Jesienne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Kusząco pachnie cynamonem i wprost rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto z dynią

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Domowe i pyszne ciasto dyniowe z lukrem, to idealny przysmak na jesienne dni. Przygotujesz je szybko i prosto, z dodatkiem purée z dyni. Proponuję doprawić wypiek korzennymi przyprawami i udekorować orzechami włoskimi. Smakuje obłędnie, jest wilgotne, słodkie i puszyste. Sprawdź i wypróbuj przepis.

Spis treści

Proste ciasto z dynią

Ciasto dyniowe to znany i lubiany wypiek. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki smakołyk. Proponuję doprawić je cynamonem, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. Takie korzenne przyprawy zapewnią mu wspaniały, jesienny smak, a także wypełnią nasz dom pięknym aromatem. Ciasto z mojego przepisu przygotowywane jest na maśle. Całość ozdobiłam wyrazistym, cytrynowym lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi – orzechy warto najpierw podprażyć chwilę na patelni, dzięki temu będą smakować znacznie lepiej.

Przepis na ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi

czas przygotowania: ok. 15 minut+ pieczenie ok. 35 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g purée z dyni,
  • 230 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • lukier cytrynowy (cukier puder utarty z sokiem z cytryny),
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Jak zrobić ciasto z dynią? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
  4. Dodaj porcjami purée z dyni.
  5. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ciasto ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka (włóż drewniany patyczek do ciasta, jak będzie oblepiony, to znaczy, że nasz wypiek powinien jeszcze pozostać w piekarniku, jak będzie suchy, to możemy wyjmować ciasto).
  8. Zrób lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny na lśniącą, gęstą masę.
  9. Polej wystudzone ciasto lukrem i posyp orzeszkami.

Jak zrobić purée z dyni?

Purée z dyni można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Warto zrobić go więcej, przełożyć do słoiczków i pasteryzować w wodzie ok. pół godziny. Tak przygotowane purée można schować w zacienione miejsce i używać, gdy tylko najdzie nas ochota na pyszny, dyniowy wypiek.

Czytaj także: Puszyste ciasto dyniowe na drożdżach. Zobacz przepis na wypiek lekki jak chmurka

Przepis na purée z dyni:

  1. Umyj dynie i przekrój na pół.
  2. Usuń pestki (nie wyrzucaj ich, tylko umyj i wysusz, dzięki temu przygotujesz sobie pyszną i zdrową przegryzkę).
  3. Pokrój dynie na kawałki i ułóż na głębokiej blaszce.
  4. Piecz dynię w dobrze nagrzanym piekarniku, aż będzie miękka, ok. pół godziny.
  5. Gdy dynia przestygnie, wydrąż jej miąższ za pomocą łyżki.
  6. Przełóż miąższ dyni do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem na purée.
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jesienne ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Kuszą...

Zobacz także inne jesienne przepisy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni