W skrócie:
Najlepsze ciasto z malinami
Mam dla ciebie przepis na wyśmienite ciasto Balladyna. To zdecydowanie najlepsze ciasto z malinami, jakie jadłam. Ma wiele warstw, ale nie jest trudne do zrobienia. Z moimi wskazówkami zrobisz je bez problemu. Prosty, kakaowy biszkopt należy przełożyć masą z serka mascarpone oraz warstwą kajmaku i herbatników. Pyszna galaretka z malinami świeżymi lub mrożonymi dodaje lekkiego, owocowego smaku. Ciasto jest wyśmienite, popisowe i pięknie wygląda.
Zobacz w galerii, jak kro po kroku zrobić pyszne ciasto Balladyna.
Przepis na ciasto Balladyna
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: blaszkę 27x37 cm
poziom trudności: średni
Składniki:
kakaowe ciasto:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
masa serowa:
- 750 g sera mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
do nasączenia:
- pół szklanki przegotowanej, schłodzonej wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
dodatki:
- 500 g malin mrożonych lub świeżych,
- 2 galaretki malinowe,
- 700 ml gorącej wody,
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych,
- 1 puszka masy kajmakowej.
Jak zrobić ciasto Balladyna z malinami i kajmakiem?
- Do dwóch osobnych naczyń oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem i dodaj do piany z białek. Miksuj na małych obrotach.
- Dodaj esencję waniliową i wsyp mąkę i kakao.
- Gotowe ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach. Wystudź.
- Obie galaretki rozpuść w 700 ml przegotowanej, gorącej wody. Gdy całość przestygnie, dodaj maliny i odstaw, by galaretka stężała.
- Żelatynę namocz w 50 ml gorącej, przegotowanie wody i na chwilę odstaw.
- Śmietanę 30% ubij z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone, wanilię i wymieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach.
- Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż będzie płynna.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy, wymieszaj i wlej całość do pozostałej masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
- Kakaowe ciasto przekrój na pół. Nasącz je słodką wodą z cytryną.
- Na blat ciasta wyłóż połowę masy serowej, przykryj ją herbatnikami.
- Na herbatniki wyłóż kajmak, przykryj kolejną warstwą herbatników, a następnie wyłóż resztę masy.
- Całość przykryj blatem kakaowego ciasta i tężejącą galaretką z malinami.
- Schowaj ciasto do lodówki na ok. dwie godziny. Gotowe.
Doskonałe ciasto Balladyna z kajmakiem i serem. Przepis, któ...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?