W skrócie
Fakty i mity w kuchni. Dlaczego, najdziwniejsze wskazówki kulinarne mają szansę przetrwać?
Warto wiedzieć, że zachowania kulinarne również opierają się na regule społecznego dowodu słuszności. O co chodzi? Zasada opisana była przez psychologa Roberta Cialdiniego. Jeżeli znamy ludzi, którzy postępują w określony sposób i takie działanie przynosi pozytywne skutki, to uważamy to za wartościowe działanie. Wśród tych reguł często wybieramy też te, które pasują do naszego światopoglądu. Dlatego najdziwniejsze wskazówki kulinarne mają szansę przetrwać, jeżeli nasze mamy lub babcie przekazywały je jako słuszne.
Podobnie ma się rzecz, z regułą autorytetu. Na przykład gdy jakąś zasadę promuje znany szef kuchni. Kilka lat temu Gardon Ramsay, szef odznaczony gwiazdką Michelin, w swoim programie kulinarnym zalecał np. dolewanie oliwy z oliwek do wody do gotowania makaronu. Nowicjusze kulinarni przez szacunek, jakim go darzą, taką poradę przyjmowali bez potrzebnej refleksji.
Dolewanie oliwy do wody na makaron
Jeszcze kilka lat temu powszechną wskazówką dla kucharzy było dolewanie oleju lub oliwy do wrzątku, służącego do gotowania makaronu. Z czasem zrozumiano, że jest to błąd i marnowanie tłuszczu. Zgodnie z powiedzeniem „oliwa na wierzch wypływa”, dolewanie oliwy do wrzątku nie ma istotnego znaczenia dla gotującego się makaronu al dente. Aby ten był jędrny, trzeba wziąć duży garnek i gotować makaron w takiej ilości wody, aby mógł swobodnie pływać. Cenną oliwę lepiej zachować do spaghetti aglio e olio (złożonego z czosnku i oliwy z oliwek).
Gotowanie rosołu podczas burzy
Najczęściej powtarzaną „zasadą” jest ta dotycząca gotowania rosołu podczas burzy. Niektórzy uważają, że nie powinno się tego robić, ponieważ rosół skwaśnieje. Nie ma na to potwierdzenia naukowego, jednak uważa się, że latem, tuż przed burzą, gdy jest duszno i wilgotno, szybciej namnażają się bakterie gnilne. Dlatego rosół gotowany podczas burzy może nie być smaczny, a towarzyszące jego przygotowaniu upały mogą skrócić czas jego przydatności do spożycia.
Kliknij, aby zobaczyć galerię zdjęć
Kiedy wyrabiać ciasto drożdżowe?
Często pojawiającym się przesądem w trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego jest ten dotyczący ciszy. Niegdyś mówiło się, że ciasto - oprócz odpowiedniego czasu - do wyrastania potrzebuje też ciszy. W wielu domach zakazywało się nawet kłótni. Nie jest to oczywiście prawda. Z pewnością jednak ciasto drożdżowe nie powinno być gwałtownie i zbyt często przenoszone podczas wyrastania, aby powstające pęcherzyki powietrza nie pękały za szybko.
Przelanie makaronu zimną wodą
Wiele osób nauczyło się od swoich mam i babć, by przelewać makaron zimną wodą, żeby szybko go ochłodzić i podać na stół. Warto jednak pamiętać, że opłukanie makaronu w zimnej wodzie pozbywa go cennej skrobi. Woda z gotowania makaronu to częsty zagęstnik sosów w kuchni włoskiej. Poza tym skrobia pozostała na makaronie sprawia, że sos lepiej się przykleja do włoskiej pasty.
Ciasto drożdżowe do wyrastania potrzebuje ciszy? Kulinarne p...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
Erytrol jest szkodliwy?