Ekspresowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Zrobisz je bez jajek i bez maszynki. Bardzo prosty przepis na zdrowe i orzeźwiające lody

Pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na domowe, naturalne lody? Proponuję Ci przepis na orzeźwiające lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Są nie tylko bardzo proste i błyskawiczne do przygotowania, ale również nie wymagają użycia maszynki do lodów, a w składnikach nie ma surowych jajek. Zrobisz je dosłownie w 5 minut. Później trzeba je tylko zamrozić. Przekonaj się, jakie są wyśmienite i wypróbuj przepis na lody jogurtowo-brzoskwiniowe.

Na skróty

Lody bez jajek - sprawdzony przepis

Naturalne, domowe lody mogą być znacznie zdrowsze i smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Sami możemy wybrać, jakie składniki do nich trafią i ile dodamy do nich cukru. Dzięki temu taka przekąska nie tylko orzeźwi nas w upalne dni, ale i nie zakłóci naszej diety. Proponuję przepis na pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Najlepiej smakują ze świeżych brzoskwiń. Są też wtedy najzdrowsze. Ale możesz je również zrobić z brzoskwiń z puszki. Wybieraj takie w naturalnej zalewie, doprawionej małą ilością cukru.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienite lody jogurtowo-śmietankowe.

Przepis na lody jogurtowo-brzoskwiniowe

czas: 5 minut przygotowanie lodów + 3 godziny chłodzenia
porcja dla 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 brzoskwinie najlepiej świeże lub ewentualnie z puszki,
  • 400 g jogurtu greckiego lub jogurtu gęstego,
  • miód do smaku, jeśli używamy brzoskwiń z puszki, można pominąć miód.

Jak zrobić lody jogurtowo-brzoskwiniowe?

  1. Świeże brzoskwinie umyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki. Ułożyłam brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Wyjęłam brzoskwinie z piekarnika i przestudziłam. Obrałam każdy owoc ze skórki i przełożyłam do wysokiego naczynia.
  2. Zmiksowałam brzoskwinie blenderem.
  3. Dodałam jogurt i ponownie zmiksowałam całość przez kilka sekund, do połączenia masy.
  4. Doprawiłam lody cukrem pudrem.
  5. Przelałam masę do pudełka spożywczego i schowałam do zamrażarki na 3 godziny. Po godzinie możesz je delikatnie przemieszać widelcem (dobrym pomysłem jest także przygotowanie lodów w specjalnych pojemniczkach z patyczkiem).
  6. Wyjęłam lody z zamrażalnika na 5 minut przed podaniem, by łatwiej się nakładały.

Lody ze świeżych owoców

Lody to pyszny deser, lubiany szczególnie w ciepłe dni. Warto sięgać po przepisy na lody owocowe, które można bardzo łatwo i szybko przygotować, bez konieczności użycia maszyny.

Przygotowując lody ze świeżych owoców np. brzoskwiń, moreli czy gruszek warto je przed zmiksowaniem podpiec w piekarniku. Dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy, będą też miały mniej wody, a skórkę będzie można łatwo zdjęć.

Obrane owoce wystarczy później zmiksować z jogurtem greckim i doprawić do smaku miodem lub cukrem. Masę można przelać do specjalnych pojemniczków na lody na patyku lub po prostu do pojemnika spożywczego. Po około 3 godzinach w zamrażarce można je podawać.

Lodów nie trzeba mieszać w trakcie mrożenia. Można po godzinie rozbić je delikatnie widelcem, ale nie jest to konieczne. By łatwiej się nakładały, wystarczy wyjąć je na ok. 5 minut wcześniej z zamrażalnika.

Zobacz także: Masz ochotę na najlepsze lody bakaliowe? Zrób przepis na bazie śmietanki i ciesz się aksamitną konsystencją

Pyszne lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowe lody jogurtowo-brzoskwiniowe. Zrobisz je bez jaje...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni