W skrócie
Przepis na wytrawną granolę pochodzi z książki „Roślinna uczta smaków” Magdaleny Gembackiej opublikowanej przez wydawnictwo Marginesy. W krótkim wstępie do przepisu autorka podpowiada, że wytrawną granolę można traktować jako aromatyczną posypkę do zup i sałatek. Zachęca też do podjadania wytrawnej granoli w trakcie czytania albo oglądania filmu.
Granola – przepis na wytrawną przekąskę
Liczba porcji: 1 duży słoik.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić granolę?
Przygotowanie:
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.
- Smażyć do momentu, aż lekko się przyrumienią i będą pachnieć. Następnie dodać syrop klonowy i sos sojowy.
- Wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
- Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i równomiernie rozprowadzić.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Wystudzić. Przełożyć do słoika.
Przepisy z „Roślinnej uczty smaków”
Autorka bloga Am mniam na kartach książki pokazała, że przepisy kuchni roślinnej mogą być proste, sycące i wykonane z różnorodnych składników.
- Zależy mi na tym, aby przygotowywane przeze mnie potrawy były zdrowe i smaczne, bo jedzenie ma nas odżywiać, ale też dawać przyjemność i cieszyć. Swoją kuchnię opieram na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych. Czasami zdarzy mi się użyć białej mąki, białego ryżu czy cukru. Robię to świadomie. Wiem, że w zdrowym odżywianiu najważniejsza jest równowaga i że jest w nim miejsce również na produkty wysokoprzetworzone, ale w małych ilościach – pisała we wstępie do książki.
Wśród przepisów stworzonych przez Magdalenę Gembacką znaleźć można takie specjały jak tofurnik morelowy, zapiekanka pasterska z soczewicą i pieczonymi burakami oraz ryż z kalafiora. Celem autorki jest pokazanie, że kuchnia wege może być prawdziwą roślinną ucztą.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?