W skrócie:
Jeśli jesteś łasuchem mogłeś już słyszeć o cruffinie. Wypiek z ciasta na croissanty pieczony w formie na muffiny występuje w wielu smakach. Najczęściej w cukierniach pojawiają się wersje w stylu cynamonki, nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym lub cruffiny pistacjowe, które są prawdziwym hitem. Niestety ich cena bywa dość wysoka. W szczególności cruffin pistacjowy może kosztować do 30 złotych, z racji na wysoką cenę orzechów. Proponuję ci zrobić domowego cruffina z ciasta francuskiego. W ten prosty sposób zaoszczędzisz czas, pieniądze, a rodzina będzie pod wrażeniem twoich umiejętności kulinarnych.
Cruffin – prosty przepis z ciasta francuskiego
Liczba porcji: na 4-6 sztuk.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (300 g),
2 łyżki roztopionego masła,
4 łyżki cukru brązowego i 1 łyżeczka cynamonu wedle uznania,
1 jajko rozmieszane z łyżeczką wody,
4 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego do dekoracji.
Jak zrobić cruffiny?
Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto francuskie na płaskiej powierzchni.
W misce wymieszaj cukier z cynamonem.
Posmaruj ciasto francuskie cienką warstwą roztopionego masła. Dzięki temu cukier i cynamon lepiej się przykleją, a wypiek zyska chrupiącą skórkę.
Pokrój ciasto na paski o szerokości 2 cm. Ułóż paski na sobie. Zacznij zwijać ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc ciasny rulon. Następnie pokrój rulon na 4-6 równych kawałków.
Każdy kawałek delikatnie rozciągnij, a następnie zawiń w kształt ślimaka, układając ciasto pionowo w formie na muffiny. Dzięki temu cruffiny będą miały piękny, warstwowy wygląd po upieczeniu.
Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (funkcja grzania góra-dół z termoobiegiem).
Wstaw formę z cruffinami do nagrzanego piekarnika na trzecią półkę od góry i piecz przez 20–25 minut, aż będą złociste i dobrze wyrośnięte.
Po upieczeniu odstaw cruffiny na chwilę do ostygnięcia i jeszcze ciepłe możesz obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Przed podaniem możesz nadziać cruffina kremem czekoladowym.
Cruffin z ciasta francuskiego jest gotowy do podania.
Przechowywanie cruffinów
Domowe cruffiny są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Jednak możesz przechowywać je na później. Wystarczy zapakować je w szczelnym opakowaniu bez dostępu do wilgoci. Tak zapakowane będą nadawać się do spożycia przez 2 dni.
Kulinaria

Zachęcam cię do sięgania po różnego rodzaju nadzienia. Świetnie sprawdza się waniliowy krem cukierniczy z konfiturą malinową. Wierzch możesz udekorować świeżą maliną, która będzie piękną ozdobą ciastka. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!