Fenomenalny chlebek bananowy. Ten prosty przepis z żurawiną i orzechami cię zachwyci. Idealne śniadanie zero waste

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chlebek bananowy sprawdzi się idealnie na śniadanie, przekąskę lub jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.
Chlebek bananowy sprawdzi się idealnie na śniadanie, przekąskę lub jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Chlebek bananowy to hit kuchni zero waste, czyli takiej, w której nic się nie zmarnuje. Ten pyszny i prosty w wykonaniu słodki wypiek idealnie sprawdzi się na śniadanie lub jako przekąska w trakcie dnia. Mamy dla ciebie sprawdzony, prosty przepis, jak krok po kroku zrobić chlebek bananowy z suszoną żurawiną i orzechami nerkowca. Smacznego!

Spis treści

Chlebek bananowy zero waste

Modny obecnie kulinarny trend zero waste zakłada oszczędność i niemarnowanie jedzenia. Jednak nie zawsze udaje się tak przemyśleć zakupy, by wykorzystać każdy produkt. Warto wówczas poszukać przepisów z użyciem np. zbyt dojrzałych owoców.

Jeśli w Twojej kuchni zalegają zbyt już dojrzałe banany, to mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi, jak możesz je wykorzystać. Z bananów przygotujesz np.:

  • placuszki bananowe,
  • bananowe muffinki,
  • ciastka owsiane z bananami,
  • chlebek bananowy.

Mamy dla Ciebie niezawodny przepis na chlebek bananowy z suszoną żurawiną i posiekanymi orzechami nerkowca. To pyszny, wilgotny i aromatyczny wypiek, który jest także bardzo prosty do wykonania. Wystarczy rozgnieść banany, np. tłuczkiem do ziemniaków, i zmiksować je razem z wszystkimi składnikami.

Do chlebka bananowego możesz dodać także:

  • rodzynki,
  • szczyptę cynamonu,
  • szczyptę imbiru,
  • kawałki posiekanej czekolady,
  • kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Nasza rada: Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Warto zamrozić kilka porcji chlebka, owijając np. 4 kromki folią spożywczą, a następnie wkładając do woreczka na mrożonki. Gdy najdzie nas ochota na słodkie śniadanie, wystarczy wyjąć chlebek bananowy z zamrażalnika na ok. 30 min. wcześniej i gotowe.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować chlebek bananowy:

Prosty przepis na chlebek bananowy

(czas przygotowania: ok. 1 godzina)

Po upieczeniu wyjmij chlebek bananowy z formy i przestudź.
Po upieczeniu wyjmij chlebek bananowy z formy i przestudź. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów średniej wielkości
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub nerkowców
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny

Jak zrobić chleb bananowy?

  1. Umyj i obierz banany. 4 banany rozdrobnij widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, 1 banan pokrój w plasterki.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  4. Wciąż ucierając dodawaj kolejno jajka i mąkę.
  5. Na koniec dodaj roztarte banany i ucieraj jeszcze ok. 1 minutę.
  6. Wyłącz mikser, a do ciasta dodaj pokrojone banany, orzeszki i żurawinę. Całość wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz chleb bananowy ok. 40 min. w 170 stopniach. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka do szaszłyków - wbij patyczek w chlebek bananowy, jeśli patyczek będzie czysty to znak, że ciasto gotowe, a jeśli będzie obklejony ciastem to zostaw chlebek jeszcze w piekarniku na następne 5 min.

Chlebek bananowy gotowy. Życzymy smacznego!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie