Spis treści
Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszne kokosanki. Proponuję przygotować ciasteczka z wiórek kokosowych namoczonych w rozpuszczonym maśle z cukrem. Dzięki temu po upieczeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Gotowe ciasteczka warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie wyschły i na dłużej zachowały swój aromat oraz smak.
Kokosanki - przepis na doskonałe ciasteczka do kawy i herbaty
Czas przygotowania: ok. 40 minut,
porcja: na 25 kokosanek,
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych,
- 50 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 białka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Zobacz także: Przepis na bajaderki - pyszne ciastka bez pieczenia
Jak zrobić kokosanki?
- W garnuszku rozpuściłam masło z cukrem.
- Do gorącej masy dodałam wiórki kokosowe, wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.
- Białka ubiłam mikserem na sztywną pianę.
- Do białek dodałam mąkę ziemniaczaną i ubijałam mikserem jeszcze przez minutę.
- Dodałam masę kokosową do piany z białek i dokładnie wymieszałam.
- Za pomocą łyżeczki formowałam małe kuleczki z masy i kładłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam kokosanki przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe ciasteczka wystudziłam. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, by zachowały świeżość.
Sprawdź także: Co zrobić z białek? Nie tylko beza jest rozwiązaniem
Zobacz także inne przepisy na ciasteczka ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?