Czekoladowe trufle z marcepanem. Przepis na słodkości na walentynki. Taki deser rozkosznie rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Czekolada i migdały są składnikami uznanymi za afrodyzjami. Ida Kulawik połączyła je w słodkich truflach marcepanowych.
Czekolada i migdały są składnikami uznanymi za afrodyzjami. Ida Kulawik połączyła je w słodkich truflach marcepanowych. Katarzyna Cichoń/materiały prasowe Wydawnictwa Słowne
Czekolada to znany od wieków afrodyzjak. Najczęściej czekolada podawana jest w formie deserów. Czekoladowe trufle w czekoladzie to prawdziwy rarytas dający namiastkę luksusu. Przepis na wyjątkowy deser pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” Idy Kulawik, Katarzyny Czarneckiej i Katarzyny Cichoń.

W skrócie

Jednym z łatwo dostępnych afrodyzjaków w kuchni jest czekolada. Tabliczka o wysoko procentowej zawartości kakao zawiera spore ilości magnezu, które usuwają zmęczenie. Ponadto w przepisie użyto migdałów, których aromat pobudza zmysły. Przedstawiamy przepis na czekoladowe trufle z marcepanem autorstwa Idy Kulawik zawarty w rozdziale „Słodkie zachcianki”.

Czekoladowe trufle – przepis z marcepanem

Liczba porcji: duży talerz trufli, kilkanaście sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki (po 250 ml) mąki migdałowej,
  • ok. 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy,
  • 1 łyżka naturalnego aromatu migdałowego,
  • 1,5 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady.

Jak zrobić czekoladowe trufle?

Wykonanie:

  1. Do miski wsyp mąkę migdałową.
  2. Dodaj aromat migdałowy i stopniowo dolewaj syrop klonowy lub syrop z agawy, mieszając. Powinna powstać plastyczna masa.
  3. Zagniataj masę i lep z niej kulki wielkości orzechów włoskich. Migdałowe kulki odkładaj na talerz.
  4. Do miski włóż połamaną na kostki czekoladę.
  5. Miskę ustaw na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą. W takiej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  6. Kulki po kolei umieść w rozpuszczonej czekoladzie. Używając dwóch łyżek, obtaczaj je w czekoladowej kąpieli i odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  7. Następnie talerz z truflami włóż do lodówki, żeby czekolada zastygła.

Wskazówki:
Jeśli nie masz mąki migdałowej, możesz samodzielnie zmielić migdały lub płatki migdałowe za pomocą wysokoobrotowego blendera, lub młynka do kawy.

Takie trufle marcepanowe w czekoladzie będą świetną przekąską na zwieńczenie kolacji we dwoje. Można je także podarować ukochanej osobie w ramach prezentu walentynkowego. Ich smak podbije podniebienia nawet wyrafinowanych smakoszy.

Nie tylko trufle, czyli przepisy na walentynki

W książce „Roślinna kuchnia miłości” Ida Kulawik zaproponowała mnóstwo inspirujących przepisów na romantyczną kolację. Korzystając z publikacji poświęconej wegetariańskiej kuchni, można zrobić takie dania jak zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów z bazylią i skórką cytrynową, steki z kapusty z jaglanym tabbouleh, cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, niebieską herbatę bubble tea, jaglany Red Velvet i grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.

Sprawdź także: Kusząca kolacja na walentynki. Najlepsze przepisy dla zakochanych. 11 dań, które pobudzą zmysły

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!