Granola na drugie śniadanie. Przepis na wytrawną przekąskę dla wegetarian. Dodaj czosnek i ciesz się niecodziennym smakiem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Granola na słono przygotowywane jest z użyciem czosnku, sosu sojowego, migdałów i płatków owsianych.
Granola na słono przygotowywane jest z użyciem czosnku, sosu sojowego, migdałów i płatków owsianych. materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Magdalena Gembacka
Granola to uprażone w piekarniku płatki i bakalie podawane z jogurtem lub mlekiem. Standardowo granola podawana jest na słodko. Magdalena Gembacka, autorka książki „Roślinna uczta smaków” zaserwowała przepis na wyjątkową wytrawną granolę do zjedzenia na drugie śniadanie lub szybki lunch.

W skrócie

Przepis na wytrawną granolę pochodzi z książki „Roślinna uczta smaków” Magdaleny Gembackiej opublikowanej przez wydawnictwo Marginesy. W krótkim wstępie do przepisu autorka podpowiada, że wytrawną granolę można traktować jako aromatyczną posypkę do zup i sałatek. Zachęca też do podjadania wytrawnej granoli w trakcie czytania albo oglądania filmu.

Granola – przepis na wytrawną przekąskę

Liczba porcji: 1 duży słoik.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku,
  • 30 g imbiru świeżego,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 4 łyżki pestek słonecznika,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów bez skórki,
  • 4 łyżki jasnego sezamu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 4–6 łyżek oliwy extra vergine,
  • 1/4–1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić granolę?

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir.
  3. Smażyć do momentu, aż lekko się przyrumienią i będą pachnieć. Następnie dodać syrop klonowy i sos sojowy.
  4. Wymieszać. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
  5. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i równomiernie rozprowadzić.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Wystudzić. Przełożyć do słoika.

Przepisy z „Roślinnej uczty smaków”

Autorka bloga Am mniam na kartach książki pokazała, że przepisy kuchni roślinnej mogą być proste, sycące i wykonane z różnorodnych składników.

- Zależy mi na tym, aby przygotowywane przeze mnie potrawy były zdrowe i smaczne, bo jedzenie ma nas odżywiać, ale też dawać przyjemność i cieszyć. Swoją kuchnię opieram na produktach nieprzetworzonych i niskoprzetworzonych. Czasami zdarzy mi się użyć białej mąki, białego ryżu czy cukru. Robię to świadomie. Wiem, że w zdrowym odżywianiu najważniejsza jest równowaga i że jest w nim miejsce również na produkty wysokoprzetworzone, ale w małych ilościach – pisała we wstępie do książki.

Wśród przepisów stworzonych przez Magdalenę Gembacką znaleźć można takie specjały jak tofurnik morelowy, zapiekanka pasterska z soczewicą i pieczonymi burakami oraz ryż z kalafiora. Celem autorki jest pokazanie, że kuchnia wege może być prawdziwą roślinną ucztą.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!