W skrócie
W lecie chętnie sięgamy po orzeźwiające smaki, które ochłodzą w gorące dni. Kawa z tonikiem może brzmieć nieco egzotycznie. Nie trzeba się do niej uprzedzać, choć część smakoszy uważa ten napój za kontrowersyjny. Popijając espresso tonic z pewnością poczujesz się rześko i energetycznie. Warto pamiętać, że tonik ma w składzie chininę, która spożyta w dużych ilościach jest niebezpieczna dla zdrowia. W toniku są jej śladowe ilości, które wpływają na charakterystyczny gorzki smak. Biorąc pod uwagę skład toniku powinien być unikany przez dzieci i kobiety w ciąży.
Kliknij aby zobaczyć składniki tonic espresso
Espresso tonic – składniki napoju
Espresso tonic przygotujesz z pojedynczego lub podwójnego espresso. Kawę można przygotować w kawiarce lub zaparzaczu przypominającym dzbanek z tłokiem określonym prasą francuską (french press). Ważne, aby powstał skoncentrowany napar kawowy, który będzie gęsty i mocny w smaku. Najczęściej sięga się po kawy z Ameryki Południowej np.: Brazylii lub Kolumbii. Takie ziarna pachną i smakują jak orzechy, czekolada i karmel. Znakomicie uzupełniają smak toniku.
Można sięgnąć po tonik niesłodzony, aby poczuć intensywniejszą gorycz. Opcjonalnie można korzystać z kostek lodu i wedle gustów plasterków ulubionych cytrusów. Najczęściej są to cytryny, limonki lub pomarańcze. W renomowanych kawiarniach spotkać się można z dodatkiem ziół takich jak rozmaryn lub tymianek.
Jak podawać espresso tonic?
Kawa espresso tonic podawana jest w przezroczystych szklankach, aby obserwować rozdzielające się warstwy napoju. W lecie można używać kostki lodu z zatopionymi w nich kwiatami jadalnymi lub owocami. Świetnie prezentują się zanurzone w nich zamrożone truskawki, maliny, czerwone porzeczki lub jagody. Dzięki takiemu napojowi można poczuć się rześko i świeżo.
Tonic espresso – przepis na kawę
Czas przygotowania: 5-10 minut (w zależności od sposoby parzenia kawy)
Dla 1 osoby
Składniki:
- 150 ml toniku
- 40 ml espresso
- 3 kostki lodu
- Plasterek cytryny opcjonalnie
Jak zrobić tonic espresso?
Przygotowanie:
- Kawę zaparz w kawiarce.
- Do szklanki wsyp kostki lodu i wlej tonik. Może być schłodzony.
- Do szklanki z tonikiem wlej kawę.
- Wlewana po środku i odpowiednio gęsta powinna stworzyć dwie warstwy.
- Do gotowego tonic espresso dorzuć opcjonalnie plaster cytryny.
Jak zrobić espresso tonic? Zobacz przepis na orzeźwiający na...
Podawaj napoje w pięknym szkle
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Wyśmienita kremówka. Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia
- Wyśmienity stek z kalafiora. Sprawdź przepis na wegetariańskie danie na obiad
- Makłowicz zdradził przepis na zielony chłodnik z ziemniakami. Idealna zupa na lato
- Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?