Jak pozbyć się salmonelli z jajek? WHO promuje popularny patent. Zobacz, co zrobić, aby jeść jajka na surowo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aby uchronić się przed groźnymi bakteriami Salmonelli, należy pasteryzować jajka przed spożyciem.
Aby uchronić się przed groźnymi bakteriami Salmonelli, należy pasteryzować jajka przed spożyciem. 123rf.com/liudmilachernetska/zdjęcie ilustracyjne
Zasadność mycia jajek przed spożyciem może zastanawiać. Według ekspertów nie powinno myć się jajek przed włożeniem do lodówki, gdyż to narusza ich naturalną barierę ochronną. Jeżeli jajka są bardzo zabrudzone, można przetrzeć je delikatnie np.: ręcznikiem papierowym. Przyjrzeliśmy się, w jaki sposób należy myć jajka przed spożyciem na surowo, aby wyeliminować ryzyko zatrucia pokarmowego.

W skrócie

W profesjonalnych kuchniach restauracyjnych powinno korzystać się z jajek naświetlanych, które w ten sposób pozbawiane są bakterii z powierzchni skorupki. Ponadto zalecenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczące gastronomii zwracają uwagę, żeby jajka brudne i czyste trzymać w oddzielnych pomieszczeniach. W domowych kuchniach nie trzeba trzymać się tych nakazów, ale warto przestrzegać podstawowych zaleceń proponowanych przez Światową Organizację Zdrowia.

Czytaj także: Uwaga na skażone jajka. GIS ostrzega: wykryto na nich salmonellę, a spożycie grozi zatruciem. Sprawdź, czy nie masz ich w domu

Mycie jajek pod bieżącą wodą

Eksperci przestrzegają przed myciem jajek pod bieżącą wodą. Bakterie rozprzestrzeniają się razem z wodą. Światowa Organizacja Zdrowia zachęca, aby najpierw umyć ręce wodą i mydłem pod bieżącą wodą, zanim zacznie się mycie jajek, a także po każdym dotknięciu skorupki. Następnie specjaliści zachęcają do podjęcia następujących kroków:

  • Gdy widoczne są zabrudzenia, trzeba wyszorować skorupkę miękką szczoteczką przy użyciu wody o temperaturze pokojowej. Nie trzeba stosować specjalnych środków. A wręcz odradza się używanie płynu do mycia naczyń i octu.
  • Jeżeli skorupki jajek nie mają widocznych śladów brudu z kurnika, wystarczy przepłukać je w ciepłej wodzie.

Następnie Światowa Organizacja Zdrowia zachęca, aby korzystać z jajek z pewnego źródła i sprawdzać lokalne zalecenia związane z aktualną sytuacją epidemiologiczną. Ważne, aby kupować też jajka od producentów, w tym rolników, którzy przechowują je w lodówce.

Zobacz także: Ten prosty i tani deser z PRL-u zwalczy ból gardła, chrypkę i kaszel

Pasteryzacja surowych jajek

Umyte jajka trzeba włożyć do metalowego pojemnika i zalać wrzątkiem. Ważne, aby jajka wyjęte z lodówki chwilę poleżały w temperaturze pokojowej, aby nie pękły pod wpływem różnicy temperatury. Takie jajka są gotowe do dalszego użycia. Główny Inspektorat Sanitarny zaleca sparzanie jajek gorącą wodą przed spożyciem szczególnie osobom o obniżonej odporności, czyli seniorom, dzieciom i kobietom w ciąży. Według ekspertów sparzenie polega na zanurzeniu jajek we wrzątku na 10 sekund. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa zwraca uwagę, że ważna jest pasteryzacja jajek, aby uchronić konsumentów przed zatruciem pałeczkami salmonelli.

Dowiedz się więcej o zatruciu salmonellą:

Surowe jajka w kuchni

W przepisach kulinarnych surowe jajka są często składnikami wielu dań. O ile bakterie giną podczas pieczenia ciast, wystarczy do tego minimum 65° Celsjusza, o tyle żółtka lub całe jajka w sosach, lub kremach należy sparzyć przed spożyciem. Takie jajka będą potrzebne do:

Mamy nadzieję, że dzięki tym prostym wskazówkom zwiększycie bezpieczeństwo spożywanej przez was żywności na bazie surowych jajek.

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni