Babcine amoniaczki to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Wypróbuj tradycyjny przepis na ciasteczka do kawy. Znikają do ostatniego okruszka

Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij zdjęcie i przesuwaj galerię strzałkami lub gestem.
Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij zdjęcie i przesuwaj galerię strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Amoniaczki to pyszne, lekkie ciastka, które dawniej były bardzo popularne i często gościły w polskich domach. Dla wielu to ulubiony przysmak z dzieciństwa. Mam dla ciebie sprawdzony przepis z notatnika mojej mamy. Ciastka pięknie rosną, pachną wanilią i udekorowane są delikatną i nieco chrupiącą warstwą cukru. Możesz z powodzeniem przygotować je na spotkanie rodzinne lub do popołudniowej kawy. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na ciastka amoniaczki.

W skrócie:

Szukasz przepisu na domowe ciasteczka, które można podać na rodzinne spotkanie? Proponuję pyszne amoniaczki. Dziś nieco zapomniane, dawniej stanowiły jeden z najpopularniejszych wypieków i z pewnością sprawią naszym bliskim wiele radości i przypomną lata dzieciństwa. To proste i tradycyjne ciastka, przygotowywane z dodatkiem amoniaku, a po wierzchu posypane cukrem. Są lekkie, miękkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Przechowywane w zamkniętym pudełku na długo zachowują świeżość.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciastek amoniaczków

Przepis na ciastka amoniaczki

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Duża porcja na ok. 80 ciastek.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 6 żółtek,
  • szklanka cukru,
  • szklanka śmietany 18 procent,
  • 32 g cukru waniliowego (2 opakowania) lub 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 3 łyżeczki amoniaku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 białko do posmarowania ciastek,
  • cukier do posypania ciastek.

Jak zrobić ciastka amoniaczki?

  1. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.
  2. Dodaj do żółtek śmietanę, proszek do pieczenia i amoniak, wymieszaj.
  3. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz margarynę lub masło i posiekaj nożem.
  4. Wlej na mąkę jajeczno-śmietanową masę i zagnieć ciasto. Ma być luźne i elastyczne.
  5. Rozwałkuj porcje ciasta na grubość ok. 5 mm.
  6. Wycinaj kształty ciastek i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Smaruj ciastka roztrzepanym białkiem i posypuj cukrem.
  8. Piecz ciastka ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza — przy pieczeniu ciastek z amoniakiem pamiętaj, by ostrożnie otwierać piekarnik i wietrzyć kuchnię, zapach amoniaku może być nieco drażniący.
Najlepsze domowe ciasteczka. Zobacz, jak upiec pyszne ciastka amoniaczki. Kliknij zdjęcie i przesuwaj galerię strzałkami lub gestem.

Babcine amoniaczki to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Wypró...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni