Wiosenne dania ze szparagami na obiad. Zobacz 7 sprawdzonych przepisów na pyszne posiłki. Wśród nich polecamy przysmak z boczkiem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W naszej galerii zebraliśmy 7 przepisów na dania ze szparagów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć wiosenne propozycje.
W naszej galerii zebraliśmy 7 przepisów na dania ze szparagów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć wiosenne propozycje. od lewej: Katarzyna Puczyńska/Kasia Nowicka/Katarzyna Puczyńska
Sezonowe dania ze szparagami to prawdziwy rarytas. Na polskie szparagi trzeba czekać do połowy maja. Niecierpliwi smakosze mogą skorzystać z warzyw sprowadzanych zza granicy. W dyskontach spożywczych aktualnie dostępne szparagi pochodzą z Hiszpanii i Egiptu. Zebraliśmy najlepsze przepisy na szparagi na pożywny obiad.

W skrócie

W polskich sklepach dostępne są białe, zielone i fioletowe szparagi. Smak zielonych i fioletowych szparagów jest najbardziej rozwinięty. Można opisać go jako słodko-ziołowy z siarkowym posmakiem. Szparagi są niskokalorycznym warzywem, dlatego doceniają go osoby dbające o linię. W 100 gramach surowych szparagów jest tylko 20 kalorii. Szparagi można śmiało łączyć z różnymi sezonowymi składnikami. Część osób może być zaskoczona i zachwycona surowymi szparagami podanymi z sosem na bazie truskawek i octu balsamicznego. Z pewnością warto wypróbować nawet nieoczekiwane zestawienia smaków w zaciszu własnej kuchni.

W naszej galerii zebraliśmy 7 przepisów na smakowite dania ze szparagów

Jajka do dań ze szparagów

Podstawową zasadą łączenia składników, jest zestawienie podobnych smakowo produktów. Dlatego siarkowe szparagi znakomicie smakują z jajkami w różnej postaci. Proste danie złożone z ugotowanych szparagów zaserwowanych z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim będzie wyglądać elegancko i wykwintnie. Można także usmażyć frittatę ze szparagami na obiad. We Francji przyrządza się oeufs Jessica, czyli jajka zapiekane z siekanymi smardzami, szparagami doprawionych wywarem mięsnym.

Dania ze szparagami z dodatkiem sera

Szparagi świetnie smakują z posiekanym czosnkiem. Do szparagów warto dodawać różne gatunki serów np.: parmezan, burrata lub feta. Polecamy sięgać po polskie sery długo dojrzewające, które coraz częściej mają intrygujące nuty smakowe np.: orzechów i czerwonych porzeczek.

Zioła do dań ze szparagów

Składnikiem, który znakomicie podbija smak szparagów, jest świeża mięta. Wystarczy ugotować na parze warzywa i polać je sosem miętowym z otartą skórką cytryny na bazie oliwy z oliwek. Świetnie też sprawdzi się kolendra i natka pietruszki, które idealnie połączą się z sosem na bazie cytrusów.

W naszej galerii zebraliśmy przepisy na dania ze szparagów

Dania ze szparagów z grzybami

Szparagi to warzywa, które idealnie komponują się z leśnym smakiem grzybów. Można podawać je w sosie borowikowym albo z pierwszymi kurkami smażonymi na maśle. Szef kuchni David Walchuck z restauracji Chanterelle w Nowym Jorku proponował tartę szparagową z podsmażonymi smardzami w sosie ostrygowym na bazie madery. W wersji luksusowej można łączyć zupę szparagową z kawałkami trufli, które podbiją ich leśny smak.

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki i przepisy z naszej galerii zainspirują was do eksperymentowania w kuchni.

W naszej galerii zebraliśmy 7 przepisów na dania ze szparagów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć wiosenne propozycje.

Wiosenne dania ze szparagami na obiad. Zobacz 7 sprawdzonych...

Źródło:

  • „Leksykon smaków” Niki Segnit

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni