Lody z nerkowców na walentynki. Przepis na zdrowe słodkości dla wegan. Ten deser to prawdziwy hit

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Cytrynowe lody z nerkowców z dodatkiem spiruliny będą świetnie smakować na zakończenie romantycznej kolacji w walentynki.
Cytrynowe lody z nerkowców z dodatkiem spiruliny będą świetnie smakować na zakończenie romantycznej kolacji w walentynki. Katarzyna Cichoń/materiały prasowe wydawnictwo Słowne
Lody z nerkowców doprawione sokiem z cytryny to prawdziwy rarytas. Za błękitny kolor odpowiedzialna jest spirulina blue majik. Taka barwa z pewnością zaskoczy ukochaną osobę. Przepis na domowe lody z nerkowców pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” autorstwa Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej.

W skrócie

Niebieska spirulina została specjalnie wybrana przez Idę Kulawik, autorkę przepisu, ze względu na właściwości sprzyjające zdrowiu. We wstępie do przepisu szczególnie zwracała uwagę na działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Współautorka książki „Roślinna kuchnia miłości” podpowiadała, że spirulina może być także dodana do smoothie bowl, shake’a lub budyniu jaglanego. Zobacz przepis na kuszące lody cytrynowe z nerkowców.

Cytrynowe lody z nerkowców – przepis ze spiruliną blue majik

Liczba porcji: 6 sztuk.
Czas przygotowania: 15 minut + kilka godzin na schłodzenie w zamrażarce.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 filiżanka (200 ml) orzechów nerkowca,
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny blue majik,
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku,
  • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 3 łyżki erytrolu).

Jak zrobić wegańskie lody?

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalej na noc wodą.
  2. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstaw na noc do lodówki.
  3. Orzechy przepłucz wodą, odsącz i umieść w mocnym blenderze.
  4. Dodaj gęstą część mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka) oraz wanilię.
  5. Posłodź do smaku i zblenduj dokładnie, aż powstanie gładka, kremowa masa.
  6. Do połowy masy dodaj niebieską spirulinę blue majik i mieszaj dokładnie.
  7. Masę przełóż do pojemniczków na lody i zamroź.

Wskazówki:
Jeśli nie macie niebieskiej spiruliny, możecie użyć innego naturalnego barwnika, na przykład żółtej kurkumy, zielonej matchy lub czerwonego pudru z liofilizowanych truskawek. Lody będą tak samo smaczne, jeśli pozostawisz je w naturalnym kolorze.

Wegańskie desery na walentynki

W dniu 14 lutego z pewnością zechcecie zjeść słodkie małe co nieco. Bez względu, czy jesteście weganami, wegetarianami lub nie ograniczacie spożycia mięsa i nabiału możecie spróbować wegańskich pyszności. Szczególnie proponujemy:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera