W skrócie
Zapiekanka z makaronem
W Stanach Zjednoczonych najbardziej znana jest zapiekanka makaronowa mac&cheese. Jej nazwa odnosi się do połączenia dwóch głównych składników, czyli sera i makaronu. W tym przepisie najlepiej sprawdzają się drobne makarony, które szybko się ugotują i łatwo połączą się z przygotowanym sosem serowym na bazie wyrazistego sera np.: typu cheddar. W Ameryce na zapiekance przygotowuje się też chrupiącą skórkę z wykorzystaniem bułki tartej. Zapiekanka mac and cheese jest kaloryczna, ale dla wielu osób jest idealnym jedzeniem na jesienne wieczory tzw. comfort food, czyli jedzeniem na pocieszenie. Znakomitym dodatkiem do zapiekanki makaronowej są warzywa. Polecamy wypróbować zapiekankę z cukinią i makaronem.
Zapiekanka z kurczakiem na obiad
Domowa zapiekanka jest niezwykle uniwersalnym danie. Najczęściej warzywa i mięso łączy się z makaronem lub ziemniakami. Anna Starmach, prezenterka telewizyjna i kucharka podpowiedziała, jak zrobić szybką zapiekankę z kurczaka bez skomplikowanych dodatków. Popularna autorka książek kucharskich pokazała, że kurczaka można połączyć z pomidorami, cebulą i czosnkiem, a następnie zapiekać ze startym parmezanem.
Szybka zapiekanka z kurczakiem
Składniki:
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem Anny Starmach?
Przygotowanie:
- Na początku kucharka poleca obrać pomidory ze skórki.
- Następnie na patelni rozgrzewa oliwę, posiekany czosnek, cebulę i zioła.
- Kolejnym krokiem było dodanie na patelnię pokrojonych w kostkę pomidorów.
- Wszystkie składniki należy dusić przez 20 minut, a następnie zdejmuje z ognia.
- Anna Starmach następnie kroiła kurczaka w plastry i przyprawiała solą i pieprzem. Kucharka wskazywała, aby smażyć przez około 1 minutę z obu stron. Przypomniała, że mięso będzie jeszcze zapiekane.
- Na koniec mięso przełożyła do naczynia żaroodpornego, przykryła sosem pomidorowym i posypała parmezanem. Zapiekankę z kurczakiem piekła w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Anna Starmach polecała podawać danie z bazylią.
Zapiekanka ziemniaczana
Domowa zapiekanka ziemniaczana nie ma sobie równych. We Francji przygotowują gratin dauphinois, jest to metoda gotowania ziemniaków w śmietanie i zapiekania ich pod serową pierzynką. Francuscy kucharze najprawdopodobniej zaczerpnęli metodę gotowania z dworów rosyjskich w czasie epoki renesansu. Jeśli nie macie ochoty na prostą zapiekankę ziemniaczaną w śmietance, to polecamy zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i szpinakiem. Dzięki różnorodnym składnikiem danie nadaje się na sycący obiad i pożywną kolację.
Mamy nadzieję, że te przepisy zainspirują was do domowego gotowania.
Źródło:
- Kurczak w pomidorach - aniastarmach.pl
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?