Lody z nerkowców na walentynki. Przepis na zdrowe słodkości dla wegan. Ten deser to prawdziwy hit

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Cytrynowe lody z nerkowców z dodatkiem spiruliny będą świetnie smakować na zakończenie romantycznej kolacji w walentynki.
Cytrynowe lody z nerkowców z dodatkiem spiruliny będą świetnie smakować na zakończenie romantycznej kolacji w walentynki. Katarzyna Cichoń/materiały prasowe wydawnictwo Słowne
Lody z nerkowców doprawione sokiem z cytryny to prawdziwy rarytas. Za błękitny kolor odpowiedzialna jest spirulina blue majik. Taka barwa z pewnością zaskoczy ukochaną osobę. Przepis na domowe lody z nerkowców pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” autorstwa Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej.

W skrócie

Niebieska spirulina została specjalnie wybrana przez Idę Kulawik, autorkę przepisu, ze względu na właściwości sprzyjające zdrowiu. We wstępie do przepisu szczególnie zwracała uwagę na działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Współautorka książki „Roślinna kuchnia miłości” podpowiadała, że spirulina może być także dodana do smoothie bowl, shake’a lub budyniu jaglanego. Zobacz przepis na kuszące lody cytrynowe z nerkowców.

Cytrynowe lody z nerkowców – przepis ze spiruliną blue majik

Liczba porcji: 6 sztuk.
Czas przygotowania: 15 minut + kilka godzin na schłodzenie w zamrażarce.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 filiżanka (200 ml) orzechów nerkowca,
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny blue majik,
  • wanilia w cukrze, paście lub ekstrakcie do smaku,
  • cukier, ksylitol lub erytrol do smaku (my dodałyśmy 3 łyżki erytrolu).

Jak zrobić wegańskie lody?

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalej na noc wodą.
  2. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstaw na noc do lodówki.
  3. Orzechy przepłucz wodą, odsącz i umieść w mocnym blenderze.
  4. Dodaj gęstą część mleczka kokosowego, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka) oraz wanilię.
  5. Posłodź do smaku i zblenduj dokładnie, aż powstanie gładka, kremowa masa.
  6. Do połowy masy dodaj niebieską spirulinę blue majik i mieszaj dokładnie.
  7. Masę przełóż do pojemniczków na lody i zamroź.

Wskazówki:
Jeśli nie macie niebieskiej spiruliny, możecie użyć innego naturalnego barwnika, na przykład żółtej kurkumy, zielonej matchy lub czerwonego pudru z liofilizowanych truskawek. Lody będą tak samo smaczne, jeśli pozostawisz je w naturalnym kolorze.

Wegańskie desery na walentynki

W dniu 14 lutego z pewnością zechcecie zjeść słodkie małe co nieco. Bez względu, czy jesteście weganami, wegetarianami lub nie ograniczacie spożycia mięsa i nabiału możecie spróbować wegańskich pyszności. Szczególnie proponujemy:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.