Kontrowersyjne połączenie smaków jak na pizzy. Użyj do mięsa, a rodzina będzie zdumiona obiadem. Poznaj przepis na kotlety po hawajsku

Anna Daniluk
Domowe kotlety po hawajsku, to połączenie schabu, ananasa i roztopionego żółtego sera.
Domowe kotlety po hawajsku, to połączenie schabu, ananasa i roztopionego żółtego sera. rlat/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Znudziły ci się tradycyjne kotlety schabowe? Wypróbuj kotlet po hawajsku. To zaskakujące połączenie tradycyjnych smaków kuchni polskiej z nutą egzotycznego ananasa i roztopionym serem, który rozpływa się w ustach. To danie łączy w sobie soczystą wieprzowinę, owocową słodkość i delikatny smak sera. To pomysł na co dzień i od święta, gdy chcesz podać niebanalne danie mięsne. Możesz podać je dorosłym i dzieciom. Poznaj przepis na kotlety po hawajsku.

W skrócie:

Kotlet po hawajsku to zestawienie tradycyjnej kuchni polskiej z egzotycznym ananasem. Możesz użyć owoców z puszki, ale lepszym wyjściem pod względem zdrowia i smaku będzie podanie świeżego ananasa. Taki owoc nie będzie ociekał słodkim syropem, który przyćmi orzeźwiający smak ananasa. Dzięki łatwo dostępnym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, danie to zyskało popularność w wielu polskich domach. Przepis na kotlety po hawajsku nawiązuje do dobrze znanej w Polsce pizzy po hawajsku, która powstała w Kanadzie.

Kotlety po hawajsku – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: około 40 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g schabu na kotlety,

  • 4 plastry ananasa z puszki lub świeżo pokrojonego,

  • 4 plastry żółtego sera np.: gouda, mozzarella, cheddar,

  • 1 jajko,

  • 100 g bułki tartej,

  • 100 g mąki pszennej,

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,

  • 80 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić kotlety po hawajsku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początek pokrój schab na porcje po 150 g każda.

  2. Następnie dokładnie rozbij kotlety schabowe tłuczkiem, aby były cienkie i równomiernie się smażyły. Rozbite mięso oprósz solą i pieprzem z obu stron.

  3. Weź trzy talerze: do pierwszego wsyp mąkę, w drugim roztrzep jajko, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.

  4. Każdego kotleta panieruj najpierw w mące pszennej, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej, starając się dokładnie zakryć całą powierzchnię mięsa.

  5. Rozgrzej olej rzepakowy na szerokiej patelni o grubym dnie i smaż kotlety na średniej mocy palnika przez około 5 minut z każdej strony.

  6. Następnie zdejmij je z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

  7. Na usmażone kotlety schabowe połóż po jednym plasterku ananasa, a na owocu ułóż plaster sera.

  8. Całość przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

  9. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw kotlety po hawajsku do piekarnika. Zapiekaj przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Gotowe kotlety po hawajsku możesz podawać z ryżem ugotowanym na sypko, domowym purée ziemniaczanym lub chrupiącymi frytkami.

Niech ten przepis zachęci cię do eksperymentowania w kuchni, a nawet zainspiruje do zrobienia przyjęcia w hawajskim stylu z przekąskami na bazie ananasa. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni