W skrócie
Bób – ceny przed sezonem, czyli nasze dobro narodowe
Wrocławski bloger kulinarny Piotr Gładczak, autor Wrocławskich Podróży Kulinarnych, pokazał we wpisie z 24 maja, że zapłacił za opakowanie bobu o wadze 500 g 25,90 zł. Daje to ponad 50 złotych za kilogram. Cena jest wysoka dlatego, że jesteśmy przed właściwym sezonem.
Obserwatorzy zaczęli komentować przedstawioną cenę. Pani Magda żartobliwie skwitowała, że zastawiła samochód i pół domu, żeby kupić bób, a na dowód zamieściła zdjęcie ugotowanego smakołyku, posypanego koprem. Inna dodała, że za taką cenę byłoby 3,5 litra benzyny. Kolejna stwierdziła, że na pewno nie jest to polski bób.
- Bób naszym dobrem narodowym. Powinien być wpisany do konstytucji, a kaszanka jako polski kawior też! – wtórował kolejny smakosz bobu pod wpisem blogera.
Katarzyna Bosacka tropi cenę bobu
Na profilu instagramowym Katarzyny Bosackiej, znanej promotorki gospodarnego gotowania, można zobaczyć zdjęcie bobu z jednego z warszawskich straganów. W krótkim wpisie autorka zaprosiła obserwatorów, aby podzielili się cenami owoców i warzyw za kilogram w różnych miastach w Polsce. Dodała, że bób kosztował w sklepie 26,39 zł za 0,5 kg, czyli 52,78 zł za 1 kg.
W ciągu doby wpis wywołał blisko 150 komentarzy. - To jeszcze nie sezon na bób, więc cena mnie nie dziwi – napisała pod postem Bosackiej pani Agata. Kolejna internautka zauważyła, że bób w takiej cenie to wariactwo i nikt nie powinien go kupować, póki nie stanieje.
Cena bobu może powalić. Jednak jak przekonuje ekspertka Rynku Hurtowego Bronisze Anna Kaszewiak w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl, jeśli tylko pogoda dopisze, stopniowo będzie spadać.
Zastosowanie bobu w kuchni
Bób pojawił się już na targach, wiele osób zastanawia się więc, z czym go jeść i jak gotować. Na początku sezonu wiele osób wybiera podstawową formę, czyli ugotowanie bobu w gorącej wodzie. Następnie jeszcze ciepły łuska się w dłoniach, soli i polewa rozpuszczonym masłem. Jednak bób można przygotować również jako:
- pożywną pastę na kanapki,
- jako dodatek do zupy (np. w połączeniu z ziemniakami i szpinakiem),
- makaron z bobem,
- sałatkę z bobem,
- kopytka z bobu,
- składnik sosu do mięs.

Gdy już najemy się do syta bobu w wersji podstawowej, ugotowanej i posypanej jedynie solą, przychodzi czas na dalsze eksperymenty z dodatkami. Bób to świetny produkt do przygotowania pasty na kanapki. Znakomitym ziołowym połączeniem jest mięta. Pasta z bobu przypomina w smaku i konsystencji kolejny rodzaj hummusu, czyli pasty oryginalnie robionej z ciecierzycy. Świetnie smakuje do grzanek.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Koziol
Koziol Durszlak 5L Organic Palsby L Szary Kz 3808670 (Kz3808670)

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

EH Excellent Houseware
Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

Curver
Curver Pojemnik do przechowywania żywności prostokątny 0,4L CUR-051

Botti
Botti Electronic Elektryczny młynek do soli lub pieprzu Bari stalowy

FoodSaver
FoodSaver Zestaw 3 pojemników do przechowywania próżniowego Fresh ...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie