Biorę ciasto francuskie, masło i cynamon. Zawijam i robię najmodniejszy wypiek sezonu. Za te słodkości zapłacisz krocie w cukierni

Anna Daniluk
Domowy cruffin to wypiek, który odwzorowuje modne wypieki dostępne w cukierniach.
Domowy cruffin to wypiek, który odwzorowuje modne wypieki dostępne w cukierniach. Anna Daniluk
Chrupiące i pachnące cynamonem cruffiny to wyjątkowe połączenie muffina i croissanta. Idealne na drugie śniadanie, deser czy do kawy. Skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego, aby przygotować łatwy i szybki wypiek na podwieczorek. Zaskocz domowników modnym deserem jak z najlepszej cukierni.

W skrócie:

Jeśli jesteś łasuchem mogłeś już słyszeć o cruffinie. Wypiek z ciasta na croissanty pieczony w formie na muffiny występuje w wielu smakach. Najczęściej w cukierniach pojawiają się wersje w stylu cynamonki, nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym lub cruffiny pistacjowe, które są prawdziwym hitem. Niestety ich cena bywa dość wysoka. W szczególności cruffin pistacjowy może kosztować do 30 złotych, z racji na wysoką cenę orzechów. Proponuję ci zrobić domowego cruffina z ciasta francuskiego. W ten prosty sposób zaoszczędzisz czas, pieniądze, a rodzina będzie pod wrażeniem twoich umiejętności kulinarnych.

Cruffin – prosty przepis z ciasta francuskiego

Liczba porcji: na 4-6 sztuk.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (300 g),

  • 2 łyżki roztopionego masła,

  • 4 łyżki cukru brązowego i 1 łyżeczka cynamonu wedle uznania,

  • 1 jajko rozmieszane z łyżeczką wody,

  • 4 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego do dekoracji.

Jak zrobić cruffiny?

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń ciasto francuskie na płaskiej powierzchni.

  2. W misce wymieszaj cukier z cynamonem.

  3. Posmaruj ciasto francuskie cienką warstwą roztopionego masła. Dzięki temu cukier i cynamon lepiej się przykleją, a wypiek zyska chrupiącą skórkę.

  4. Pokrój ciasto na paski o szerokości 2 cm. Ułóż paski na sobie. Zacznij zwijać ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc ciasny rulon. Następnie pokrój rulon na 4-6 równych kawałków.

  5. Każdy kawałek delikatnie rozciągnij, a następnie zawiń w kształt ślimaka, układając ciasto pionowo w formie na muffiny. Dzięki temu cruffiny będą miały piękny, warstwowy wygląd po upieczeniu.

  6. Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem.

  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (funkcja grzania góra-dół z termoobiegiem).

  8. Wstaw formę z cruffinami do nagrzanego piekarnika na trzecią półkę od góry i piecz przez 20–25 minut, aż będą złociste i dobrze wyrośnięte.

  9. Po upieczeniu odstaw cruffiny na chwilę do ostygnięcia i jeszcze ciepłe możesz obtoczyć w cukrze cynamonowym.

  10. Przed podaniem możesz nadziać cruffina kremem czekoladowym.

  11. Cruffin z ciasta francuskiego jest gotowy do podania.

Przechowywanie cruffinów

Domowe cruffiny są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Jednak możesz przechowywać je na później. Wystarczy zapakować je w szczelnym opakowaniu bez dostępu do wilgoci. Tak zapakowane będą nadawać się do spożycia przez 2 dni.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zachęcam cię do sięgania po różnego rodzaju nadzienia. Świetnie sprawdza się waniliowy krem cukierniczy z konfiturą malinową. Wierzch możesz udekorować świeżą maliną, która będzie piękną ozdobą ciastka. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni