W skrócie:
Łatwe domowe ciastka. Sprawdzony przepis
Wiele osób zgodzi się, że domowe ciasteczka to najlepszy smakołyk na każdą okazję. Ich przygotowanie często wydaje się trudne. Nic bardziej mylnego. Polecam sprawdzony przepis na ciasteczka z dżemem beciki. Są bardzo łatwe do zrobienia i smakują rewelacyjnie. Elastyczne krucho-drożdżowe ciasto przygotowywane jest z dodatkiem śmietany, więc zagniecenie składników nie jest problemem. Całość wystarczy rozwałkować i pociąć nożem na kwadraty. Zlepianie becików także jest bardzo proste. Gorąco polecam upiec od razu podwójną porcję. Znikają w mgnieniu oka!
Zobacz w galerii, jak zrobić ciastka z dżemem beciki.
Przepis na ciastka z dżemem
czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie
porcja na: ok. 30 ciasteczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- pół szklanki śmietany 18%,
- 60 g drożdży,
- 250 g zimnego masła lub margaryny,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- słoiczek dżemu np. malinowego,
- cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić łatwe ciastka z dżemem beciki?
- Do miski wlej śmietanę, wkrusz drożdże oraz dodaj cukier waniliowy, jajko i żółtko.
- Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Na blacie lub stolnicy posiekaj mąkę z zimnym masłem.
- Wlej do mąki i masła śmietanę z drożdżami.
- Zagnieć elastyczne ciasto, nie musisz go długo wyrabiać.
- Część ciasta odkrój i rozwałkuj na ok. 5 mm grubości.
- Potnij ciasto na kwadraty.
- Na każdy kwadrat połóż łyżeczkę dżemu.
- Przeciwległe rogi zagnij do środka i delikatnie dociśnij.
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 15 minut w 170 stopniach.
- Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.
Kulinaria

Najprostsze ciastka z dżemem na świecie. Raz spróbujesz i bę...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: