Świnki w kocykach na imprezę! Szybkie przekąski z ciasta francuskiego. Potrzebujesz tylko 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chrupiące i delikatnie ostre świnki w kocykach to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiące i delikatnie ostre świnki w kocykach to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Smaczna i szybka przekąska na imprezę? Wiele osób myśli, że to się wyklucza. Nic bardziej mylnego. Mam dla ciebie prawdziwy hit — znane i lubiane świnki w kocykach. To parówki doprawione ostrym ketchupem i owinięte chrupiącym ciastem francuskim. Przygotujesz je w 5 minut, a upieczesz w 10. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Musisz koniecznie wypróbować! Poznaj przepis na pyszne świnki w kocykach.

Spis treści

Przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to pyszny wypiek o charakterystycznej strukturze w postaci cienkich, chrupiących lisków. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dużej zawartości masła, odpowiedniemu wałkowaniu i wysokiej temperaturze pieczenia.

Przygotowanie domowego ciasta francuskiego wymaga dużo pracy i czasu. Najpierw należy zagnieść ciasto z mąki, jajek, soli i odrobiny octu, a następnie przekładać go masłem, składając, wałkując i schładzając przez godzinę po każdej porcji. Czynności te należy powtórzyć nawet sześć razy.

Dobrym pomysłem jest kupienie gotowego ciasta francuskiego. W kilka minut można z niego zrobić zarówno słodkie jak i słone przekąski.

Z ciasta francuskiego można przygotować np.:

Świnki w kocykach, czyli parówki w cieście francuskim

Świnki w kocykach to nieco zabawnie brzmiąca nazwa bardzo prostej przystawki, składającej się z kiełbasek lub parówek zawiniętych w ciasto francuskie. Popularność zyskała dzięki znanej kucharce Nigelli Lawson, która poleca taką przystawkę w swojej książce "Nigella gryzie".

Mam dla ciebie przepis, z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak zrobić taką pyszną przekąskę. Będzie gotowa do podania już w 15 minut! Proponuję posmarować ciasto ostrym ketchupem, a całość posypać po wierzchy czosnkiem niedźwiedzim dla dekoracji.

Świnki w kocykach możesz podać na kolację lub jako imprezową przekąskę. Świetnie będą smakować np. z:

  • sosem czosnkowym,
  • sosem chili,
  • ketchupem,
  • sosem tysiąca wysp (z ketchupu, majonezu, cebuli i czosnku).

Sprawdź przepis na parówki w cieście francuskim na imprezę:

Przepis na przystawkę świnki w kocykach

(ok. 21 porcji, czas przygotowania: 15 minut)

Świnki w kocykach. Krok 1
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 3 lub 5 parówek (w zależności od wielkości), kabanosów lub małych kiełbasek,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 łyżki ketchupu ostrego,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • do posypania: sezam lub czosnek niedźwiedzi.

Jak zrobić świnki w kocykach?

  1. Nastaw piekarnik na 220 stopni.
  2. Podziel parówki na równe kawałki.
  3. Rozłóż ciasto francuskie i podziel na paski o szerokości przygotowanych kawałków parówek.
  4. Posmaruj pasek ciasta ketchupem.
  5. Owiń parówkę ciastem i zlep, by przy pieczeniu ciasto się nie rozsunęło.
  6. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim gotowe parówki w cieście.
  7. Wierzch posyp np. czosnkiem niedźwiedzim.
  8. Piecz ok. 10 minut.

Sprawdź także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie