W skrócie:
Deser z rabarbarem — najlepszy przepis
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Warto przygotować z nim pyszne ciasta i desery. Mam dla ciebie przepis na bezę Pavlova z rabarbarem. To rewelacyjny i przepyszny deser, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze, czyli delikatną i chrupiącą bezę, aksamitny waniliowy krem oraz lekko kwaśny i soczysty rabarbar. Możesz podać go na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako słodki prezent na Dzień Matki. Bezę Pavlova z rabarbarem można jeść zaraz po przygotowaniu. Smakuje wyśmienicie. Dodatkowo możesz ozdobić ją np. malinami, truskawkami czy listkami mięty.
Zobacz w galerii, jak zrobić bezę Pavlova z rabarbarem
Przepis na bezę Pavlova z rabarbarem
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie i suszenie bezy ok. 1,5 godziny
Poziom trudności: średni
Składniki:
Beza:
- 5 białek
- 300 g cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
Rabarbar:
- 500 g rabarbaru,
- 3 łyżki dżemu wiśniowego, truskawkowego lub malinowego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki wody,
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g śmietanki 36 procent,
- 2 łyżki cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Jak zrobić bezę Pavlova z rabarbarem?
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania bezy: białka przelej do wysokiej miski do miksowania.
- Zacznij ubijać białka na wysokich obrotach.
- Jak białka zaczną robić się gęste i białe, zacznij stopniowo dosypywać cukier. Miksuj ok. 15 minut.
- Na koniec dodaj wanilię, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Miksuj jeszcze 2 minuty.
- Przełóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób okrągły kształt z wyższymi bokami.
- Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego na 120 stopni Celsjusza w opcji góra-dół. Piecz ok. 1 godzinę.
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
- Gdy beza się piecze, zrób rabarbar: umyj łodygi rabarbaru, odkrój końce, a resztę pokrój w mniejsze kawałki.
- Przełóż rabarbar do garnka, dodaj dżem i ustaw na małym ogniu, mieszaj, aż masa się zagotuje.
- Gotuj ok. 5 minut, dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotuj jeszcze 2 minuty. Rabarbar ma być miękki. Wystudź.
- Przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilią, dodaj ser mascarpone i wymieszaj.
- Wyłóż krem na bezę, a na wierzch ułóż przestudzony rabarbar. Gotowe.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?