Spis treści
Polecany przeze mnie przepis na ciasteczka korzenne podbił moje serce i podniebienie już od pierwszej chwili. Nie tylko ze względu na rewelacyjny smak miękkich i aromatycznych ciasteczek, ale także z powodu wyjątkowo prostego wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera i rękami uformować z nich kuleczki. Dodatkowe obtoczenie w cukrowo-cynamonowej posypce sprawi, że nasze słodkości zyskają chrupiącą, nieco karmelową skórkę.
Przepis na ciasteczka korzenne
czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 15 minut
porcja na 30 ciasteczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 130 g miękkiego masła,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 250 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
posypka cynamonowa: - 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Zobacz także: Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i dla rodziny
Jak zrobić ciasteczka korzenne?
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i gałką muszkatołową.
- W drugiej misce utrzyj masło z cukrem.
- Dodaj jajko i utrzyj całość na gładką masę.
- Zmniejsz obroty miksera i wsypuj suche składniki, po czym miksuj, aż się połączą.
- Wyłącz mikser i przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- Formuj rękami małe kulki ciasta (wielkości orzechów włoskich).
- Gdy wszystkie kuleczki będą gotowe, wymieszaj w małej miseczce składniki mieszanki do ich obtoczenia ciasteczek: cukier, cynamon i wanilię.
- Obtaczaj kuleczki w cynamonowej mieszance i układaj na blaszce.
- Piecz ciasteczka przez ok. 15 minut. Wystudź.
Zobacz także inne przepisy na ciasteczka ze Strony Kuchni: