Idealne ciasto na gofry. Z tego przepisu zawsze wychodzą puszyste i pyszne. Poznaj najlepszy sposób na chrupiące gofry

Chrupiące i pyszne gofry. Zobacz, jak je przygotować. To nie takie trudne! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiące i pyszne gofry. Zobacz, jak je przygotować. To nie takie trudne! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Jeśli szukasz przepisu na puszyste i chrupiące gofry, to znam sposób na idealne ciasto. Polecam rewelacyjny przepis bez miksowania i ubijania jajek — wszystko jedynie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną. Sekretem tych pysznych gofrów jest jeden składnik, który doda im delikatnego smaku i przyjemniej chrupkości. Przekonaj się i wypróbuj najlepszy przepis na chrupiące gofry.

W skrócie:

Domowe gofry - najlepszy przepis

Gofry to przysmak, który przywodzi na myśl słoneczne lato i słynne wakacyjne budki. Jeśli posiadasz gofrownicę, możesz bez problemu przygotować je samodzielnie w domu. Będą smakować jeszcze lepiej. Proponuję przepis na gofry na serku mascarpone. Są one idealnie chrupiące, słodkie i pachnące. Serek nadaje im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Gofry możesz podać na śniadanie np. z porcją owoców i jogurtu lub na deser z bitą śmietaną i sosem karmelowym.

Przepis na gofry na serku mascarpone

czas przygotowania: ok. 15 minut + smażenie
porcja na: ok. 8 dużych gofrów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 jajko
  • ok. 150 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak zrobić chrupiące domowe gofry krok po kroku?

  1. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
  2. W osobnym naczyniu wymieszałam jajka z cukrem, wanilią i mlekiem. Wymieszałam łyżką lub rózgą kuchenną.
  3. Do jajeczno-mlecznej masy dodałam także ser mascarpone i olej. Wymieszałam.
  4. Stopniowo wsypałam suche składniki i mieszałam, aż całość się połączyła — ciasto ma być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. Jeśli to konieczne, to dodaj więcej mleka.
  5. Rozgrzałam gofrownicę.
  6. Kładłam po około trzy łyżki ciasta i smażyłam na złoty kolor — powinno to zająć około 3 i pół minuty.
  7. Podałam gofry na ciepło same lub z ulubionymi składnikami.
Chrupiące i pyszne gofry. Zobacz, jak je przygotować. To nie takie trudne! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Idealne ciasto na gofry. Z tego przepisu zawsze wychodzą pus...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni