Spis treści
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to zdrowe i pyszne warzywo, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. Najlepiej smakuje w lipcu i sierpniu, gdy jest młoda i ma cienką skórkę.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 g produktu jest ok. 16 kcal) i ma niski indeks glikemiczny (IG 15), może więc być spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą. Stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, m.in.:
- witaminy C, która poprawia naszą odporność,
- witaminy A wpływającej na prawidłowe widzenie,
- beta-karotenu, który poprawia wygląd skóry,
- potasu, żelaza i magnezu, które wpływają na nasz układ krążenia i mięśnie.
Dania z cukinią
Cukinia to warzywo bardzo uniwersalne. Świetnie nadaje się zarówno do przygotowywania dań wytrawnych, obiadowych, a także może stanowić składnik ucieranych ciast i babeczek.
Z cukinii można zrobić także przetwory na zimę. Popularne są sałatki, a także dżemy z cukinii. Latem warto kupić jej więcej, a następnie umyć, pokroić i zamrozić, np. w woreczkach na mrożonki. Tak przygotowana może stanowić np. dodatek do kremowego risotto czy główny składnik pysznej zupy krem.
Polecam nasze przepisy na dania z cukinii:
- kurczak z cukinią w sosie słodko-kwaśnym,
- leczo z cukinią,
- zupa krem z cukinii,
- risotto z cukinią,
- makaron z cukinii.
Zobacz: 10 przepisów na dania z cukinią
Pomysł na sycący obiad z cukinią
Mam dla ciebie przepis na prawdziwy przysmak - zapiekankę z cukinią, makaronem w serowym sosie i pod serową, chrupiącą pierzynką. To pyszne i bardzo sycące danie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kremowemu beszamelowi.
Beszamel to rodzaj sosu przygotowywanego na bazie zasmażki z mąki i masła z dodatkiem mleka i przypraw. Można przygotować go także z serem czy śmietanką kremówką. Nadaje się zarówno do dań makaronowych, ziemniaczanych, białych mięs oraz ryb, a także stanowi podstawę do przygotowania innych sosów, np. chrzanowego, cytrynowego czy cebulowego.
Proponuję doprawić sos musztardą i gałką muszkatołową, by nadać mu nieco ostrości i wyrazistości. Do zapiekanki wybrałam ser mimolette, który doskonale się roztapia i ma apetyczny, pomarańczowy kolor. Na porcję dla 4 osób jest aż 220 g sera, więc danie nie będzie należało to dietetycznych.
Jako dodatki do zapiekanki wybrałam:
- cukinię,
- cebulę,
- boczek.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować zapiekankę z cukinią i makaronem pod serową pierzynką:
Przepis na zapiekankę z cukinią i makaronem pod serową pierzynką
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania ok. 20 minut, pieczenie 30 minut)

Składniki:
- 300 g ugotowanego makaronu,
- 2 małe cukinie,
- 700 ml mleka
- 220 g sera np. pomarańczowego mimolette lub gouda,
- 120 g boczku,
- 1 cebula,
- 50 g masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie zapiekanki z cukinią i makaronem pod serową pierzynką
- Cukinie umyj i pokrój na kawałki.
- Cebulę posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę,
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na patelni podsmaż cebulę z boczkiem.
- W garnuszku podsmaż masło z mąkę i dolewaj porcjami mleko, cały czas mieszając, aż sos się pogotuje i zgęstnieje. Jeśli są w nim grudki to nie martw się tylko przelej sos do innego garnka przez gęste sitko.
- Do gorącego sosu wsyp 3/4 sera i wymieszaj.
- Dodaj musztardę, sól, czosnek i gałkę muszkatołową.
- Naczynie na zapiekankę posmaruj masłem lub olejem i wsyp ugotowany makaron, podsmażoną cebulę z boczkiem oraz cukinię.
- Zalej wszystko serowym sosem, a wierzch posyp pozostałą porcją sera.
- Na małej patelni podsmaż szybko bułkę tartą na oleju i posyp nią wierzch zapiekanki.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Piecz ok. 30 minut, aż ser z wierzchu się przypiecze na rumiano.
Zapiekanka z cukinią i makaronem pod serową pierzynką. Sekre...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
- Najlepszy dodatek do obiadu. Zobacz przepis z młodej kapusty
- Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. Zrobisz ją w mgnieniu oka
- Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem
- Sernik oreo bez pieczenia. Obłędny przepis na sernik z mascarpone
- Szybkie ciasto z borówkami, pyszne jak u mamy. Zobacz przepis
- Ciasteczka całuski podbiją wasze serca i podniebienia. Zobacz przepis
Piecz z przyjemnością!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?