W skrócie:
Samodzielnie przygotowany makaron jajeczny da ci dużo satysfakcji. Poza wiedzą, jakie składniki używasz do produkcji dania, możesz mieć poczucie samowystarczalności. Pozornie zagniatanie makaronu może wydawać się wymagające, czasochłonne lub skomplikowane. Wbrew pozorom są to tylko 4 główne składniki, które możesz zagnieść ręczne lub przy użyciu malaksera. Następnie rozwałkujesz lub rozciągniesz, używając specjalnej nakładki do robota kuchennego. Ważne, aby po pokrojeniu na długie paski makaron mógł chwilę obeschnąć. Dzięki temu nie sklei się podczas gotowania. Gdy pokroisz makaron jajeczny na cienkie nitki, możesz podać go do rosołu, zaś grube wstążki świetnie sprawdzą się do mięsnych sosów. Dzięki temu przepisowi nauczysz się jak ugotować najlepszy makaron jajeczny lepszy niż gotowe produkty z supermarketu.
Makaron jajeczny – przepis do zupy
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g włoskiej mąki pszennej typu 00 lub mąki pszennej typ 550,
2 duże jajka,
szczypta soli,
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Jak zrobić makaron jajeczny?
Sposób przygotowania:
Na początku przesiej mąkę pszenną i usyp z niej zgrabny kopczyk.
Jajka rozbij do miski i roztrzep na jednolitą masę.
Na środek wsyp szczyptę soli i zrób wgłębienie, do którego wlejesz jajka z olejem.
Wszystkie składniki wymieszaj i przesiekaj szerokim nożem i zagnieć zwarte ciasto.
Potrwa to kilka minut. Początkowo ciasto będzie klejące, jednak pod wpływem temperatury dłoni i czasu rozwinięty gluten stworzy elastyczne ciasto.
Ciasto na makaron jajeczny wyrabiaj na stolnicy lub marmurowej płycie do momentu, aż po przekrojeniu zobaczysz bąbelki powietrza.
Odkrój kawałek ciasta, resztę odłóż na bok na oprószonym mąką blacie, trzymając pod przykryciem. Może to być miska lub ściereczka. Dzięki temu ciasto nie wyschnie.
Porcję ciasto rozwałkuj najcieniej jak możesz na podsypanej mąką stolnicy. Taki płat ciasta oprósz delikatnie mąką, zwiń placki w zwarte rulony i przekrój ostrym nożem na cienkie paski.
Rozrzuć je w jednej warstwie na stolnicy, aby się nie zlepiły i zostaw do wyschnięcia. Możesz dodatkowo oprószyć delikatnie mąką.
W dużym garnku zagotuj wodę w proporcji 1 l wody na każde 100 g makaronu. Wrzątek posól i dodawaj partiami makaron jajeczny.
Po ponownym zagotowaniu wrzątku zamieszaj makaron łyżką cedzakową zaczynając od dna. Domowy makaron jajeczny gotuj maksimum 3 minuty.
Następnie przecedź makaron na sitku i nie opłukuj pod bieżącą wodą.
Domowy makaron jajeczny podawaj od razu po ugotowaniu z ulubioną zupą np.: grzybową posypaną natką pietruszki.
Przechowywanie makaronu jajecznego
Domowy makaron jajeczny możesz także zrobić z wyprzedzeniem. Surowy makaron po przekrojeniu na nitki przesusz na serwecie lub specjalnych wieszakach do suszenia makaronu. Gdy będzie całkowicie suchy, możesz łatwo go przełamać na mniejsze części. Taki domowy makaron jajeczny przełóż do czystego słoika lub pudełka przeznaczonego do przechowywania żywności. Możesz go z zjeść w przeciągu 3 tygodni.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia domowego makaronu jajecznego. Jeśli chcesz, ten przepis możesz wykorzystać do zrobienia makaronu czterojajecznego. W takim przypadku kluski będą bardziej mięsiste i pożywne. Smacznego!
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!