Spis treści
Jedzenie w podróży
Szkolne wycieczki dla wielu dzieci i nastolatków były okazją do pofolgowania nawykom żywieniowym. Właśnie wtedy zajadano się słodyczami i słonymi przekąskami, w tym ulubionymi przez wielu ludzi chipsami ziemniaczanymi. Niektóre z nich, takie jak cebulowe prażynki, mają bardzo intensywny zapach, który sprawia, że podróż staje się nie lada wyzwaniem. Zebraliśmy posiłki najbardziej negatywnie zapadające w pamięć i nielubiane przez współpasażerów.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię niepożądanych dań.
Suchy prowiant – najgorsze wspomnienia z podróży
Wiele przekąsek zajadanych w podróży potrafi uprzykrzać podróż współpasażerom. Prosta kanapka to także winowajca przykrych doświadczeń. Wystarczy, że towarzysz podróży wyjmie kromki chleba przełożone kiełbasą o intensywnym aromacie lub sięgnie po cebularza. Niestety mocny zapach cebuli potrafił popsuć podróż.
Częstym przysmakiem spożywanym w drodze, który powracał w wypowiedziach moich rozmówców, były jajka gotowane na twardo. Podobnie odbierane są pasty jajeczne. Największe emocje wzbudza dobitny aromat siarki, który wzmacnia się z każdym dniem spędzonym w plecaku.
Kolejnymi dodatkami do kanapek, które wielu osobom zapadły w pamięć, są konserwy.
„Pamiętam, jak na rajdach często brano ze sobą konserwy turystyczne lub pasztety. W podróży robiono z nimi kanapki. Śmiałkowie nosili nawet ze sobą kapustę kiszoną i dodawali na wierzch” – wspomina Jacek.
Jedzenie na podróż — aktualne nawyki
Aktualnie preferencje kulinarne uległy zmianie. Chętniej sięgamy po gotowy asortyment zajazdów i przekąski dostępne na stacjach benzynowych.
„Najgorzej wspominam kebab, którego młody mężczyzna kupił na stacji benzynowej. Mocny zapach mięsa, wymieszany z sosem czosnkowym i zapachem frytury sprawiał, że odliczałem czas do końca podróży” – wspomina Marek.
Natomiast Ewelina, która często podróżuje pociągami, wspomina, że mężczyzna jadący z nią w jednym przedziale wyjął szprotki w pomidorach. Gdy współpasażerowie uchylili okno, smakosz ryby nie odebrał tego jako przytyku w jego stronę. Kolejnymi niepożądanymi posiłkami w podróży są kanapki z paprykarzem, kurczaki z rożna i kabanosy, które długo przeleżały w plecaku.
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.
Jedzenie w podróży. Tych produktów i potraw nie zabieraj ze ...
Współcześnie na trasach często pojawiają się restauracje różnych sieci typu fast food. Te dania podróżni spożywają później w pociągu czy autobusie. Nieprzyjemny zapach hamburgera lub frytek potrafi na długo zniechęcić do podróżowania.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gotuj zdrowo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?