Ekspresowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Zrobisz je bez jajek i bez maszynki. Bardzo prosty przepis na zdrowe i orzeźwiające lody

Pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na domowe, naturalne lody? Proponuję Ci przepis na orzeźwiające lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Są nie tylko bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, ale również nie wymagają użycia maszynki do lodów, a w składnikach nie ma surowych jajek. Zrobisz je dosłownie w 5 minut. Później trzeba je tylko zamrozić. Przekonaj się, jakie są wyśmienite i wypróbuj przepis na lody jogurtowo-brzoskwiniowe.

Na skróty

Lody bez jajek - sprawdzony przepis

Naturalne, domowe lody mogą być znacznie zdrowsze i smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Sami możemy wybrać, jakie składniki do nich trafią i ile dodamy do nich cukru. Dzięki temu taka przekąska nie tylko orzeźwi nas w upalne dni, ale i nie zakłóci naszej diety. Proponuję przepis na pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Najlepiej smakują ze świeżych brzoskwiń. Są też wtedy najzdrowsze. Ale możesz je również zrobić z brzoskwiń z puszki. Wybieraj takie w naturalnej zalewie, doprawionej małą ilością cukru.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienite lody jogurtowo-śmietankowe.

Przepis na lody jogurtowo-brzoskwiniowe

czas: 5 minut przygotowanie lodów + 3 godziny chłodzenia
porcja dla 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 brzoskwinie najlepiej świeże lub ewentualnie z puszki,
  • 400 g jogurtu greckiego lub jogurtu gęstego,
  • miód do smaku, jeśli używamy brzoskwiń z puszki, można pominąć miód.

Jak zrobić lody jogurtowo-brzoskwiniowe?

  1. Świeże brzoskwinie umyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki. Ułożyłam brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Wyjęłam brzoskwinie z piekarnika i przestudziłam. Obrałam każdy owoc ze skórki i przełożyłam do wysokiego naczynia.
  2. Zmiksowałam brzoskwinie blenderem.
  3. Dodałam jogurt i ponownie zmiksowałam całość przez kilka sekund, do połączenia masy.
  4. Doprawiłam lody cukrem pudrem.
  5. Przelałam masę do pudełka spożywczego i schowałam do zamrażarki na 3 godziny. Po godzinie możesz je delikatnie przemieszać widelcem (dobrym pomysłem jest także przygotowanie lodów w specjalnych pojemniczkach z patyczkiem).
  6. Wyjęłam lody z zamrażalnika na 5 minut przed podaniem, by łatwiej się nakładały.

Może cię także zainteresować:

Lody ze świeżych owoców

Lody to pyszny deser, lubiany szczególnie w ciepłe dni. Warto sięgać po przepisy na lody owocowe, które można bardzo łatwo i szybko przygotować, bez konieczności użycia maszyny.

Przygotowując lody ze świeżych owoców np. brzoskwiń, moreli czy gruszek warto je przed zmiksowaniem podpiec w piekarniku. Dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy, będą też miały mniej wody, a skórkę będzie można łatwo zdjęć.

Obrane owoce wystarczy później zmiksować z jogurtem greckim i doprawić do smaku miodem lub cukrem. Masę można przelać do specjalnych pojemniczków na lody na patyku lub po prostu do pojemnika spożywczego. Po około 3 godzinach w zamrażarce można je podawać.

Lodów nie trzeba mieszać w trakcie mrożenia. Można po godzinie rozbić je delikatnie widelcem, ale nie jest to konieczne. By łatwiej się nakładały, wystarczy wyjąć je na ok. 5 minut wcześniej z zamrażalnika.

Pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Zrobisz je bez jaje...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni