Co zrobić z ciasta filo? Idealne do dań na słodko i wytrawnych przekąsek. Oto 3 sposoby na chrupiącą przekąskę

Anna Daniluk
Chrupiące ciasto filo świetnie smakuje obłędnie nadziewane na słodko lub szpinakiem na słono.
Chrupiące ciasto filo świetnie smakuje obłędnie nadziewane na słodko lub szpinakiem na słono. Kamran Aydinov/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Prawdziwe ciasto filo to składnik dobrze znany w kuchni śródziemnomorskiej. W szczególności możesz kojarzyć je z kuchnią grecką, turecką i portugalską. Jest to produkt uniwersalny, który sprawdza się zarówno do tarty ze szpinakiem, jak i do słodkości z kremem budyniowym. Oto 3 sposoby na użycie ciasta filo w twojej kuchni.

W skrócie:

Nazwa ciasta filo pochodzi z języka greckiego, w którym słowo fyllo oznacza liść. Ma to oddawać delikatność, łamliwość i cienkość ciasta, które sprawiają wrażenie przezroczystych.

Ciasto filo jest czasochłonne do samodzielnego przygotowania. Mąkę łączy się z wodą, szczyptą soli i odrobiną oliwy z oliwek. Niekiedy dolewa się kilka kropel octu, aby zwiększyć jego elastyczność. Następnie rozwałkowywane jest na bardzo cienkie warstwy. Trzeba mieć nie lada krzepę, aby arkusze były niemal prześwitujące. Każdą warstwę przed pieczeniem smaruje się olejem lub rozpuszczonym masłem, aby pod wpływem temperatury warstwy nabrały kuszącej chrupkości.

Co ciekawe, ciasto filo w 100 gramach ma 280 kalorii, czyli o połowę mniej niż ciasto francuskie! Pamiętaj o tym, chcąc uraczyć gości lżejszą przekąską na przyjęciu. Oto 3 niezawodne propozycje na ciasto filo nie tylko na słodko.

Czym nadziewać ciasto filo? – grecka spanakopita

Kuchnia grecka jest prosta, smaczna i urozmaicona składnikami, które pozornie tworzą egzotyczną całość. Taka jest spanakopita, czyli tarta z ciasta filo nadziewana szpinakiem i serem feta. To danie jest obłędnie chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku dzięki fecie połączonej z podsmażonym szpinakiem. Przysmak idealnie nadaje się jako lekki lunch, obiad na lato lub efektowną przekąskę na imprezę karnawałową.

Pastéis de nata – przysmak z ciasta filo z budyniem

Portugalski deser pastéis de nata miał powstać w klasztorze. Po krochmaleniu habitów białkami jajek miały pozostawać spore ilości żółtek. Aby ich nie zmarnować zaczęto przyrządzać krem budyniowy i wypełniać nim niewielkie tarty z ciasta filo. Zapieka się je krótko w wysokiej temperaturze i przed podaniem obficie posypuje mielonym cynamonem i cukrem pudrem. Jeśli masz problem z kupieniem ciasta filo, możesz zastąpić je ciastem francuskim.

Domowe ciasto pasteis de nata zrobisz z ciasta filo, kremu budyniowego i posypiesz cynamonem.
Domowe ciasto pasteis de nata zrobisz z ciasta filo, kremu budyniowego i posypiesz cynamonem.
Anna Daniluk

Czekolada dubajska z ciastem filo

Cukierniczym hitem podbijającym media społecznościowe oraz wyszukiwarkę Google w 2024 roku była czekolada dubajska. Do jej własnoręcznego zrobienia, potrzebna jest jakościowa czekolada, krem pistacjowy oraz drobno posiekane i podsmażone na patelni ciasto filo. Możesz podać ją jako tabliczkę czekolady lub niewielkie praliny. To prawdziwy rarytas, który jest na wyciągnięcie ręki.

Poza tym możesz z ciasta filo zrobić np.:

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
  • baklawę,

  • chrupiącą bougatsę,

  • burek nadziewany mielonym mięsem.

Obłędnie smakują kawałki jabłek oprószone cynamonem i zapieczone w cieście filo. Możliwości wykorzystania ciasta filo są niemal nieograniczone. Zachęcam cię do eksperymentowania i dostosowania go do własnego gustu. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni