W skrócie
Masz ochotę na szybkie i tanie do przygotowania ciasteczka? Mam dla ciebie niezawodny przepis na błyskawiczne palmiery. To ciasteczka, które zrobisz jedynie z trzech składników w niecałe 20 minut razem z pieczeniem.
Palmiery są idealnie kruche i pachnące. Można jeść je nawet na ciepło. Proponuję użyć gotowego ciasta francuskiego, które dostępne jest w większości marketów spożywczych. Jeśli jednak wolisz przygotować ciastka od podstaw, to zamieszczam także wskazówki, jak je zrobić.
Przepis na ciastka palmiery
czas przygotowania: 20 minut
porcja na około 18 małych ciasteczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cynamonu.
Jak zrobić ciastka palmiery?
- Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Ciasto francuskie rozłóż na płasko.
- W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
- Posyp ciasto połową przygotowanego cynamonowego cukru i dociśnij rękami lub tłuczkiem do blatu ciasta.
- Złóż dwa krótsze boki do środka z jednej i z drugiej strony i posyp cukrem.
- Ponownie złóż boki ciasta do środka i posyp cukrem.
- Na koniec powinien zostać wałek ciasta. Pokrój go na około 1 cm kawałki.
- Rozłóż każdy kawałek ciastka na wzór płaskiego serca czy motyla na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Możesz dodatkowo posmarować ciastka wodą lub roztrzepanym jajkiem.
- Piecz ciastka w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 12 minut.
Zobacz także: Ciastka pieguski. Tak pyszne, że trudno im się oprzeć
Francuskie ciasteczka palmiery
Palmiery to francuskie ciastka, kształtem przypominające serce, liść czy motyla. Przygotowuje się je z maślanego, warstwowego ciasta francuskiego, które posypuje się m.in. cukrem, zwija i piecze w dobrze nagrzanym piekarniku. Przez lata zyskały dużą popularność w wielu krajach, m.in. Hiszpanii, Portugalii, Grecji i Niemczech.
Palmiery można przygotować z:
- miodem,
- czekoladą,
- cynamonem,
- wiórkami kokosowymi.
Jak zrobić ciasto francuskie?
Ciasto francuskie to pyszny, ale i pracochłonny wypiek. Jeśli nie mamy na niego zbyt wiele czasu lub najzwyczajniej nie mamy ochoty, by je przygotowywać, to z powodzeniem możemy kupić gotowe ciasto francuskie, dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym.
Ciasto to ma piękny maślany zapach i charakterystyczną strukturę w postaci cienkich, chrupiących lisków. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiedniej technice wałkowania i przekładania. Jak je zrobić:
- Zagnieć ciasto z mąki, jajek, soli i odrobiny octu.
- Rozwałkuj ciasto i przełóż je masłem.
- Złóż ciasto w kopertę i schowaj na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż masłem i ponownie złóż i schowaj do lodówki.
- Czynności te należy powtórzyć nawet do sześciu razy.
Warto pamiętać, że ciasto francuskie należy piec w wysokiej temperaturze. Dzięki temu pięknie się zrumieni i nabierze odpowiedniej chrupkości.
Zobacz także: Genialny trik na maślane ciasteczka. Zapomnij o wycinaniu
Co zrobić z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie możesz przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Świetnie sprawdzi się do przygotowania szybkich deserów, jak rogale z czekoladą czy szybkich ciastek ślimaczków.
Możesz także skorzystać z naszych przepisów z ciastem francuskim i przygotować sobie np.:
Błyskawiczne ciasteczka z trzech składników. Przepis na cyna...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Straż Graniczna reaguje na publikację "Gazety Wyborczej". "Niebezpieczna narracja"
- Lista imion zakazanych w Polsce! Urzędnik nie pozwoli ci tak nazwać dziecka!
- Oświadczenie Orlenu ws. rzekomego braku paliwa. Koncern odpowiada na ataki
- Unia szykuje się do wielkiej reformy. „Najgorszy możliwy dla Polski scenariusz”