Deser jaglany na walentynki. Ten przepis podbije podniebienie łasuchów. Kluczowe są mrożone maliny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kremowy deser na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem musu malinowego to prawdziwy rarytas. Świetnie smakuje podany na walentynki lub jako zdrowy podwieczorek na co dzień.
Kremowy deser na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem musu malinowego to prawdziwy rarytas. Świetnie smakuje podany na walentynki lub jako zdrowy podwieczorek na co dzień. Katarzyna Cichoń/materiały prasowe Wydawnictwo Słowne
Deser jaglany Red Velvet to znakomita propozycja na walentynki, ale także na zdrowy deser dla dzieci. Zmiksowana na gładko ugotowana kasza jaglana świetnie wygląda podana z mrożonym musem malinowym. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia miłości” Idy Kulawik, Katarzyny Cichoń i Katarzyny Czarneckiej.

W skrócie

Kasza jaglana ugotowana w napoju roślinnym, a następnie zmiksowana blenderem na gładką masę zmienia się w apetyczny budyń. Ida Kulawik, która jest autorką przepisu, zaleca dodanie tłuszczu kokosowego i przyprawienie prawdziwą wanilią, aby uzyskać rodzaj puddingu na podwieczorek. Smak zostaje przełamany i intrygująco skontrastowany z musem malinowym. Autorki nazwały deser Red Velvet, aby nawiązać do powszechnie przygotowywanego w Stanach Zjednoczonych walentynkowego ciasta.

Jaglany Red Velvet – przepis na walentynkowy deser

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 filiżanka (200 ml) surowej kaszy jaglanej,
  • 4 filiżanki napoju roślinnego,
  • cukier, ksylitol, erytrytol lub syrop klonowy do smaku (my dodałyśmy 5 łyżek erytrytolu),
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • wanilia w paście, ekstrakcie lub cukrze do smaku,
  • 2 filiżanki (po 200 ml) mrożonych malin.

Jak zrobić deser jaglany?

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłucz wodą, żeby pozbyć się goryczki.
  2. Zalej ją napojem roślinnym i gotuj na małym ogniu 15-20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn).
  3. Posłodź, dodaj wanilię, olej kokosowy i zblenduj bardzo dokładnie na gładki budyń.
  4. Masę przełóż do pucharków lub miseczek.
  5. Mrożone maliny przełóż do blendera wysokoobrotowego lub malaksera z ostrzem S i miksuj na lodowy sorbet. W razie konieczności zatrzymaj kilka razy w trakcie blendowania, żeby przemieszać masę.
  6. Mus lodowy przełóż na gorący krem jaglany i od razu podaj.

Wskazówki:
Bardzo lubimy połączenie gorącego kremu jaglanego i lodowego musu malinowego, jednak deser w tej wersji trzeba podać od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz, możesz przygotować go wcześniej i podać po schłodzeniu w lodówce, wówczas jednak użyj świeżych lub rozmrożonych wcześniej malin.

Desery na wegańskie walentynki

Wśród przysmaków proponowanych przez autorki książki „Roślinna kuchnia miłości” znaleźć można trufle marcepanowe w czekoladzie, niebieską herbatę bubble tea na bazie naparu z klitorii, cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, i grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni