Kapusta na kwaśno od Ćwierczakiewiczowej. Jeden składnik zmienia smak. Tak jadano ponad 100 lat temu!

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce  „365 obiadów za 5 złotych” pokazywała, jak zrobić wystawne obiady. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przepis na świeżą kapustę na kwaśno.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „365 obiadów za 5 złotych” pokazywała, jak zrobić wystawne obiady. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przepis na świeżą kapustę na kwaśno. Aneta Żurek/archiwum PolskaPress/Gazeta Krakowska/domena publiczna/http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/doccontent?id=54217
Lucyna Ćwierczakiewiczowa to znana kucharka i autorka książek w XIX wieku. Sama opublikowała książkę „365 obiadów za 5 złotych”, które na tamte czasy były propozycjami wystawnych posiłków. Wśród nich znalazły się sposoby na wyjątkowe podanie sezonowych warzyw. Sprawdź przepis na młodą kapustę.

W skrócie

Młoda kapusty według Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Lucyna Ćwierczakiewiczowa największą popularność zyskała w drugiej połowie XIX wieku. Jej książki były nieodłącznym elementem wielu gospodarstw domowych. Gospodynie domowe i kucharki korzystały z jej wiedzy, aby podawać wyrafinowane posiłki w swoich domach. Przepisy były podzielone na miesięczne zestawy, które brały pod uwagę sezonowość i nadchodzące święta np.: Wielkanoc i Boże Narodzenie. Wśród nich znalazły się takie przepisy na dania z kapusty jak bigos zwany hultajskim z kapusty kiszonej, kapusta włoska faszerowana, kapusta włoska na rosole wołowym, zupa jarzynowa.

Przepis na młodą kapustę Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Rozdział „Jarzyny” zamieszczony w książce „365 obiadów za 5 złotych” z 1866 zbiera sposoby na najczęściej przygotowywane warzywa. Wśród nich znalazła się świeża kapusta, która mogła być też innym określeniem młodej kapusty. Współczesnych smakoszy może zaintrygować podanie jej na kwaśno i gotowanie razem z jabłkami. Przedstawiamy przepis z zachowaniem pisowni oryginalnej.
Kapusta świeża na kwaśno – pierwszy sposób
Składniki:

  • świeża kapusta,
  • sól,
  • smalec, słonina bez skwarek lub masło,
  • rosół lub bulion,
  • ocet,
  • cukier,
  • cebula.

Do drugiego sposobu:

  • kwaśne jabłka

Przygotowanie:

Rozliczne są sposoby gotowania kapusty świeżej, każdy ma swój. Ja tu podam dwa sposoby: obraną i drobno nożem uszatkowaną kapustę świeżą, posolić mocno na stolnicy: za kwadrans kapusta zflaczeje; wycisnąć ją mocno z goryczy i soli, i włożyć w rądel, w świeży roztopiony szmalec lub słoninę bez skwarek, lub wreszcie, kto nie lubi, w masło. Tłustości powinno być dużo, przykryć niech się chwilkę poddusi, gdy ją tłustość obejmie, wlać rosołu czy bulionu, i w miarę potrzeby dobrego przegotowanego octu; dusić tak z godzinę często mieszając, żeby do rądla nie przywarła, włożyć kawałeczek cukru, i gdy już jest miękka, zagotować łyżkę mąki w łyżce tłustości, wsypać trochę usiekanej cebuli, przesmażyć i zaprawić tem kapustę, będzie wyborna.

(zachowana oryginalna pisownia z książki — red.)

Kapusta świeża na kwaśno – drugi sposób
Przygotowanie:
Uszatkowaną kapustę, sparzyć wrzącą wodą, niech minut parę postoi, wycisnąć z tej wody mocno i włożyć w tłustość w rądel jak wyżej; zalać octem, wodą lub bulionem, posolić i dusić tak dość długo, zamiast octu włożyć drobno pokrajanych kwaśnych jabłek, tyle aby kapusta była kwaśna, w końcu gdy miękka, zapalić jak wyżej tłustością z cebulą i mąką. Można włożyć kawałek cukru, jeżeli kto lubi.(zachowana oryginalna pisownia z książki — red.)

Mamy nadzieję, że ten stary przepis zainspiruje was do eksperymentowania w kuchni. Życzymy smacznego!

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!