Na skróty
Pierś z kurczaka na obiad
Pieczone piersi z kurczaka w cieście francuskim to pomysł na smaczny i efektowny obiad. Jest to także danie bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wypełnić filety farszem, zawinąć w ciasto i wstawić do pieczenia.
Proponujemy nadziewać filety:
- szpinakiem
- serem mozzarella
- suszonymi pomidorami
Mamy dla ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku jak przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim. To pomysł na sycący i pyszny obiad. Warto podać go z porcją ulubionej sałatki. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić np.:
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Koziol
Koziol Durszlak 5L Organic Palsby L Szary Kz 3808670 (Kz3808670)

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

EH Excellent Houseware
Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

Curver
Curver Pojemnik do przechowywania żywności prostokątny 0,4L CUR-051

Botti
Botti Electronic Elektryczny młynek do soli lub pieprzu Bari stalowy

FoodSaver
FoodSaver Zestaw 3 pojemników do przechowywania próżniowego Fresh ...
Przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania : ok. 15 minut, czas pieczenia: ok. 40 minut)

Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni, przez ok. 40 min. Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka ok. 600 g
- opakowanie ciasta francuskiego 375 g
- 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 6 plastrów suszonych pomidorów w oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 80 g sera mozzarella lub innego ulubionego sera np. feta, gouda
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
Jak zrobić piersi z kurczaka w cieście francuskim?
- Filety z kurczaka podziel w poprzek tworząc "kieszonkę".
- Posyp je solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
- Na patelni podsmaż szpinak, dodaj masło i posiekany ząbek czosnku. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Mozzarelle w kostce pokrój na plastry lub zetrzyj na tarce.
- Pomidorki wyjmij z zalewy i posiekaj na paseczki.
- Filety z kurczaka nadziewaj szpinakiem, pomidorkami i serem.
- Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty. Połóż na nich filety z kurczaka.
- Ponacinaj brzegi ciasta pod kątem, tworząc paseczki. Składaj paski na zakładkę, delikatnie dociskając złączenia.
- W małej miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
- Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni Celsjusza, przez ok. 40 minut.
- Każdy filet podziel na pół. Podawaj z porcją surówki.
Obiad gotowy. Życzymy smacznego!
Pierś z kurczaka w cieście francuskim zachwyca smakiem. Fant...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
- Wyśmienity tort czekoladowy, który zawsze się udaje. Wypróbuj przepis
- Szybkie serniczki last minute. Najlepszy przepis na sernik na ostatnią chwilę
- Makowa panienka. Lekkie wielkanocne ciasto, które zrobisz bez problemu
- Sernik czy mazurek? Ranking najpopularniejszych ciast na Wielkanoc
- Ten wyborny sernik z przepisu babci zawsze się udaje
Gotuj smacznie i zdrowo!

Kela
Kela Cookie Szpatułka Kuchenna 26,5Cm Stal Nierdzewna + Silikon ...

Staub
Staub Podkładka Drewniana Pod Garnki Z Rdzeniem Magnetycznym 29 X ...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie