Chrupiąca i aromatyczna fasolka szparagowa do słoików. Idealny dodatek do obiadu. Zrobisz ją w kilka chwil, a zimą będziesz ją podjadać

Karolina Głogowska
Fasolka szparagowa do słoika to świetny pomysł na przetwory na zimę
Fasolka szparagowa do słoika to świetny pomysł na przetwory na zimę 123rf/zigzagmtart/zdjęcie ilustracyjne
Chrupka i aromatyczna fasolka szparagowa ze słoika to świetna przystawka do obiadu. Będzie pasowała do różnego rodzaju kotletów i pieczonych mięs. Można także użyć jej do sałatek. Warto poświęcić latem trochę czasu na przygotowanie takiej fasolki. Zimą będziemy się nią zajadać z prawdziwą przyjemnością.

W skrócie:

W sezonie na fasolkę, który trwa prawie całe lato, warto wykorzystywać to warzywo jak najczęściej i robić z niego różne potrawy. Najpopularniejszym i zarazem najprostszym sposobem na fasolkę jest ugotowanie jej i zjedzenie z bułką tartą. Zimą często tęsknimy za tym niepowtarzalnym smakiem. Dlatego warto zakonserwować to warzywo w słoikach. Przygotowanie fasolki szparagowej na zimę zajmie nam dosłownie kilka chwil. Nie jest pracochłonne i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Po wyjęciu ze słoika gotowa fasolka jest chrupka i bardzo aromatyczna. Będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu z ziemniakami, ryżem czy mięsem. Sprawdzi się także jako dodatek do wielu sałatek.

Fasolka szparagowa do słoików – przepis na zimę

Czas przygotowania: 30 minut.

Porcja: 5 dużych słoików.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 2,5 kg fasolki szparagowej,

  • 5 łyżeczek soli,

  • 5 łyżeczek cukru,

  • 10 ząbków czosnku.

Jak zrobić fasolkę szparagową do słoika?

  1. Fasolkę umyłam i odcięłam stwardniałe końcówki. Jeśli masz niewysokie słoiki, możesz pokroić fasolkę na mniejsze części, żeby się zmieściła.

  2. W dużym garnku zagotowałam wodę. Wrzuciłam fasolkę i gotowałam 3 minuty. Ważne, żeby fasolka pozostała lekko twarda, nie można jej rozgotować.

  3. Fasolkę odcedziłam, ale nie wylałam wody z gotowania. Będzie nam potrzebna do zalewy.

  4. Do wyparzonych i osuszonych słoików wsypałam po łyżeczce soli i cukru. Włożyłam po 2 ząbki czosnku.

  5. Następnie umieściłam w słoikach fasolkę. Powinna być ułożona dość ciasno.

  6. Słoiki napełniłam wodą z gotowania fasolki.

  7. W garnku umieściłam szmatkę, włożyłam słoiki, żeby się nie stykały. Nalałam wody do połowy ich wysokości. Gotowałam na małym ogniu przez 40 minut.

  8. Wyjęłam słoiki i odstawiłam na cały dzień. Po upływie 24 godzin ponownie pasteryzowałam przez 40 minut.

  9. Słoiki z fasolką przechowuję w spiżarni.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni