W skrócie:
Szybkie i proste ciastka z masłem orzechowym smakują lepiej niż te ze sklepu. Przy tym kontrolujesz jakość użytych składników. Zamiast utwardzonego tłuszczu palmowego stosowanego w branży cukierniczej korzystam z miękkiego masła. Dzięki niemu uzyskuję delikatny środek i chrupiące brzegi. Pomysł na łączenie masła orzechowego z cynamonem podpatrzyłam w książce „Leksykon smaków” Niki Segnit. Właśnie tam można wyczytać propozycję stosowaną w likierze z orzeszków ziemnych i cynamonu. To zestawienie z powodzeniem można przełożyć na domowe wypieki.
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą – prosty przepis na deser
Liczba porcji: na 12 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
100 g miękkiego masła,
120 g masła orzechowego,
150 g cukru trzcinowego,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
170 g mąki pszennej,
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/5 łyżeczki soli morskiej,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
50 g łezek/pigułek czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady.
Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym i czekoladą?
Sposób przygotowania:
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170° Celsjusza.
Do ciastek z masłem orzechowym użyj miękkiego masła, gładkiego masła orzechowego i całego jajka. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do misy robota kuchennego lub szklanej miski wrzuć masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy.
Ubijaj aż do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Zajmie to około 7 minut.
Następnie dodaj jajko, ekstrakt z wanilii i ubijaj kolejne 5 minuty.
Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i dodaj szczyptę soli.
Suche składniki powoli dodawaj do ubitej masy i mieszaj, aby uzyskać równomiernie połączoną masę.
Dorzuć posiekaną czekoladę lub pigułki czekoladowe przeznaczone do wypieków. Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę.
Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta na blaszkę z papierem do pieczenia zachowując 3 cm odstępy. Na jedno ciastko przypadają dwie łyżki masy. Możesz też zastosować obręcze lub wykrawaczki, które pomogą utrzymać jednakowy wygląd ciastek.
Wyłożone ciastka z masłem orzechowym i czekoladą wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż się zarumienią i będą intensywnie pachnieć.
Ciastka odstaw na metalowej kratce do całkowitego wystudzenia.
Kulinaria

Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka z masłem orzechowym i czekoladą możesz przechowywać w szklanym słoiku. Taki przysmak trzymaj na blacie kuchennym do 5 dni. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!