Obłędna beza Pavlova z rabarbarem. Słodki prezent na nie tylko na Dzień Matki. Oto przepis na bezę, która smakuje jak z najdroższej cukierni

Przepyszny deser na wyjątkową okazję. Zobacz, jak przygotować bezę Pavlova z rabarbarem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przepyszny deser na wyjątkową okazję. Zobacz, jak przygotować bezę Pavlova z rabarbarem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Beza Pavlova to popularny i bardzo smaczny deser. Idealnie łączy w sobie słodki krem, chrupiąca bezę i lekko kwaśne owoce. Proponuję rewelacyjny przepis na bezę Pavlova z rabarbarem i waniliowym kremem z serka mascarpone i śmietanki. To idealny słodki prezent na Dzień Matki oraz inne specjalne okazje. Gorąco polecam.

W skrócie:

Deser z rabarbarem — najlepszy przepis

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Warto przygotować z nim pyszne ciasta i desery. Mam dla ciebie przepis na bezę Pavlova z rabarbarem. To rewelacyjny i przepyszny deser, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze, czyli delikatną i chrupiącą bezę, aksamitny waniliowy krem oraz lekko kwaśny i soczysty rabarbar. Możesz podać go na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako słodki prezent na Dzień Matki. Bezę Pavlova z rabarbarem można jeść zaraz po przygotowaniu. Smakuje wyśmienicie. Dodatkowo możesz ozdobić ją np. malinami, truskawkami czy listkami mięty.

Przepis na bezę Pavlova z rabarbarem

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie i suszenie bezy ok. 1,5 godziny
Poziom trudności: średni

Składniki:
Beza:

  • 5 białek
  • 300 g cukru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego (16 g),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

Rabarbar:

  • 500 g rabarbaru,
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego, truskawkowego lub malinowego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki wody,

Krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g śmietanki 36 procent,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak zrobić bezę Pavlova z rabarbarem?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania bezy: białka przelej do wysokiej miski do miksowania.
  2. Zacznij ubijać białka na wysokich obrotach.
  3. Jak białka zaczną robić się gęste i białe, zacznij stopniowo dosypywać cukier. Miksuj ok. 15 minut.
  4. Na koniec dodaj wanilię, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze 2 minuty.
  5. Przełóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób okrągły kształt z wyższymi bokami.
  6. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego na 120 stopni Celsjusza w opcji góra-dół. Piecz ok. 1 godzinę.
  7. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
  8. Gdy beza się piecze, zrób rabarbar: umyj łodygi rabarbaru, odkrój końce, a resztę pokrój w mniejsze kawałki.
  9. Przełóż rabarbar do garnka, dodaj dżem i ustaw na małym ogniu, mieszaj, aż masa się zagotuje.
  10. Gotuj ok. 5 minut, dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotuj jeszcze 2 minuty. Rabarbar ma być miękki. Wystudź.
  11. Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilią, dodaj ser mascarpone i wymieszaj.
  12. Wyłóż krem na bezę, a na wierzch ułóż przestudzony rabarbar. Gotowe.
Przepyszny deser na wyjątkową okazję. Zobacz, jak przygotować bezę Pavlova z rabarbarem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Obłędna beza Pavlova z rabarbarem. Słodki prezent na nie tyl...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni