Tradycyjny chłodnik z buraków na lato od autorki bloga Polish your kitchen. Ten smak doceniają obcokrajowcy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chłodnik to jedna z tradycyjnych zup przygotowywanych w kuchni polskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia.
Chłodnik to jedna z tradycyjnych zup przygotowywanych w kuchni polskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia. materiały prasowe Anna Hurning
Anna Hurning tworząc blog Polish your kitchen, pokazuje polską kuchnię zagranicznym smakoszom. Część czytelników ma polskie korzenie, inni korzystają z przepisów, bo są żywo zainteresowani polską kuchnią. Przedstawiamy wam przepis na tradycyjny chłodnik z książki „Polish your kitchen. My family table”. Zobaczcie, jak zrobić chłodnik z buraków.

W skrócie

Anna Hurning na co dzień mieszka w Szczecinie. Zainteresowała się prowadzeniem bloga i promowaniem kuchni polskiej, aby zebrać ją w jednym miejscu dla swojej córki. Wynikiem jej pracy jest też kanał YouTube i książka kucharska przeplatana rodzinnymi opowieściami.

Polskie zupy podbijają podniebienia

W rozdziale poświęconym zupom Anna Hurning zebrała swojskie przepisy i te, które obcokrajowcom mogą wydawać się egzotyczne. Wedle wskazówek udzielonych przez blogerkę można zrobić pożywną zupę fasolową, sycący barszcz ukraiński i rosół z domowym makaronem. Nie zabrakło zup przygotowanych na święta np.: barszczu czerwonego i czerniny, która egzotycznie wyglądała dla zagranicznego czytelnika.

Przedstawiamy przepis na chłodnik z buraków Anny Hurning. Przepis został przetłumaczony z języka angielskiego. W oryginale kierowany jest do osób mieszkających poza granicami Polski, które chcą bliżej poznać kulturę i kuchnię polską.

W Polsce popularny jest chłodnik z buraków.
W Polsce popularny jest chłodnik z buraków. Anna Hurning

Przepis na chłodnik z buraków

[Porcja dla 3-4 osób, czas przygotowania: 10 minut + godzina na pieczenie buraków + chłodzenie w lodówce]

Składniki:

  • 4 małe lub 2 duże buraki,
  • 4 rzodkiewki,
  • 3 łyżki koperku,
  • 4 łyżki szczypiorku,
  • 1-2 małe ogórki gruntowe (ewentualnie 1/3 ogórka szklarniowego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka stołowa białego octu winnego,
  • Kilka kropel soku z cytryny,
  • 500 ml maślanki,
  • 120-230 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo.

Jak zrobić chłodnik z buraków?

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Buraki należy umyć, odciąć łodygi, ale nie przecinać buraków. Dzięki temu nie wycieknie sok.
  2. Upiecz buraki w brytfannie z pokrywką lub przykryj folią aluminiową, aż zmiękną. Małe buraki przez 30 minut, duże około godziny. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Wtedy obierz i zetrzyj na tarce o największych oczkach.
  3. Rzodkiewki umyj i pokrój w plastry. Pokrój koperek i szczypiorek. Obierz ogórki i pokrój w kostkę.
  4. Umieść warzywa i zioła w dużej misce lub garnku. Dodaj przeciśnięty czosnek, ocet, sok z cytryny, maślankę, jogurt i wymieszaj. Dopraw solą i cukrem.
  5. Posmakuj i w razie potrzeby dodaj soli. Chłodnik powinien być umiarkowanie słony.
  6. Zupę schłodź przed podaniem. Serwuj z ugotowanym jajkiem na twardo.

Chłodnikz buraków jest gotowy. Życzymy smacznego!

Pij zdrowe koktajle

kup najtaniej

Smeg

SMEG BLF01PBEU Pastelowy błękit

739,00 zł

kup najtaniej

Łucznik

Łucznik BL 566

149,00 zł

kup najtaniej

Noveen

N'oveen Sport Mix & Fit SB2100 Xline biały

174,88 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie