Mąka owsiana dla osób na diecie bezglutenowej
Mąka owsiana jest doskonałym zamiennikiem, który świetnie sprawdzi się w wypiekach, dla osób cierpiącyc na nietolerancję glutenu. Należy jednak pamiętać o dokładnym czytaniu etykiet, by upewnić się, czy produkt został opisany jako bezglutenowy.
Posiada ona także wiele wartości odżywczych, dużo błonnika, ale także niską zawartość węglowodanów w porównaniu do innych mąk.
Mąka owsiana zawiera dużo witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E, D, oraz K.
Jest także źródłem:
- magnezu
- żelaza
- manganu
- wapnia
- potasu
- cynku
Stosowanie mąki owsianej zalecane jest m.in.:
- osobom borykającym się z problemami układu krążenia, ze względu na niską zawartość sodu,
- osobom cierpiącym na insulinooporność i cukrzycę, ze względu na zawarty w składzie beta-glukan, który wpływa na poziom cukru we krwi, spowalniając wzrost glukozy po posiłku.
Mamy dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ciasteczka owsiane z cynamonem. To smakołyki z mąki owsianej i mąki pszennej z dodatkiem cukru.
Nasza rada: jeśli zależy Ci na niskim indeksie glikemicznym, zamiast cukru dodaj np. ksylitol, a mąkę pszenną zastąp w całości mąką owsianą, dodając odrobinę wody do ich zagniecenia - takie ciastka z samej mąki owsianej wyjdą bardzo kruche.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciastka owsiane z cynamonem:
Nie ubrudź się podczas gotowania!
Ciastka owsiane z cynamonem - przepis
(porcja na ok. 50 ciasteczek, czas przygotowania: 1,5 godziny)

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Czytaj także: Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i dla rodziny
Jak zrobić ciastka owsiane z cynamonem?
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę owsianą i wymieszaj.
- Przesyp obie mąki z miski na stolnice i posiekaj z masłem.
- Dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
- Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Schłodzone ciasto wałkuj porcjami na ok. 0,5 cm grubości i wycinaj kształty foremką lub szklanką.
- Przełóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 12 minut w 170 stopniach.
Ciastka owsiane gotowe. Życzymy smacznego!
Zobacz także: Granola na drugie śniadanie. Przepis na wytrawną przekąskę dla wegetarian. Dodaj czosnek i ciesz się niecodziennym smakiem
Ciastka owsiane z cynamonem - zdrowe i wyborne. Sprawdzony p...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj napoje w pięknym szkle
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?