W skrócie
Anna Hurning na co dzień mieszka w Szczecinie. Zainteresowała się prowadzeniem bloga i promowaniem kuchni polskiej, aby zebrać ją w jednym miejscu dla swojej córki. Wynikiem jej pracy jest też kanał YouTube i książka kucharska przeplatana rodzinnymi opowieściami.
Polskie zupy podbijają podniebienia
W rozdziale poświęconym zupom Anna Hurning zebrała swojskie przepisy i te, które obcokrajowcom mogą wydawać się egzotyczne. Wedle wskazówek udzielonych przez blogerkę można zrobić pożywną zupę fasolową, sycący barszcz ukraiński i rosół z domowym makaronem. Nie zabrakło zup przygotowanych na święta np.: barszczu czerwonego i czerniny, która egzotycznie wyglądała dla zagranicznego czytelnika.
Przedstawiamy przepis na chłodnik z buraków Anny Hurning. Przepis został przetłumaczony z języka angielskiego. W oryginale kierowany jest do osób mieszkających poza granicami Polski, które chcą bliżej poznać kulturę i kuchnię polską.

Przepis na chłodnik z buraków
[Porcja dla 3-4 osób, czas przygotowania: 10 minut + godzina na pieczenie buraków + chłodzenie w lodówce]
Składniki:
- 4 małe lub 2 duże buraki,
- 4 rzodkiewki,
- 3 łyżki koperku,
- 4 łyżki szczypiorku,
- 1-2 małe ogórki gruntowe (ewentualnie 1/3 ogórka szklarniowego),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka stołowa białego octu winnego,
- Kilka kropel soku z cytryny,
- 500 ml maślanki,
- 120-230 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo.
Jak zrobić chłodnik z buraków?
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Buraki należy umyć, odciąć łodygi, ale nie przecinać buraków. Dzięki temu nie wycieknie sok.
- Upiecz buraki w brytfannie z pokrywką lub przykryj folią aluminiową, aż zmiękną. Małe buraki przez 30 minut, duże około godziny. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Wtedy obierz i zetrzyj na tarce o największych oczkach.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w plastry. Pokrój koperek i szczypiorek. Obierz ogórki i pokrój w kostkę.
- Umieść warzywa i zioła w dużej misce lub garnku. Dodaj przeciśnięty czosnek, ocet, sok z cytryny, maślankę, jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i cukrem.
- Posmakuj i w razie potrzeby dodaj soli. Chłodnik powinien być umiarkowanie słony.
- Zupę schłodź przed podaniem. Serwuj z ugotowanym jajkiem na twardo.
Chłodnikz buraków jest gotowy. Życzymy smacznego!
Pij zdrowe koktajle
kup teraz

Blender kielichowy PROFICOOK PC-UM 1006
Blender kielichowy PROFICOOK PC-UM 1006
kup teraz

Blender kielichowy personalny CAMRY CR 4069 G
Blender kielichowy personalny CAMRY CR 4069 G
kup teraz

Blender kielichowy personalny ELDOM Nutri BLN700
Blender kielichowy personalny ELDOM Nutri BLN700
kup teraz

Blender kielichowy personalny BLAUPUNKT TBP601BL
Blender kielichowy personalny BLAUPUNKT TBP601BL
kup teraz

Blender kielichowy personalny CAMRY Nutri CR 4071
Blender kielichowy personalny CAMRY Nutri CR 4071
kup teraz

Blender kielichowy RUSSELL HOBBS Nutri Boost 23180-56
Blender kielichowy RUSSELL HOBBS Nutri Boost 23180…
kup teraz

Blender kielichowy SMEG 50's Style BLF01CREU
Blender kielichowy SMEG 50's Style BLF01CREU
kup teraz

Blender kielichowy SATURN ST-FP9087 biały
Blender kielichowy SATURN ST-FP9087 biały
kup teraz

Blender kielichowy personalny GOTIE GBL-600
Blender kielichowy personalny GOTIE GBL-600
kup teraz

Blender kielichowy personalny RUSSELL HOBBS Horizon Mix&Go 25161-56
Blender kielichowy personalny RUSSELL HOBBS Horizo…
kup teraz

Blender kielichowy TRISTAR BL-4445, 240 W
Blender kielichowy TRISTAR BL-4445, 240 W
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?