W skrócie
Z czego przygotować psie posiłki?
Zagwarantowanie psom odpowiedniego menu będzie procentować zdrowym wyglądem i dobrym samopoczuciem zwierząt. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk jako zoodietetyczka dzieli się swoim doświadczeniem w dziedzinie odpowiedniego przyrządzania posiłków dla domowych pupili. Autorka nawołuje, żeby psie posiłki były przygotowywane z odpowiednich składników dla nich przeznaczonych. Dania nie muszą wyglądać apetycznie według ludzkiej miary, a powinny być dopasowane pod względem dietetyki. Posiłki przygotowywane są z łatwo dostępnych składników, w tym z:
- mięsa,
- jajek,
- warzyw,
- świeżych i sezonowych owoców.
„[…] Nie chcę was zniechęcać do świadomego i samodzielnego przygotowywania posiłków dla psów tylko dlatego, że są one superzdrowe i wartościowe. Róbcie to tylko wtedy, kiedy wiecie, czego potrzebuje psi organizm, i umiecie odróżnić te potrzeby od zwykłej ludzkiej fanaberii. Ludzie kochają swoje psy i czasami zapominają, że ich pupile to nie mali ludzie i nie powinni ich tak traktować w kwestii jedzenia. Jakość produktów dla psów ma być tak samo dobra, jak dla ludzi, ale kompozycja menu musi być dostosowana do psich potrzeb” - dodaje autorka.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia
Co to jest BARF?
Poza tym zoodietetyczka poleca stosować suplementy diety, które będą cennym wsparciem w przyrządzaniu posiłków nie tylko dla szczeniaków. W przepisach autorka wspiera się koncepcją diety BARF (Biologically Appropriate Raw Food) oznaczające biologicznie odpowiednie surowe pożywienie. W książce przepisy są polecane do podawania psom w wersji surowej i gotowanej.
Dieta dla psa. Co gotować psu?
„Psie smaki. O zbilansowanej diecie dla psów” to książka przybliżająca zasady żywienia dorosłych psów. Agnieszka Cholewiak-Góralczyk przestrzega, że podawanie psom resztek ze stołu opiekunów nigdy nie powinny być stałym modelem żywienia. Niestety takie zachowanie może skutkować przekarmieniem psa, otyłością, problemami żołądkowymi, złą kondycją skóry, sierści i paznokci. Dodatkowo tak jak u człowieka może być zwiększona szansa zachorowania na cukrzycę, doprowadzić do zawału serca lub niedoborów mineralnych.
Czego pies nie może jeść?
„Psie smaki. O zbilansowanej diecie dla psów” to zbiór receptur na domowe psie posiłki. Publikacja obala też mity żywieniowe i edukuje w dziedzinie psich kulinariów. Wbrew znanemu powiedzeniu psom jak najbardziej można podawać kiełbasę. Jednocześnie przestrzega przed podawaniem takich produktów jak:
- cebula,
- czosnek,
- szczypiorek,
- winogron,
- rodzynek,
- orzechy, szczególnie makadamia,
- czekolady,
- świeżego ciasta drożdżowego,
- produkty zawierające ksylitol.
Przepis na psie przysmaki
W rozdziale 7. zatytułowanym „Magia w kuchni” zostają przedstawione różne sposoby na przyrządzanie domowych specjałów. Natomiast kolejny rozdział „Do kuchni, gotowi, start!” proponuje konkretne przepisy. Ciekawostką jest, że po te same składniki mogą też sięgnąć ludzie, delikatnie dostosowując je do swoich potrzeb. Na przykład na bazie dyni i natki pietruszki autorka poleca ugotować zupę dyniową na ostro.
Przepisy na dania dla psa
Kurczak z dynią i natką pietruszki
Lekkostrawne danie, które może być dobre dla wrażliwych psiaków. Wszystkie składniki kupicie bez problemu.
Składniki:
- 500 g kurczaka, mięso z piersi bez skóry, bez kości
- 500 g kurczaka, udo bez kości ze skórą
- 200 g żołądków z kurczaka
- 70 g wątroby z kurczaka
- 2 żółtka jaja kurzego (w razie alergii nie podawać!)
- 250 g ugotowanej i rozdrobnionej dyni
- 250 ml wody z gotowania mięsa (w wersji surowej zwykła woda)
- 50 g natki pietruszki
Suplementacja:
- 1 g tranu z wątroby dorsza marki Lunderland
- 4 g drożdży browarniczych nieaktywnych (Lunderland/Barfeed/Meatlove/Game Dog do wyboru)
- 8 g mączki ze skorupek jaj kurzych (w razie alergii węglan wapnia Meatlove)
- 1 g suplementu Kelp Barfeed
- 1 g tauryny – trzeba dodać w wersji gotowanej, w wersji surowej nie jest niezbędna, ale można dodać
- 2 g niejodowanej soli himalajskiej
- 1,5 miarki witaminy E Barfeed
Możliwe zamienniki:
- żółtka jajka kurzego na 4 żółtka jajek przepiórczych albo 10 g suszonego żółtka
- żołądki z kurczaka na serca z kurczaka
- dynia na bataty albo ziemniaki, wpłynie to na kaloryczność w niewielkim stopniu
- sól himalajska niejodowana na sól kamienna kłodawska
Przygotowywanie:
1. Pamiętajcie! Mięso i podroby rozdrabniamy do postaci akceptowalnej przez psa.
2. Gotujemy, jeśli chcemy.
3. Warzywa gotujemy zawsze.
4. Rozdrabniamy je na papkę.
5. Suplementy rozrabiamy w wodzie.
6. Mieszamy wszystko razem albo warzywa zostawiamy do podawania jako oddzielny posiłek.
7. Porcjujemy i pakujemy.
Suszone mięsko
Składniki:
- chude mięso, np. udziec wołowy, pierś z indyka, schab wieprzowy
- można też ususzyć rybę, najlepiej chudą, np. dorsza (bez ości i bez skóry) albo całe stynki
- ostry nóż i deska
- piekarnik/suszarka do suszenia grzybów, albo dehydrator
- pojemnik na gotowe przysmaki
- opcjonalnie w wersji dla ludzi: papierowe ręczniki, miska i składniki marynaty
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Wykonanie:
1. Lekko przemroź mięso w zamrażarce (1–2 godz. w zamrażarce sprawią, że mięso łatwiej się kroi, ale też nie może zamarznąć na kość).
2. Pokrój je na najcieńsze plasterki, jak się da (takie, które się nie rozpadają, grubości ok. 3–4 mm); mięso można kroić na trzy sposoby: wzdłuż włókien, w poprzek włókien i po skosie. Mięso krojone wzdłuż włókien jest najtrudniejsze do zjedzenia, w poprzek – najłatwiejsze, a po skosie jest czymś pomiędzy. Stosujcie więc różne sposoby! Podroby można kroić dowolnie, a te niewielkie próbować ususzyć w całości.
3. Umieść mięso na kratce w piekarniku bądź w suszarce lub dehydratorze. Trzymaj je tam, aż będzie całkiem suche.
Krótsze suszenie da nam przysmaki bardziej „gumowate”, które lepiej się sprawdzą podczas treningów. Czas suszenia zależy od urządzenia oraz temperatury. W piekarniku ok. 100°C będzie w porządku. Przy użyciu piekarnika lekkie uchylenie drzwiczek pozwoli wodzie odparowywać; jeśli twój piekarnik nie pracuje z takim trybie, otwieraj drzwi na chwilę raz na 15–30 min. Obserwuj mięso, aby go nie przesuszyć!
4. Gotowy przysmak należy przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Przysmaki z tłustego mięsa szybciej się psują, więc polecam chude mięso, np. udziec wołowy, pierś z indyka.
Międzynarodowy Dzień Psa 2022. Jak karmić psa? Nie dla czwor...
Przepis udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Otwartego. Książka dostępna jest w sklepie wydawnictwa.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?