W skrócie
Marchewka jak lizak
Najmłodsze dzieci potrzebują owoców i warzyw do prawidłowego rozwoju. W ten sposób najłatwiej dostarczyć dzieciom potrzebnych witamin, minerałów i błonnika. Ekspertki akcji proponują też sięgać po rzodkiewki, które dzięki siarce poprawiają odporność nie tylko najmłodszych członków rodziny
- Warzywem, którego nie możemy pominąć w diecie najmłodszych, jest marchewka. - Młoda marchewka jest słodka jak lizak, lecz – co ciekawe – jej wpływ na stan uzębienia jest dobroczynny. Dzięki chrupaniu marchwi produkujemy ślinę, która opłukuje zęby i chroni przed próchnicą, co jest szczególnie ważne u dzieci. Jedzenie surowej marchewki dobrze też wpływa na zgryz. I taką warto wybierać także ze względu na to, że poczujemy się po niej syci. Dla osób starszych może być istotne, że obniża poziom cholesterolu, a jedzona teraz pomaga nam w zdrowy sposób zadbać o piękny koloryt skóry – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”
Dietetyczka kliniczna zachęca do korzystania w kuchni z młodego buraka. Według Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr nie ma jeszcze ziemistego smaku i korzystnie wpływa na układ krwionośny. Ponadto specjalistka przypomina, że burak jest źródłem przeciwutleniaczy, które sprawnie walczą z zanieczyszczeniami, a także skutkami stresu.
Zdrowe przekąski dla dzieci – przepisy
Magda Kogut-Wałęcka, w ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” zaproponowała przepisy na dania z wiosennymi rzodkiewkami, marchewką i burakami. Są tak proste, że można zrobić je razem z dziećmi.

Czipsy z młodego buraka
Składniki:
- 2-3 młode buraki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- odrobina czosnku
- bazylia i pietruszka do smaku
Przygotowanie:
- Buraki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, 1-2 mm. Dokładnie zraszamy pocięte buraki olejem rzepakowym, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem i bazylią – koniecznie zostawcie tę czynność dzieciom, one przecież to uwielbiają.
- Następnie plasterki umieszczamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 15-20 min., aż do chrupkości. Buraki powinny zmienić kolor z nasyconego buraczanego na buraczano-brązowy, lekko przygaszony. Należy jednak pilnować, aby nie wchodził on w klasyczny brąz, bo to świadczyłoby już o ich nadmiernym przypieczeniu.
- Po 10 min. warto obrócić buraczane talarki na drugą stronę, jeśli nie udało wam się ich zbyt cienko pokroić. Im talarki grubsze, tym mogą on potrzebować odrobinę więcej czasu na to, aby zmienić się w czipsy.
Omlet wiosenny
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 100 g wiejskiej kiełbaski
- sól i pieprz do smaku
- 4-5 rzodkiewek pokrojonych w kostkę i plasterki
- odrobina szczypiorku
Przygotowanie:
- Oddzielamy białka od żółtek. Śmiało można poprosić o to najmłodszych. Ubijamy białka. Do żółtek dodajemy mleko
i kopiastą łyżkę mąki. Wszystko mieszamy. Taką masę solimy, pieprzymy i dodajemy do uprzednio ubitych białek. Miksujemy. - Następnie dodajemy pokrojony w kostkę szczypiorek i kiełbaskę.
- Rozgrzewamy patelnię beztłuszczową. Jeśli takiej nie posiadamy, to na klasycznej rozgrzewamy łyżkę oleju. Jak już się rozgrzeje, to papierem kuchennym delikatnie wycieramy jego nadmiar i wlewamy masę zmiksowaną z dodatkami. Na masę kładziemy cieniutko pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Wszystko smażymy na małym ogniu. Możemy górę patelni przykryć.
- Pomalutku omlet się rumieni z jednej strony. Szpatułką sprawdzamy, czy jest już złoty.
- W międzyczasie rozgrzewamy drugą patelnię do naleśników, która jest płaska, bez większych rantów. Umożliwi nam delikatne przewrócenie omleta na drugą stronę i smażymy tak, aby był rumiany.
- Teraz wystarczy posypać szczypiorkiem. Omlet można zrobić również w wersji bezmięsnej.
Jak zrobić pieczone rzodkiewki?
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- olej rzepakowy
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka.
Przygotowanie:
- Umyte rzodkiewki kroimy wzdłuż na pół. Mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i przyprawiamy. Tę czynność koniecznie zostawcie najmłodszym – przecież uwielbiają mieszanie i łączenie składników (to nic, że czasami połowa wyleci poza miseczkę – a ile przy tym frajdy!).
- Rzodkiewki rozkładamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 30-40 min., w połowie pieczenia potrząsamy blachą, aby zarumieniły się z innych stron.
- Pieczone rzodkiewki to idealny dodatek do kanapek, sałatek i świetna przekąska szczególnie wtedy, gdy nasze dzieci mają trudność, by jeść świeże rzodkiewki, które są dla nich za ostre w smaku.
Placki z selera i młodej marchewki
Składniki (porcja na 6 placków):
- 1 szklanka startego na grubej tarce selera
- 1 szklanka startej na grubej tarce młodej marchewki
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- 1 ząbek czosnku drobno starty
- pół łyżeczki posiekanego lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Roztrzepujemy jajko. Do tego zadania śmiało można zaangażować dzieci. Dodajemy wodę i mąkę, i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy lubczyk, czosnek, sól i pieprz, a na końcu odsączone z nadmiaru soku marchew i seler.
- Smażymy na oleju rzepakowym z dwóch stron na ładny, rumiany kolor (ok. 5-8 min. z każdej strony.)
- Placki przygotowane z młodej marchewki są super delikatne i rozpuszczają się w ustach.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, biały
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…
kup teraz

SILVERCREST Elektryczna maszynka do makaronu SPM 220 A1, 220 W
SILVERCREST® Elektryczna maszynka do makaronu SPM …
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny czerwony SKMW 900 A1
SILVERCREST Robot kuchenny czerwony SKMW 900 A1Opi…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blenderem kielichowym,...
SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blender…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3, 550 W
SILVERCREST® Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, różowy
Opis produktu do zagniatania, mieszania i ubijania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot planetarny z blenderem kielichowym,...
Opis produktu Silvercrest Kitchen Tools profesjona…
kup teraz

SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 60…
kup teraz

Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowania
Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowaniaOpis…
kup teraz

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba 850 W
Opis produktu automat do wypieku chleba z 16 progr…
kup teraz

SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robota Monsieur Cuisine
SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robot…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, 600 W turkusowy
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, …
kup teraz

ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuisine, 6 szt.
ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuis…

Ariete Moderna 1589/02 z misą z pokrywką - 1600W - misa 5,5l
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym