Wystudź.
Miękkie i pyszne ciasteczka korzenne. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasteczka korzenne. Przepis na najprostsze ciasteczka na św...

Zobacz także inne przepisy na ciasteczka ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni