Czym faszerować hot dogi? Ulubione dodatki Amerykanów na Dzień Niepodległości. Sprawdź najlepsze połączenia smaków

Anna Daniluk
Hot dogi to najpopularniejsza amerykańska przekąska
Hot dogi to najpopularniejsza amerykańska przekąska 123rf/wavebreakmediamicro/zdjęcie ilustracyjne
4 lipca to wielkie święto Amerykanów, którzy obchodzą Dzień Niepodległości. Co ciekawe, to święto znane jest również jako Dzień Hot Doga. Ta przekąska króluje na licznych festynach i imprezach, które tego dnia odbywają się w wielu miastach. Jak się okazuje, do parówki z podłużną bułką dodaje się różne, smaczne składniki. Sprawdź, co najchętniej jadają Amerykanie.

W skrócie

Dzień Hot Doga to świetna okazja do zrobienia domowych przekąsek. Nie trzeba mieć amerykańskich korzeni, aby zjeść przysmak w amerykańskim stylu. Zachęcamy, aby zrobić domową bułkę do hot dogów. Jej wierzch można posypać sezamem albo czarnuszką. Jeżeli chcecie dodać więcej koloru w cieście, to można połączyć mąkę z kurkumą lub część płynu zamienić np.: na sok marchewkowy. Zebraliśmy pomysły na faszerowanie domowych hot-dogów.

Nie tylko klasyczna parówka

Tradycyjnie hot dog nadziewany jest parówką wieprzową. Jednak z czasem zaczęto sięgać po parówki drobiowe np.: z mięsa indyka. Weganie chętnie sięgają po parówki na bazie boczniaka, grochu lub warzyw. Warto pamiętać, że hot dog ma korzenie niemieckie. Początkowo korzystano z kiełbasek o nazwie Wiener Würstchen, które w Polsce znamy pod nazwą frankfurterek.

Serowy hot dog

W food truckach wyspecjalizowanych w przyrządzaniu hot dogów można zjeść przekąskę nadziewaną startym serem, kiełbaską i sosem chili con carne. Pomidorowy sos z mięsem namoczy ciasto, więc bułka powinna być wcześniej zgrillowana. Chicago słynie z hot-doga, który faszerowany jest kiszoną papryką, ogórkami konserwowymi, posiekaną cebulą, plastrami pomidora oraz polską kiełbasą. Taki hot dog jest obficie polewany musztardą.

Hot dog po meksykańsku

Wpływy kulturowe sąsiadującego ze Stanami Zjednoczonymi Meksyku widać także w podawanych hot dogach. Bułka z parówką nadziewana jest świeżym guacamole, ostrą salsą, wyrazistym startym serem (sprawdza się cheddar), pokruszonymi nachosami kukurydzianymi i ozdobione świeżymi listkami kolendry. Śmiałkowie mogą dorzucić kilka plastrów ostrej papryczki np.: jalapeño. To propozycja dla miłośników ostrej kuchni.

Hot dog zamiast pizzy hawajskiej

Miłośnicy pizzy hawajskiej, czyli przyrządzanej z kawałkami świeżego lub konserwowego ananasa, mogą nabrać apetytu na podobnego hot doga. Fani eksperymentów kulinarnych będą zaskoczeni smakiem bułki z parówką, ananasem, podsmażonym na chrupiąco boczkiem i polanej sosem bbq. Zaręczamy, że to odważne zestawienie popularnych składników.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czytaj także:

Surówka do hot doga

Przygotowując hot doga, warto pamiętać o zielonych dodatkach. Mogą być to marynowane warzywa, a także domowa sałatka coleslaw przyrządzana z białej kapusty. Pysznym dodatkiem będzie także surówka z kapusty pekińskiej albo z pora. Wybierzcie najbardziej kolorową i rozsmakujcie się w ich składnikach.

Mamy nadzieję, że te dania zainspirują was do zrobienia domowej przekąski na imprezę.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pikuś
Miesiąc miłości do USraela przepraszam?

Amerykanie i WIĘKSZOŚĆ zachodu jada SMIECI!

Polskie jedzenie również b. szybko schodzi na psy, ale jeszcze jest jadalne dla czlowieka.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni