Naleśniki z mascarpone i owocami. Idealne na słodkie śniadanie lub deser. Poznaj przepis na wyśmienite naleśniki na słodko

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Naleśniki na słodko z kremem mascarpone to pomysł na śniadanie lub deser
Naleśniki na słodko z kremem mascarpone to pomysł na śniadanie lub deser 123rf/fahrwasser/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne naleśniki z pysznym kremem mascarpone i owocami to wymarzone śniadanie lub deser. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich. Nawet jeśli nie masz wprawy, zrobienie ciasta na naleśniki i prostego kremu zajmie ci kilka chwil. Do naleśników z mascarpone dodaj maliny, truskawki albo inne ulubione owoce. Takie śniadanie na słodko smakuje obłędnie!

W skrócie:

Szukasz prostego przepisu na naleśniki na słodko? Wypróbuj mój sposób na naleśniki z mascarpone i owocami. Będą idealne na słodkie śniadanie, pożywny deser lub kolację. A najmłodsi zjedzą je z ochotą nawet na obiad. Do ciasta na naleśniki na słodko dodaję odrobinę cukru, ale również soli, która podkreśli słodycz. Przygotowuję też bardzo prosty i niezwykle smaczny krem z mascarpone. Wystarczy ubić do niego śmietankę i dodać cukier wanilinowy. Ten krem radzę schować do lodówki nie tylko po to, żeby się schłodził. Jest tak smaczny, że może zniknąć, zanim posmarujesz nim naleśniki. W sezonie naleśniki z mascarpone warto udekorować świeżymi owocami, np. malinami. Świetnie sprawdzą się także truskawki czy jagody.

Naleśniki z mascarpone – przepis na słodkie śniadanie lub deser

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: ok. 12 naleśników

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 1,5 szklanki mleka,

  • pół szklanki wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • łyżeczka cukru,

  • szczypta soli,

  • olej do smażenia.

Na krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone,

  • 250 g śmietanki 30%,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • świeże truskawki lub maliny.

Jak zrobić naleśniki z mascarpone?

  1. Najpierw przygotowałam krem z mascarpone i śmietanki. Składniki powinny być bardzo zimne, więc mascarpone schłodziłam w lodówce, a śmietankę włożyłam na 30 minut do zamrażarki.

  2. Następnie ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i wanilinowym.

  3. Pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone i delikatnie miksowałam.

  4. Krem z mascarpone schowałam do lodówki.

  5. Zabrałam się za przygotowanie naleśników. Mąkę zmiksowałam z mlekiem, wodą i jajkami na średnio gęste ciasto. Dodałam cukier i sól.

  6. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju. Rozprowadziłam go po całej powierzchni. Wlałam pół chochli ciasta i także rozprowadziłam na cienki naleśnik. Chwilę smażyłam, po czym drewnianą szpatułką podważyłam naleśnik, żeby sprawdzić, czy zrumienił się od spodu. Przewróciłam go na drugą stronę.

  7. W ten sam sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.

  8. Gotowe naleśniki posmarowałam warstwą kremu mascarpone i położyłam świeże owoce. Zwinęłam w rolki.

  9. Naleśniki z mascarpone można oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni