W skrócie
Ida Kulawik we wstępie do przepisu na steki z kapusty zdradziła, że będzie to idealne danie dla osób lubiących gołąbki, bigos i domowy kapuśniak. Na kolację walentynkową warto zrobić efektowne danie, które podbije nie tylko kubki smakowe, ale będzie też cieszyć oczy. Według autorki przepisu pieczona kapusta ma intensywny smak, delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Daniu towarzyszy bezglutenowa sałatka z kaszy jaglanej.
Steki z kapusty z jaglanym tabbouleh – przepis na walentynki
Czas przygotowania: 30 minut,
liczba porcji: 4,
stopień trudności: średni.
Składniki – stek:
- mała główka białej kapusty,
- 1 łyżeczka suszonej cebuli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta chili (jeżeli nie lubisz ostrego smaku, możesz pominąć ten składnik),
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- oliwa z oliwek do posmarowania kapusty,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki – jaglane tabbouleh:
- 1 szklanka (250 ml) ugotowanej na sypko kaszy jaglanej,
- 1 świeży długi ogórek,
- 1 czerwona papryka,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- garść liści świeżej kolendry,
- garść liści świeżej mięty,
- sok z 1-2 pomarańczy,
- sok z połowy limonki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na obiad dla zabieganych
Jak zrobić steka z kapusty?
Przygotowanie:
- Kapustę pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Smaruj oliwą i obsyp przyprawami z obu stron.
- Plastry kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, aż kapusta się zrumieni.
- Warzywa do tabbouleh pokrój w drobną kostkę, a zioła posiekaj. Dodaj do kaszy jaglanej. Dopraw sokiem wyciśniętym z limonki i pomarańczy, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Steki wyjmuj delikatnie za pomocą szerokiej łopatki tak, aby się nie rozpadły, ponieważ ich konsystencja może być delikatna.
- Upieczone steki podaj z jaglanym tabbouleh.
Wskazówki
Jeśli masz ochotę, kapuściane steki możesz usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Czerwona kapusta też dobrze dobrze sprawdzi się w tej roli.
Kolacja na walentynki dla wegan
Dania wegańskie świetnie nadają się do podania 14 lutego. Proponujemy wyjątkowe potrawy z książki „Roślinna kuchnia miłości”, jak krem z pieczonej papryki i pomidorów z bazylią i skórką cytrynową. Jako napój miłosny polecamy bubble tea na bazie naparu z klitorii, a na deser np. trufle marcepanowe w czekoladzie, cytrynowe lody z nerkowców z blue majik, jaglany red velvet i grillowane gruszki belle Hélène w słonym karmelu z daktyli z prażonymi fistaszkami.
Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Słowne.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: