Jak uratować zwarzony krem? Poznaj 3 niezawodne i proste metody. Z tymi trikami nikt nie zauważy, że coś poszło nie tak

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Twój krem do tortu się zwarzył? Podpowiadamy, jak go uratować. Kliknij galerię i zobacz 3 polecane metody. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Twój krem do tortu się zwarzył? Podpowiadamy, jak go uratować. Kliknij galerię i zobacz 3 polecane metody. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zwarzony krem do ciast to prawdziwe utrapienie, potrafi nieźle nadszarpnąć nerwy i zrujnować nasz wypiek. Jeśli tak ci się przydarzyło, to śpieszymy z pomocą. Nie musisz wyrzucać nieudanego kremu. Mamy dla ciebie 3 niezawodne i sprawdzone metody na uratowanie zwarzonego kremu do ciasta. Są bardzo proste, skuteczne i wykorzystują składniki, które z pewnością masz w kuchni. Polecamy!

Spis treści

Jak uratować zwarzony krem? 3 metody

Zwarzony krem potrafi nieźle popsuć nam humor i nasze plany kulinarne. Jeśli podczas miksowania zobaczysz, że krem się rozwarstwia i pojawiają się nieapetyczne grudki, to nie przejmuj się, można łatwo temu zaradzić. W galerii znajdziesz dokładnie wyjaśnione 3 metody, jak uratować zwarzony krem. Są bardzo proste i niezawodne. Pokazujemy także, jak wygląda typowy zwarzony krem.

Opisane przez nas metody to:

  1. Metoda z gorącą i przegotowaną wodą
  2. Metoda z rozpuszczonym masłem
  3. Metoda z podgrzewaniem w kąpieli wodnej

Co to znaczy, że krem się zwarzył?

Krem zwarzony ma nieapetyczny wygląd, jego składniki się rozwarstwiają, a całość nabiera grudkowatej konsystencji. Dzieje się tak z kilku powodów:

  • nierówna temperatura składników — wszystkie składniki do miksowania kremu powinny mieć jednakową temperaturę,
  • nieodpowiednie miksowanie — krem maślany wymaga dłuższego miksowania niż np. krem na bazie serka mascarpone, warto trzymać się przepisu,
  • składniki kiepskiej jakości — dużą wagę odgrywa tu dobre masło.

Czy można zjeść zwarzony krem? Oczywiście, że tak! Ma on jedynie mniej apetyczny wygląd i inną konsystencję. Nie nadaje się jednak do dekoracji.

Sprawdzone przepisy na krem do tortów i ciast

Pyszne kremy do tortów, ciast i deserów można przygotować na wiele sposobów. Gorąco polecamy przepis na krem z białej czekolady. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smak wyśmienity. Możesz posmarować nim blaty ciasta lub udekorować wypieki za pomocą rękawa cukierniczego.

Świetnie smakuje także krem kajmakowy. By go zrobić, potrzebujesz jedynie masła i gotowej masy kajmakowej z puszki. Możesz także przygotować masę samodzielnie, gotując mleko skondensowane słodzone. Zobacz nasze wskazówki pod linkiem: przepis na krem kajmakowy.

Pyszne ciasta z kremem

Masz ochotę przygotować ciasto z kremem? Do wyboru masz wiele możliwości. Możesz zrobić np

  • krem budyniowy — wystarczy utrzeć masło z wystudzonym budyniem,
  • krem z serka mascarpone i śmietanki 36%,
  • krem karpatkowy, np. z tego przepisu: pyszna karpatka.

Gorąco polecamy wyśmienite w smaku i popisowe ciasto Balladyna, które łączy w sobie pyszny krem z mascarpone, kajmak i galaretkę z malinami. Takim wypiekiem z pewnością zrobisz wrażenie na swoich bliskich.

Każdy koneser kawy i czekolady doceni niesamowity smak ciasta kostka hiszpańska. Przygotowuje się je z aksamitnym kremem na bazie czekoladowego ganache z kawałkami bezy. Całość doprawiona jest aromatycznym espresso.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni