W skrócie:
W sezonie na fasolkę, który trwa prawie całe lato, warto wykorzystywać to warzywo jak najczęściej i robić z niego różne potrawy. Najpopularniejszym i zarazem najprostszym sposobem na fasolkę jest ugotowanie jej i zjedzenie z bułką tartą. Zimą często tęsknimy za tym niepowtarzalnym smakiem. Dlatego warto zakonserwować to warzywo w słoikach. Przygotowanie fasolki szparagowej na zimę zajmie nam dosłownie kilka chwil. Nie jest pracochłonne i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Po wyjęciu ze słoika gotowa fasolka jest chrupka i bardzo aromatyczna. Będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu z ziemniakami, ryżem czy mięsem. Sprawdzi się także jako dodatek do wielu sałatek.
Fasolka szparagowa do słoików – przepis na zimę
Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja: 5 dużych słoików.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
2,5 kg fasolki szparagowej,
5 łyżeczek soli,
5 łyżeczek cukru,
10 ząbków czosnku.
Jak zrobić fasolkę szparagową do słoika?
Fasolkę umyłam i odcięłam stwardniałe końcówki. Jeśli masz niewysokie słoiki, możesz pokroić fasolkę na mniejsze części, żeby się zmieściła.
W dużym garnku zagotowałam wodę. Wrzuciłam fasolkę i gotowałam 3 minuty. Ważne, żeby fasolka pozostała lekko twarda, nie można jej rozgotować.
Fasolkę odcedziłam, ale nie wylałam wody z gotowania. Będzie nam potrzebna do zalewy.
Do wyparzonych i osuszonych słoików wsypałam po łyżeczce soli i cukru. Włożyłam po 2 ząbki czosnku.
Następnie umieściłam w słoikach fasolkę. Powinna być ułożona dość ciasno.
Słoiki napełniłam wodą z gotowania fasolki.
W garnku umieściłam szmatkę, włożyłam słoiki, żeby się nie stykały. Nalałam wody do połowy ich wysokości. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.
Wyjęłam słoiki i odstawiłam na cały dzień. Po upływie 24 godzin ponownie pasteryzowałam przez 40 minut.
Słoiki z fasolką przechowuję w spiżarni.
Kulinaria
