W skrócie
Mamy dla ciebie prosty i szybki do zrobienia przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem. Możesz go ewentualnie zmieszać z jogurtem naturalnym, aby surówka była lżejsza. Ta sałatka jest ona bardzo łatwa do przygotowania. Proponujemy dodać do niej ogórki konserwowe i szczypiorek, dzięki czemu będzie bardziej wyrazista. Pomidor doda koloru i witamin, a całość połączy majonez z solą i pieprzem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić prostą i szybką surówkę z kapusty pekińskiej z majonezem
Surówka z kapusty pekińskiej - przepis z majonezem
Liczba porcji: dla 3-4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut,
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej,
- 3 małe pomidory,
- 4 ogórki konserwowe,
- szczypiorek,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Przepis na faszerowaną paprykę
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku?
- Przygotowanie surówki zacznij od umycia i osuszenia warzyw.
- Kapustę posiekaj drobno i przełóż do miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i pomidora. Jeśli nie lubisz skórki z pomidorów to obierz je obieraczką do warzyw lub sparz i zdejmij skórkę delikatnie nożykiem.
- Szczypiorek posiekaj.
- Połącz wszystkie warzywa i dopraw majonezem, solą i pieprzem.
- Sałatka z kapusty pekińskiej gotowa. Życzymy smacznego!
W naszej galerii możesz zobaczyć przygotowanie surówki krok po kroku
Sposób podania
Taka sałatka będzie znakomicie smakować podana do kotletów z kani albo pieczonych pałek z kurczaka. Można ją także zaserwować do tradycyjnych kotletów pożarskich lub domowych kotletów mielonych.
Wypróbuj także surówkę z młodej kapusty:
Surówki do obiadu są zdrowe i pyszne
Każdego dnia powinniśmy zjeść solidną porcję warzyw. Wszystko po to, aby dostarczyć naszemu organizmowi błonnik oraz cenne składniki odżywcze, jak:
- witaminy antyoksydacyjne (m.in. A, C, E, β-karoten),
- składniki mineralne
- i polifenole.
- Ze względu na swoje wartości odżywcze warzywa i owoce powinny stanowić podstawę żywienia. Zalecane dzienne spożycie warzyw i owoców wynosi minimum 400 g, z czego 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Jednak każda większa ilość spożytych warzyw dodatkowo wpływa korzystnie na nasze zdrowie - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Sprawdź także: Błyskawiczna surówka z pora i marchewki. Prosty przepis na pyszny dodatek do obiadu. Smaku dodaje wyśmienity sos
Smakowita surówka z kapusty pekińskiej. Sprawdź szybki przep...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?