W skrócie
Kuszące ślimaczki cynamonowe to deser, który znakomicie smakuje w towarzystwie gorącego kakao, filiżanki czarnej kawy albo rozgrzewającej herbaty. Idealne porcje nadzianego ciasta pokroicie przy pomocy nici dentystycznej lub żyłki wędkarskiej. W przeciwieństwie do noża te gadżety nie zgniotą porcji ciasta i w idealnej formie będzie można przełożyć je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dowodem na popularność bułeczek z cynamonem jest świętowanie 4 października Dnia Cynamonowej Bułeczki. Zobacz sposób na drożdżowe ślimaczki cynamonowe.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ślimaczków cynamonowych
Ślimaczki cynamonowe – przepis z ciasta drożdżowego
Liczba porcji: 18 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5 godziny wyrastania ciasta + 10 minut formowania + 20 – 25 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g wody + 20 g mąki,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 40 g cukru,
- 7 g suszonych drożdży,
- 210 g mleka,
- 80 g masła,
- 3 g soli.
Nadzienie cynamonowe:
- 80 g cukru trzcinowego,
- 40 g mielonego cynamonu,
- 70 g miękkiego masła.
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- 10 ml mleka.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić ślimaczki cynamonowe?
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie z wody i mąki należy zrobić rodzaj zasmażki, dzięki której ciasto będzie dłużej świeże i zachowa wilgotność. Gdy zacznie przypominać konsystencją budyniu, trzeba odstawić go do wystudzenia.
- Następnie mleko z cukrem i masłem należy podgrzewać w garnku, aż tłuszcz się rozpuści. Gotową mieszaninę należy odstawić do wystygnięcia. Można przyspieszyć schładzanie, wkładając rondelek do miski z zimną wodą z dodatkiem lodu.
- W misce robota kuchennego należy umieścić przesianą mąkę i suszone drożdże. Na małych obrotach należy wymieszać składniki. W trakcie mieszania należy dodać wystudzony „budyń” i dolać wystudzone słodkie mleko z masłem.
- Po minucie mieszania można zwiększyć obroty i dodać rozkłócone jedno jajko z żółtkiem. Całość należy mieszać przez około 3 minuty, aby rozwinęła się siatka glutenowa w cieście.
- Na koniec trzeba dodać szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.
- Następnie z misy robota należy wybrać ciasto i uformować je w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
- Ciasto należy przełożyć do szklanej miski oprószonej delikatnie mąką lub wysmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny.W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
- Ciasto trzeba przełożyć na posypany mąką blat lub stolnicę i przy pomocy wałka nadać mu kształt prostokąta.
- Składniki na nadzienie cynamonowe trzeba wymieszać w misce na gładką masę. Przy pomocy szpatułki lub noża należy dokładnie rozsmarować go na rozwałkowanym cieście drożdżowym.
- Następnie należy zwinąć od dłuższego boku ciasto na ślimaczki cynamonowe. Przy pomocy nitki dentystycznej należy pokroić ślimaczki cynamonowe na równe porcje. Mogą mieć po 3 cm.
- Pokrojone ślimaczki cynamonowe należy ułożyć w kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
- Piekarnik należy rozgrzać do 175° Celsjusza. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, można przykryć ślimaczki cynamonowe zwilżoną ściereczką, aby ponownie wyrosły.
- Przed włożeniem do piekarnika ślimaczki cynamonowe trzeba posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
- Domowe cinnamon rolls trzeba piec przez około 20 – 25 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.
- Upieczone ślimaczki cynamonowe trzeba odstawić do wystudzenia.
Krem do bułeczek z cynamonem
W Stanach Zjednoczonych cinnamon rolls podaje się udekorowane lukrem z serka śmietankowego. Można go zrobić poprzez wymieszanie 50 g miękkiego masła, 100 g serka ogrzanego do temperatury pokojowej z 40 g cukru. W Szwecji bułeczki cynamonowe również są popularne i noszą nazwę kanelbullar. Skandynawskie wypieki najczęściej obsypywane są cukrem perłowym, który dodaje dodatkowej chrupkości.
Czytaj także: Na deser podaj zakręcony chlebek dwukolorowy z kakao. Przepis zdradziła entuzjastka drożdżowych wypieków
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: