Tradycyjny chłodnik z buraków na lato od autorki bloga Polish your kitchen. Ten smak doceniają obcokrajowcy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chłodnik to jedna z tradycyjnych zup przygotowywanych w kuchni polskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia.
Chłodnik to jedna z tradycyjnych zup przygotowywanych w kuchni polskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia. materiały prasowe Anna Hurning
Anna Hurning tworząc blog Polish your kitchen, pokazuje polską kuchnię zagranicznym smakoszom. Część czytelników ma polskie korzenie, inni korzystają z przepisów, bo są żywo zainteresowani polską kuchnią. Przedstawiamy wam przepis na tradycyjny chłodnik z książki „Polish your kitchen. My family table”. Zobaczcie, jak zrobić chłodnik z buraków.

W skrócie

Anna Hurning na co dzień mieszka w Szczecinie. Zainteresowała się prowadzeniem bloga i promowaniem kuchni polskiej, aby zebrać ją w jednym miejscu dla swojej córki. Wynikiem jej pracy jest też kanał YouTube i książka kucharska przeplatana rodzinnymi opowieściami.

Polskie zupy podbijają podniebienia

W rozdziale poświęconym zupom Anna Hurning zebrała swojskie przepisy i te, które obcokrajowcom mogą wydawać się egzotyczne. Wedle wskazówek udzielonych przez blogerkę można zrobić pożywną zupę fasolową, sycący barszcz ukraiński i rosół z domowym makaronem. Nie zabrakło zup przygotowanych na święta np.: barszczu czerwonego i czerniny, która egzotycznie wyglądała dla zagranicznego czytelnika.

Przedstawiamy przepis na chłodnik z buraków Anny Hurning. Przepis został przetłumaczony z języka angielskiego. W oryginale kierowany jest do osób mieszkających poza granicami Polski, które chcą bliżej poznać kulturę i kuchnię polską.

W Polsce popularny jest chłodnik z buraków.
W Polsce popularny jest chłodnik z buraków. Anna Hurning

Przepis na chłodnik z buraków

[Porcja dla 3-4 osób, czas przygotowania: 10 minut + godzina na pieczenie buraków + chłodzenie w lodówce]

Składniki:

  • 4 małe lub 2 duże buraki,
  • 4 rzodkiewki,
  • 3 łyżki koperku,
  • 4 łyżki szczypiorku,
  • 1-2 małe ogórki gruntowe (ewentualnie 1/3 ogórka szklarniowego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka stołowa białego octu winnego,
  • Kilka kropel soku z cytryny,
  • 500 ml maślanki,
  • 120-230 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo.

Jak zrobić chłodnik z buraków?

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Buraki należy umyć, odciąć łodygi, ale nie przecinać buraków. Dzięki temu nie wycieknie sok.
  2. Upiecz buraki w brytfannie z pokrywką lub przykryj folią aluminiową, aż zmiękną. Małe buraki przez 30 minut, duże około godziny. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Wtedy obierz i zetrzyj na tarce o największych oczkach.
  3. Rzodkiewki umyj i pokrój w plastry. Pokrój koperek i szczypiorek. Obierz ogórki i pokrój w kostkę.
  4. Umieść warzywa i zioła w dużej misce lub garnku. Dodaj przeciśnięty czosnek, ocet, sok z cytryny, maślankę, jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i cukrem.
  5. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj soli. Chłodnik powinien być umiarkowanie słony.
  6. Zupę schłodź przed podaniem. Serwuj z ugotowanym jajkiem na twardo.

Chłodnikz buraków jest gotowy. Życzymy smacznego!

Pij zdrowe koktajle

miejsce #1

Camry

Camry CR4077

215,99 zł119,99 zł-44%
miejsce #5

Bosch

Bosch VitaPower Serie 4 MMB6384M

749,00 zł599,99 zł-20%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie