Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2248 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Kuchnia w samolocie. Steward zdradza tajniki przygotowania jedzenia w podróży
Menu dostępne w samolotach potrafi różnić się w zależności od wybranych linii i ich standardu. Zapytaliśmy Kamila, stewarda z wieloletnim doświadczeniem, jak...
Shake z mlekiem. Jak zrobić milkshake? Przepis i składniki na domowy napój
1 czerwca w kalendarzu dni nietypowych przypada Dzień Mleka. Świetnym napojem orzeźwiającym i deserem jest milkshake. Wiele osób specjalnie idzie do popularnych...
„Psi Patrol” od kuchni. Mamy przepis na Dzień Dziecka
Kanadyjska animacja „Psi Patrol” jest jednym z najpopularniejszych programów dla dzieci. Najmłodsi widzowie, jak zaczarowani, oglądają kolejne przygody...
Smutne jedzenie w pracy. Śmierdząca ryba i breja z ryżu
Okazuje się, że posiłki jedzone w pracy mogą być powodem do żartów. Wiele z nich nie wygląda apetycznie. W szczególności, gdy jesteśmy zawaleni robotą, mamy...
Wegeprzepisy dla dzieci. Jak przemycić więcej warzyw do codziennych posiłków
Maria Przybyszewska to szefowa kuchni pochodząca z Warszawy. Z zawodu jest fotografką, z pasji gotuje. Jej talent i praca była doceniona w renomowanej...
Meal prep, czyli jak zaplanować zdrowe posiłki?
Jednym z trendów, które są popularne wśród osób dbających o zdrowe odżywianie, są tak zwane meal prepy. W dużej mierze chodzi o zaplanowanie posiłku na parę dni...
Pizza hawajska. Dlaczego wzbudza tyle emocji? Robert Makłowicz uważa ją za świństwo
Pizza z dodatkiem ananasa jest daniem, które wzbudza wiele emocji i kontrowersji. Włosi uważają ją za istny skandal, a mistrz kuchni Robert Makłowicz stwierdził...
Ten przepis na burgera z TikToka obejrzało 23 mln osób. Jeden składnik podkręca smak
Jeden z najpopularniejszych tiktokerów kulinarnych tworzący profil bayashi.tiktok podbił już podniebienia smakoszy różnymi przepisami. W wielu z nich znajdziemy...
Amerykański youtuber testował kaszankę, flaki i oscypki w Zakopanem. Jak to przeżył?
Ryan Socash to youtuber, muzyk i dziennikarz pochodzący ze Stanów Zjednoczonych. W 2005 roku osiedlił się w Krakowie i zaczął przybliżać Amerykanom polską...
Szczaw rządzi wiosną. Jakie ma właściwości? Jak zrobić szczaw w słoiku?
"Nam polędwica oraz schab nie smakuje tak jak szczaw" - drwił w PRL-u kabaret Tey, komentując w ten sposób brak mięsa w sklepach. Szczaw używany jest w polskiej...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None