Ciasto drożdżowe do wyrastania potrzebuje ciszy? Kulinarne przesądy, które możesz znać. Fakty i mity w kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym z przesądów powielanych przez pokolenia jest ten o zachowaniu ciszy i braku kłótni w trakcie wyrastania ciasta drożdżowego. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe "wskazówki".
Jednym z przesądów powielanych przez pokolenia jest ten o zachowaniu ciszy i braku kłótni w trakcie wyrastania ciasta drożdżowego. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe "wskazówki". Szymon Starnawski/PolskaPress
Czy dolewać oliwy do wrzątku, służącego do gotowania makaronu? Czy gotować rosół podczas burzy? W wielu domach z pokolenia na pokolenie przekazywane są zasady dotyczące gotowania, które czasem tylko pozornie brzmią jak zabobon. Wiele z nich jest traktowana jako domowa tradycja, której się trzymamy. Przyjrzeliśmy się kilku przesądom w kuchni. Oto fakty i mity o gotowaniu.

W skrócie

Fakty i mity w kuchni. Dlaczego, najdziwniejsze wskazówki kulinarne mają szansę przetrwać?

Warto wiedzieć, że zachowania kulinarne również opierają się na regule społecznego dowodu słuszności. O co chodzi? Zasada opisana była przez psychologa Roberta Cialdiniego. Jeżeli znamy ludzi, którzy postępują w określony sposób i takie działanie przynosi pozytywne skutki, to uważamy to za wartościowe działanie. Wśród tych reguł często wybieramy też te, które pasują do naszego światopoglądu. Dlatego najdziwniejsze wskazówki kulinarne mają szansę przetrwać, jeżeli nasze mamy lub babcie przekazywały je jako słuszne.

Podobnie ma się rzecz, z regułą autorytetu. Na przykład gdy jakąś zasadę promuje znany szef kuchni. Kilka lat temu Gardon Ramsay, szef odznaczony gwiazdką Michelin, w swoim programie kulinarnym zalecał np. dolewanie oliwy z oliwek do wody do gotowania makaronu. Nowicjusze kulinarni przez szacunek, jakim go darzą, taką poradę przyjmowali bez potrzebnej refleksji.

Dolewanie oliwy do wody na makaron

Jeszcze kilka lat temu powszechną wskazówką dla kucharzy było dolewanie oleju lub oliwy do wrzątku, służącego do gotowania makaronu. Z czasem zrozumiano, że jest to błąd i marnowanie tłuszczu. Zgodnie z powiedzeniem „oliwa na wierzch wypływa”, dolewanie oliwy do wrzątku nie ma istotnego znaczenia dla gotującego się makaronu al dente. Aby ten był jędrny, trzeba wziąć duży garnek i gotować makaron w takiej ilości wody, aby mógł swobodnie pływać. Cenną oliwę lepiej zachować do spaghetti aglio e olio (złożonego z czosnku i oliwy z oliwek).

Gotowanie rosołu podczas burzy

Najczęściej powtarzaną „zasadą” jest ta dotycząca gotowania rosołu podczas burzy. Niektórzy uważają, że nie powinno się tego robić, ponieważ rosół skwaśnieje. Nie ma na to potwierdzenia naukowego, jednak uważa się, że latem, tuż przed burzą, gdy jest duszno i wilgotno, szybciej namnażają się bakterie gnilne. Dlatego rosół gotowany podczas burzy może nie być smaczny, a towarzyszące jego przygotowaniu upały mogą skrócić czas jego przydatności do spożycia.

Kliknij, aby zobaczyć galerię zdjęć

Kiedy wyrabiać ciasto drożdżowe?

Często pojawiającym się przesądem w trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego jest ten dotyczący ciszy. Niegdyś mówiło się, że ciasto - oprócz odpowiedniego czasu - do wyrastania potrzebuje też ciszy. W wielu domach zakazywało się nawet kłótni. Nie jest to oczywiście prawda. Z pewnością jednak ciasto drożdżowe nie powinno być gwałtownie i zbyt często przenoszone podczas wyrastania, aby powstające pęcherzyki powietrza nie pękały za szybko.

Przelanie makaronu zimną wodą

Wiele osób nauczyło się od swoich mam i babć, by przelewać makaron zimną wodą, żeby szybko go ochłodzić i podać na stół. Warto jednak pamiętać, że opłukanie makaronu w zimnej wodzie pozbywa go cennej skrobi. Woda z gotowania makaronu to częsty zagęstnik sosów w kuchni włoskiej. Poza tym skrobia pozostała na makaronie sprawia, że sos lepiej się przykleja do włoskiej pasty.

Jednym z przesądów powielanych przez pokolenia jest ten o zachowaniu ciszy i braku kłótni w trakcie wyrastania ciasta drożdżowego. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe "wskazówki".

Ciasto drożdżowe do wyrastania potrzebuje ciszy? Kulinarne p...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie