W skrócie
Kasza jaglana ugotowana w napoju roślinnym, a następnie zmiksowana blenderem na gładką masę zmienia się w apetyczny budyń. Ida Kulawik, która jest autorką przepisu, zaleca dodanie tłuszczu kokosowego i przyprawienie prawdziwą wanilią, aby uzyskać rodzaj puddingu na podwieczorek. Smak zostaje przełamany i intrygująco skontrastowany z musem malinowym. Autorki nazwały deser Red Velvet, aby nawiązać do powszechnie przygotowywanego w Stanach Zjednoczonych walentynkowego ciasta.
Jaglany Red Velvet – przepis na walentynkowy deser
Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 filiżanka (200 ml) surowej kaszy jaglanej,
- 4 filiżanki napoju roślinnego,
- cukier, ksylitol, erytrytol lub syrop klonowy do smaku (my dodałyśmy 5 łyżek erytrytolu),
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- wanilia w paście, ekstrakcie lub cukrze do smaku,
- 2 filiżanki (po 200 ml) mrożonych malin.
Jak zrobić deser jaglany?
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłucz wodą, żeby pozbyć się goryczki.
- Zalej ją napojem roślinnym i gotuj na małym ogniu 15-20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn).
- Posłodź, dodaj wanilię, olej kokosowy i zblenduj bardzo dokładnie na gładki budyń.
- Masę przełóż do pucharków lub miseczek.
- Mrożone maliny przełóż do blendera wysokoobrotowego lub malaksera z ostrzem S i miksuj na lodowy sorbet. W razie konieczności zatrzymaj kilka razy w trakcie blendowania, żeby przemieszać masę.
- Mus lodowy przełóż na gorący krem jaglany i od razu podaj.
Wskazówki:
Bardzo lubimy połączenie gorącego kremu jaglanego i lodowego musu malinowego, jednak deser w tej wersji trzeba podać od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, możesz przygotować go wcześniej i podać po schłodzeniu w lodówce, wówczas jednak użyj świeżych lub rozmrożonych wcześniej malin.
Desery na wegańskie walentynki
Wśród przysmaków proponowanych przez autorki książki „Roślinna kuchnia miłości” znaleźć można trufle marcepanowe w czekoladzie, niebieską herbatę bubble tea na bazie naparu z klitorii, cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, i grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?