W skrócie
Jednym z łatwo dostępnych afrodyzjaków w kuchni jest czekolada. Tabliczka o wysoko procentowej zawartości kakao zawiera spore ilości magnezu, które usuwają zmęczenie. Ponadto w przepisie użyto migdałów, których aromat pobudza zmysły. Przedstawiamy przepis na czekoladowe trufle z marcepanem autorstwa Idy Kulawik zawarty w rozdziale „Słodkie zachcianki”.
Czekoladowe trufle – przepis z marcepanem
Liczba porcji: duży talerz trufli, kilkanaście sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 szklanki (po 250 ml) mąki migdałowej,
- ok. 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy,
- 1 łyżka naturalnego aromatu migdałowego,
- 1,5 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady.
Jak zrobić czekoladowe trufle?
Wykonanie:
- Do miski wsyp mąkę migdałową.
- Dodaj aromat migdałowy i stopniowo dolewaj syrop klonowy lub syrop z agawy, mieszając. Powinna powstać plastyczna masa.
- Zagniataj masę i lep z niej kulki wielkości orzechów włoskich. Migdałowe kulki odkładaj na talerz.
- Do miski włóż połamaną na kostki czekoladę.
- Miskę ustaw na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą. W takiej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
- Kulki po kolei umieść w rozpuszczonej czekoladzie. Używając dwóch łyżek, obtaczaj je w czekoladowej kąpieli i odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
- Następnie talerz z truflami włóż do lodówki, żeby czekolada zastygła.