W skrócie
Domowe gofry „na słono” można przygotować z różnymi składnikami. W Stanach Zjednoczonych w jadłodajniach podaje się gofry z podsmażonymi plastrami boczku i jajkiem sadzonym. Zaskakującą formą podania wytrawnych gofrów jest także zrobienie ich z boczkiem i polanie syropem klonowym. Takie zestawienie słonego mięsnego smaku ze słodkim syropem ma sporo zwolenników. Podpowiadamy przepis na wytrawne gofry z szynką i żółtym serem.
Gofry wytrawne – przepis z szynką i serem
Czas przygotowania: 1 godzina,
liczba porcji: dla 4 osób,
stopień trudności: średni.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 2 g (szczypta) sody oczyszczonej,
- 2 g (szczypta) soli,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 400 ml mleka,
- 20 g startego żółtego sera np. mimolette, gouda,
- 20 g szynki.
Jak zrobić wytrawne gofry?
Przygotowanie:
- Masło z mlekiem należy rozpuścić w garnku o grubym dnie i odstawić do wystudzenia.
- Wszystkie suche składniki należy przesiać i wymieszać razem.
- Wystudzone masło z mlekiem połączyć z żółtkami.
- Następnie trzeba dodać suche składniki.
- Kolejnym krokiem jest dodanie startego żółtego sera i szynki.
- Białka jajek należy ubić na sztywną pianę i połączyć z przygotowaną masą na gofry.
- W tym czasie należy rozgrzać gofrownicę o wysokiej mocy, np.: 1000 V. Dzięki temu gofry będą chrupiące.
- Masę na gofry należy wlać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około 5 minut, aż będą wyrośnięte i złote.
- Gotowe wytrawne gofry można podawać z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym.
Niesłodkie gofry – sposób podania
Zamiast sera i szynki do ciasta na wytrawne gofry można dodać posiekane czarne oliwki, suszone pomidory, kawałki kiełbasy albo porcje mozzarelli. Ponadto część mąki pszennej można zastąpić namoczonymi i zblendowanymi płatkami owsianymi albo tłuczonymi ziemniakami. Domowe wytrawne gofry można także zrobić bez dodatków mieszanych w cieście. W takim przypadku należy postawić na składniki podawane na wierzchu. Na przykład mogą być to gofry z serkiem śmietankowym, łososiem i koperkiem. Gotowe gofry można także podać z serem feta, pomidorkami cherry, rukolą i posypać posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Zobacz także: Gofry bez gofrownicy na śniadanie. Hit Instagrama i TikToka podbija domowe kuchnie. Zobacz fit przepis
Gofry warzywne na obiad
Kolejnym pomysłem na urozmaicenie niesłodkich gofrów jest dodatek warzyw. Mogą to być podsmażone liście szpinaku z czosnkiem, podgotowane i zblendowane marchewki albo purée z dyni. Ponadto do wytrawnych gofrów można dodawać też ulubione zioła i przyprawy. Gofry ze składnikami wykorzystywanymi w pizzy można doprawić tymiankiem, oregano, bazylią lub rozmarynem.
Mamy nadzieję, że zachęcimy was do zrobienia własnych gofrów wytrawnych.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Czekoladowe gofry lepsze niż z wakacyjnej budki. Zobacz, jak je zrobić
- Poznaj przepis na pyszne gofry z Liège. Pokochasz je od pierwszego gryza
- Gofry Nastki, kawa Hoppera i pizza hawajska. Co jedzą bohaterowie „Stranger Things”?
- Gofry za niecałe 2 złote. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić tani deser
Gofry jak na wakacjach

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?