Kostka hiszpańska. Przepis na wyśmienite ciasto z kawowo-czekoladowym kremem i chrupiącą bezą. Tak pyszne, że znika w mgnieniu oka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wyśmienite ciasto z czekoladowo-kawowym kremem, bezami i warstwą śmietankowego serka. Zobacz, jak przygotować ciasto kostka hiszpańska. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite ciasto z czekoladowo-kawowym kremem, bezami i warstwą śmietankowego serka. Zobacz, jak przygotować ciasto kostka hiszpańska. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto kostka hiszpańska to pyszne połączenie kawy, czekolady i bezy. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten smakołyk. Ciasto idealnie nadaje się na święta lub inną specjalną okazję. Twoi bliscy będą zachwyceni! Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Ciasto kostka hiszpańska to prawdziwy rarytas. Jest tak pyszne, że znika w mgnieniu oka. By je przygotować trzeba upiec ciasto, zrobić maślany krem, pełen czekolady i kawy, dodać chrupiące bezy i śmietankowy serek. Włożony wysiłek z pewnością się opłaci, twoi goście będą zachwyceni, a ciasto szybko stanie się hitem imprezy. W wersji dla dorosłych możesz dodać do maślanego kremu odrobinę spirytusu lub likieru kawowego.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienite ciasto kostka hiszpańska.

Przepis na ciasto kostka hiszpańska

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + schłodzenie w lodówce
porcja na blaszkę 25x36 cm
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto:

  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • ok. 100 ml mocnej kawy do nasączenia,
  • 5 łyżek kwaskowatego dżemu np. porzeczkowego,

krem maślany czekoladowo-kawowy:

  • 180 ml mleka,
  • 250 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 szklanka cukru pudru, w przypadku czekolady mlecznej można dodać trochę mniej cukru,
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 6 większych bezików,

krem z mascarpone:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao do dekoracji.

Zobacz także:Ciasto zemsta teściowej. Ten przepis zaskoczy waszych gości. Obłędnie pyszne ciasto z kremem i owocami

Jak zrobić ciasto kostka hiszpańska?

  1. W miseczce połącz mąkę i kakao.
  2. Rozdziel jajka. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka zacznij ubijać mikserem, dodaj szczyptę soli, a gdy zaczną gęstnieć wsyp porcjami cukier.
  4. Zmniejsz obroty miksera, do ubitych białek dodaj żółtka, a następnie wsypuj porcjami mąkę z kakao.
  5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
  6. Piecz ok. 30 minut. Przestudź.
  7. Mleko zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj do niego czekoladę, po kilku minutach wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Wystudź.
  8. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  9. Dodaj czekoladową masę, wanilię i kawę. Zmiksuj na jednolity krem.
  10. Dodaj do kremu połamane bezy i wymieszaj.
  11. Ciasto nasącz kawą i posmaruj dżemem.
  12. Wyłóż na ciasto krem, delikatnie wygładź i schowaj do lodówki na ok. 2 godziny.
  13. Po tym czasie przygotuj warstwę kremu: najpierw ubij zimną śmietankę razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i kawę rozpuszczalną. Wymieszaj.
  14. Wyłóż na ciasto śmietanowy krem.
  15. Oprósz ciasto warstwą kakao.
Wyśmienite ciasto z czekoladowo-kawowym kremem, bezami i warstwą śmietankowego serka. Zobacz, jak przygotować ciasto kostka hiszpańska. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Kostka hiszpańska. Przepis na wyśmienite ciasto z kawowo-cze...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie