Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2248 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Kapusta na kwaśno od Ćwierczakiewiczowej. Zaskocz wszystkich staropolskim przysmakiem
Lucyna Ćwierczakiewiczowa to znana kucharka i autorka książek w XIX wieku. Sama opublikowała książkę „365 obiadów za 5 złotych”, które na tamte czasy były...
Gdzie znaleźć chrupiące bochenki? Oto najciekawsze piekarnie rzemieślnicze w kraju
Chleb z belgijską czekoladą z Krakowa, zawieszone chleby z Wrocławia, więzienne z Bartoszyc i chleb z pastą miso z Warszawy. Piekarnie rzemieślnicze zyskały na...
Zdrowe przepisy dla dzieci na lato. Katarzyna Błażejewska-Stuhr przemyca warzywa
Psychodietetyczka i dietetyczka kliniczna Katarzyna Błażejewska – Stuhr i blogerka Magda Kogut-Wałęcka, autorka bloga Szczesliva.pl zachęcają do podawania...
Jak zrobić espresso tonic? Zobacz przepis na orzeźwiający napój z 3 składników
Połączenie toniku i espresso może brzmieć dziwnie. Gwarantujemy, że intrygujący smak, albo pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Jednak tonic...
Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca
Jaglaki, sójka głowaczowska i trepy po załawsku to tylko niektóre z dań, których nazwy zaskakują przybyszów z różnych zakątków świata. Mazowsze ma wiele potraw...
Gofry za niecałe 2 złote. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić tani deser
Gofry to lubiany przysmak, często kojarzony z urlopem czy leniwym, weekendowym śniadaniem. Z roku na rok gofry kupowane w wakacyjnych kurortach kosztują coraz...
Ranking najlepszych kuchni świata. Jak wypadła Polska?
Pizza, gyros, paella to najpopularniejsze potrawy reprezentujące zwycięzców rankingu portalu Taste Atlas. Strona co roku przygotowuje ranking 50 najlepszych...
Czy ogórki są zdrowe? Czy łączyć je z pomidorami? Odpowiadamy
Zielony ogórek świetnie urozmaica smak domowego obiadu. W Polsce jest powszechnie wykorzystywany w sałatkach i surówkach, np. w mizerii. Sprawdziliśmy, ile...
Lastryko, biel i drewno. Zobacz kuchnie Gessler, Makłowicza i Starmach
Znani i lubiani kucharze, krytycy kulinarni i smakosze często pokazują, jak gotują w zaciszu swoich domów. Często dzielą się przepisami na mediach...
Pierwszy bób już na targu. Ceny przyprawiają o zawrót głowy
Sezon na bób przypada na połowę czerwca i trwa nawet do sierpnia. Pod koniec maja pojawiają się na targach pierwsze woreczki z warzywem. Ich cena potrafi zwalić...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None