Kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą smakują jak marzenie. Piekę je zawsze dla niezapowiedzianych gości. Jeden składnik zaskoczy

Anna Daniluk
Na deser polecam szybkie i niezawodne ciastka z masłem orzechowym i czekoladą.
Na deser polecam szybkie i niezawodne ciastka z masłem orzechowym i czekoladą. 123rf.com/irsyn/zdjęcie ilustracyjne
Pachnące masłem, kruche z zewnątrz i miękkie w środku, takie są domowe ciastka z masłem orzechowym i czekoladą. Mam patent, który odmienia ich smak i przenosi na nowy poziom przyjemności. Wystarczy, że do masy dodasz mielony cynamon. Ta łatwo dostępna przyprawa w tym deserze ma wielką moc. Poznaj przepis na ciastka z masłem orzechowym dla całej rodziny.

W skrócie:

Szybkie i proste ciastka z masłem orzechowym smakują lepiej niż te ze sklepu. Przy tym kontrolujesz jakość użytych składników. Zamiast utwardzonego tłuszczu palmowego stosowanego w branży cukierniczej korzystam z miękkiego masła. Dzięki niemu uzyskuję delikatny środek i chrupiące brzegi. Pomysł na łączenie masła orzechowego z cynamonem podpatrzyłam w książce „Leksykon smaków” Niki Segnit. Właśnie tam można wyczytać propozycję stosowaną w likierze z orzeszków ziemnych i cynamonu. To zestawienie z powodzeniem można przełożyć na domowe wypieki.

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 12 sztuk.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,

  • 120 g masła orzechowego,

  • 150 g cukru trzcinowego,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • 170 g mąki pszennej,

  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/5 łyżeczki soli morskiej,

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,

  • 50 g łezek/pigułek czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady.

Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym i czekoladą?

Sposób przygotowania:

  1. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170° Celsjusza.

  2. Do ciastek z masłem orzechowym użyj miękkiego masła, gładkiego masła orzechowego i całego jajka. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  3. Do misy robota kuchennego lub szklanej miski wrzuć masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy.

  4. Ubijaj aż do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Zajmie to około 7 minut.

  5. Następnie dodaj jajko, ekstrakt z wanilii i ubijaj kolejne 5 minuty.

  6. Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i dodaj szczyptę soli.

  7. Suche składniki powoli dodawaj do ubitej masy i mieszaj, aby uzyskać równomiernie połączoną masę.

  8. Dorzuć posiekaną czekoladę lub pigułki czekoladowe przeznaczone do wypieków. Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę.

  9. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta na blaszkę z papierem do pieczenia zachowując 3 cm odstępy. Na jedno ciastko przypadają dwie łyżki masy. Możesz też zastosować obręcze lub wykrawaczki, które pomogą utrzymać jednakowy wygląd ciastek.

  10. Wyłożone ciastka z masłem orzechowym i czekoladą wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut, aż się zarumienią i będą intensywnie pachnieć.

  11. Ciastka odstaw na metalowej kratce do całkowitego wystudzenia.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Po upieczeniu i wystudzeniu ciastka z masłem orzechowym i czekoladą możesz przechowywać w szklanym słoiku. Taki przysmak trzymaj na blacie kuchennym do 5 dni. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni