Na skróty
Lody bez jajek - sprawdzony przepis
Naturalne, domowe lody mogą być znacznie zdrowsze i smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Sami możemy wybrać, jakie składniki do nich trafią i ile dodamy do nich cukru. Dzięki temu taka przekąska nie tylko orzeźwi nas w upalne dni, ale i nie zakłóci naszej diety. Proponuję przepis na pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Najlepiej smakują ze świeżych brzoskwiń. Są też wtedy najzdrowsze. Ale możesz je również zrobić z brzoskwiń z puszki. Wybieraj takie w naturalnej zalewie, doprawionej małą ilością cukru.
Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienite lody jogurtowo-śmietankowe.
Przepis na lody jogurtowo-brzoskwiniowe
czas: 5 minut przygotowanie lodów + 3 godziny chłodzenia
porcja dla 6 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 brzoskwinie najlepiej świeże lub ewentualnie z puszki,
- 400 g jogurtu greckiego lub jogurtu gęstego,
- miód do smaku, jeśli używamy brzoskwiń z puszki, można pominąć miód.
Jak zrobić lody jogurtowo-brzoskwiniowe?
- Świeże brzoskwinie umyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki. Ułożyłam brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Wyjęłam brzoskwinie z piekarnika i przestudziłam. Obrałam każdy owoc ze skórki i przełożyłam do wysokiego naczynia.
- Zmiksowałam brzoskwinie blenderem.
- Dodałam jogurt i ponownie zmiksowałam całość przez kilka sekund, do połączenia masy.
- Doprawiłam lody cukrem pudrem.
- Przelałam masę do pudełka spożywczego i schowałam do zamrażarki na 3 godziny. Po godzinie możesz je delikatnie przemieszać widelcem (dobrym pomysłem jest także przygotowanie lodów w specjalnych pojemniczkach z patyczkiem).
- Wyjęłam lody z zamrażalnika na 5 minut przed podaniem, by łatwiej się nakładały.
Może cię także zainteresować:
Lody ze świeżych owoców
Lody to pyszny deser, lubiany szczególnie w ciepłe dni. Warto sięgać po przepisy na lody owocowe, które można bardzo łatwo i szybko przygotować, bez konieczności użycia maszyny.
Przygotowując lody ze świeżych owoców np. brzoskwiń, moreli czy gruszek warto je przed zmiksowaniem podpiec w piekarniku. Dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy, będą też miały mniej wody, a skórkę będzie można łatwo zdjęć.
Obrane owoce wystarczy później zmiksować z jogurtem greckim i doprawić do smaku miodem lub cukrem. Masę można przelać do specjalnych pojemniczków na lody na patyku lub po prostu do pojemnika spożywczego. Po około 3 godzinach w zamrażarce można je podawać.
Lodów nie trzeba mieszać w trakcie mrożenia. Można po godzinie rozbić je delikatnie widelcem, ale nie jest to konieczne. By łatwiej się nakładały, wystarczy wyjąć je na ok. 5 minut wcześniej z zamrażalnika.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!