Wegańskie steki na walentynki. Przepis na kolację dla zakochanych. Pomysłowe danie z kapusty z sałatką z kaszy jaglanej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wegański stek z kapusty to ciekawy sposób na podanie łatwo dostępnego warzywa.
Wegański stek z kapusty to ciekawy sposób na podanie łatwo dostępnego warzywa. Katarzyna Cichoń/materiały prasowe Wydawnictwo Słowne
Wegańskie steki z kapusty to nic trudnego, choć trzeba mieć pewną rękę przy krojeniu słusznej grubości plastrów. To apetyczny i sycący posiłek nie tylko dla osób stroniących od mięsa. Podpowiadamy przepis na steki z kapusty z książki „Roślinna kuchnia miłości” autorstwa Idy Kulawik, Katarzyny Czarneckiej i Katarzyny Cichoń.

W skrócie

Ida Kulawik we wstępie do przepisu na steki z kapusty zdradziła, że będzie to idealne danie dla osób lubiących gołąbki, bigos i domowy kapuśniak. Na kolację walentynkową warto zrobić efektowne danie, które podbije nie tylko kubki smakowe, ale będzie też cieszyć oczy. Według autorki przepisu pieczona kapusta ma intensywny smak, delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Daniu towarzyszy bezglutenowa sałatka z kaszy jaglanej.

Steki z kapusty z jaglanym tabbouleh – przepis na walentynki

Czas przygotowania: 30 minut,
liczba porcji: 4,
stopień trudności: średni.

Składniki – stek:

  • mała główka białej kapusty,
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta chili (jeżeli nie lubisz ostrego smaku, możesz pominąć ten składnik),
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • oliwa z oliwek do posmarowania kapusty,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki – jaglane tabbouleh:

  • 1 szklanka (250 ml) ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
  • 1 świeży długi ogórek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 średniej wielkości pomidory,
  • garść liści świeżej kolendry,
  • garść liści świeżej mięty,
  • sok z 1-2 pomarańczy,
  • sok z połowy limonki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz także: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad dla zabieganych

Jak zrobić steka z kapusty?

Przygotowanie:

  1. Kapustę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Smaruj oliwą i obsyp przyprawami z obu stron.
  2. Plastry kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż kapusta się zrumieni.
  3. Warzywa do tabbouleh pokrój w drobną kostkę, a zioła posiekaj. Dodaj do kaszy jaglanej. Dopraw sokiem wyciśniętym z limonki i pomarańczy, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
  4. Steki wyjmuj delikatnie za pomocą szerokiej łopatki tak, aby się nie rozpadły, ponieważ ich konsystencja może być delikatna.
  5. Upieczone steki podaj z jaglanym tabbouleh.

Wskazówki
Jeśli masz ochotę, kapuściane steki możesz usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Czerwona kapusta też dobrze dobrze sprawdzi się w tej roli.

Kolacja na walentynki dla wegan

Dania wegańskie świetnie nadają się do podania 14 lutego. Proponujemy wyjątkowe potrawy z książki „Roślinna kuchnia miłości”, jak krem z pieczonej papryki i pomidorów z bazylią i skórką cytrynową. Jako napój miłosny polecamy bubble tea na bazie naparu z klitorii, a na deser np. trufle marcepanowe w czekoladzie, cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, jaglany red velvet i grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.

Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!