Mięciutkie ślimaczki cynamonowe na jesienny podwieczorek. Wyjątkowy przepis na domowe cinnamon rolls. Zrobisz je z przedmiotem z łazienki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe ślimaczki cynamonowe to znakomity wypiek na jesień. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowe ślimaczki cynamonowe to znakomity wypiek na jesień. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Cinnamon rolls to wypiek dobrze znany w Stanach Zjednoczonych. W sklepach ciasto dostępne jest nawet w puszkach lub mrożone w tekturowych kartonach. Takie ślimaczki cynamonowe można zrobić w łatwy sposób w zaciszu własnej kuchni. Podpowiadamy przepis na puszyste drożdżówki z cynamonem.

W skrócie

Kuszące ślimaczki cynamonowe to deser, który znakomicie smakuje w towarzystwie gorącego kakao, filiżanki czarnej kawy albo rozgrzewającej herbaty. Idealne porcje nadzianego ciasta pokroicie przy pomocy nici dentystycznej lub żyłki wędkarskiej. W przeciwieństwie do noża te gadżety nie zgniotą porcji ciasta i w idealnej formie będzie można przełożyć je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dowodem na popularność bułeczek z cynamonem jest świętowanie 4 października Dnia Cynamonowej Bułeczki. Zobacz sposób na drożdżowe ślimaczki cynamonowe.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania ślimaczków cynamonowych

Ślimaczki cynamonowe – przepis z ciasta drożdżowego

Liczba porcji: 18 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5 godziny wyrastania ciasta + 10 minut formowania + 20 – 25 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g wody + 20 g mąki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 40 g cukru,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 210 g mleka,
  • 80 g masła,
  • 3 g soli.

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 40 g mielonego cynamonu,
  • 70 g miękkiego masła.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • 10 ml mleka.

Czytaj także:

Jak zrobić ślimaczki cynamonowe?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie z wody i mąki należy zrobić rodzaj zasmażki, dzięki której ciasto będzie dłużej świeże i zachowa wilgotność. Gdy zacznie przypominać konsystencją budyniu, trzeba odstawić go do wystudzenia.
  2. Następnie mleko z cukrem i masłem należy podgrzewać w garnku, aż tłuszcz się rozpuści. Gotową mieszaninę należy odstawić do wystygnięcia. Można przyspieszyć schładzanie, wkładając rondelek do miski z zimną wodą z dodatkiem lodu.
  3. W misce robota kuchennego należy umieścić przesianą mąkę i suszone drożdże. Na małych obrotach należy wymieszać składniki. W trakcie mieszania należy dodać wystudzony „budyń” i dolać wystudzone słodkie mleko z masłem.
  4. Po minucie mieszania można zwiększyć obroty i dodać rozkłócone jedno jajko z żółtkiem. Całość należy mieszać przez około 3 minuty, aby rozwinęła się siatka glutenowa w cieście.
  5. Na koniec trzeba dodać szczyptę soli, aby zrównoważyć smak.
  6. Następnie z misy robota należy wybrać ciasto i uformować je w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
  7. Ciasto należy przełożyć do szklanej miski oprószonej delikatnie mąką lub wysmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny.W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
  8. Ciasto trzeba przełożyć na posypany mąką blat lub stolnicę i przy pomocy wałka nadać mu kształt prostokąta.
  9. Składniki na nadzienie cynamonowe trzeba wymieszać w misce na gładką masę. Przy pomocy szpatułki lub noża należy dokładnie rozsmarować go na rozwałkowanym cieście drożdżowym.
  10. Następnie należy zwinąć od dłuższego boku ciasto na ślimaczki cynamonowe. Przy pomocy nitki dentystycznej należy pokroić ślimaczki cynamonowe na równe porcje. Mogą mieć po 3 cm.
  11. Pokrojone ślimaczki cynamonowe należy ułożyć w kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
  12. Piekarnik należy rozgrzać do 175° Celsjusza. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, można przykryć ślimaczki cynamonowe zwilżoną ściereczką, aby ponownie wyrosły.
  13. Przed włożeniem do piekarnika ślimaczki cynamonowe trzeba posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  14. Domowe cinnamon rolls trzeba piec przez około 20 – 25 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.
  15. Upieczone ślimaczki cynamonowe trzeba odstawić do wystudzenia.

Krem do bułeczek z cynamonem

W Stanach Zjednoczonych cinnamon rolls podaje się udekorowane lukrem z serka śmietankowego. Można go zrobić poprzez wymieszanie 50 g miękkiego masła, 100 g serka ogrzanego do temperatury pokojowej z 40 g cukru. W Szwecji bułeczki cynamonowe również są popularne i noszą nazwę kanelbullar. Skandynawskie wypieki najczęściej obsypywane są cukrem perłowym, który dodaje dodatkowej chrupkości.

Domowe ślimaczki cynamonowe to znakomity wypiek na jesień. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Mięciutkie ślimaczki cynamonowe na jesienny podwieczorek. Wy...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.