Domowe kimchi z młodej kapusty. Odkryj wyjątkowy przepis na pikantną kiszonkę. MasterChef doprawia przetwory zaskakującym składnikiem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zwyciężczyni programu „MasterChef” doprawia kimchi czosnkiem niedźwiedzim.
Zwyciężczyni programu „MasterChef” doprawia kimchi czosnkiem niedźwiedzim. materiały prasowe Wydawnictwa Pascal/Dominika Wójciak
Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. Laureatka kulinarnego show jest także autorką książek i promotorką kuchni roślinnej. W publikacji „Warzywo.100 sposobów na jarzynę” autorka zdradziła przepis na kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim. Zachęcamy do wypróbowania tej zdrowej kiszonki.

W skrócie

Kimchi z młodej kapusty z dodatkiem czosnku niedźwiedziego to prawdziwa bomba witaminowa. Warto ją przygotowywać jako alternatywę dla dobrze znanej w Polsce kiszonej kapusty. Sekretem smaku jest użycie papryczki gochugaru w proszku lub utartej na pastę. Oto przepis na domowe kimchi z młodej kapusty.

Kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim-przepis na wiosnę

Liczba porcji: 2 słoiki o pojemności 1 litra.
Czas przygotowania: 20 minut + 4–7 dni kiszenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 młode kapusty,
  • 1 kalarepa,
  • 1 marchewka,
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego (poza sezonem możesz zastąpić dymką),
  • 5 ząbków czosnku,
  • korzeń imbiru (5 cm),
  • 1–2 łyżki średnio ostrego chili w proszku (polecam koreańskie gochugaru),
  • 3–5 łyżek soli.

Jak zrobić kimchi z młodej kapusty?

Przygotowanie:

  1. Umyj kapustę, usuń zewnętrzne liście i pokrój na kawałki o wielkości 2 × 2 cm.
  2. Kalarepę i marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Posiekaj grubo czosnek niedźwiedzi, a czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wymieszaj starannie wszystkie składniki, najlepiej dłońmi, mocno ugniatając i wmasowując w kapustę sól i przyprawy, tak by warzywa puściły, jak najwięcej soku.
  5. Jeśli chcesz, by kimchi było bardzo pikantne, dodaj 2 łyżki chili. Spróbuj kapustę. Powinna być nieco bardziej słona niż w
  6. efekcie końcowym, więc w zależności od upodobań dodaj więcej soli.
  7. Odstaw mieszankę na 30 minut, po tym czasie przełóż kimchi do słoików i bardzo mocno ugnieć.
  8. Pozostały w misce sok podziel między słoiki. Ugnieć kimchi, tak by warzywa były całkowicie zanurzone w soku.
  9. Przykryj słoiki gazą i ustaw na talerzu lub desce, bo fermentujący sok może wyciekać.
  10. Ustaw słoiki w ciepłym przewiewnym miejscu na 4–7 dni.
  11. Kimchi każdego dnia będzie intensywniejsze w smaku, więc kiedy osiągnie taki smak, jaki lubisz, zamknij szczelnie słoiki i przełóż je do lodówki.
  12. W ten sposób możesz je przechowywać nawet przez rok.

Czytaj także:

Sposób podania kimchi

Ten rarytas świetnie smakuje podawany z kotletami schabowymi, tradycyjnym mielonym lub jako towarzysz dań kuchni azjatyckiej. Kimchi można zajadać razem z tofu zmieniającym życie lub z kotletami z kaszy gryczanej. Przy łączeniu składników może ograniczać was jedynie wyobraźnia.

Kimchi a kapusta kiszona

Dominika Wójciak zaznacza, że kimchi różni się od naszej rodzimej kiszonej kapusty przede wszystkim tym, że jest mocno doprawione i pikantne. Kapusta pokrojona jest na większe kawałki, dzięki czemu warzywa są bardziej chrupiące. Zachęca też do jedzenia kimchi jako przekąskę w ciągu dnia albo jako dodatek do ryżu i warzyw jako danie bibimbap. Z kimchi przygotowuje też ramen albo dodaje do smażonego makaronu ryżowego z jajkiem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni