Gdzie znaleźć chrupiące bochenki? Zobacz, najciekawsze piekarnie rzemieślnicze w kraju

Anna Daniluk
W krakowskim Handelku można zjeść śniadania na bazie pieczywa wypiekanego na miejscu. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć najciekawsze piekarnie rzemieślnicze w Polsce.
W krakowskim Handelku można zjeść śniadania na bazie pieczywa wypiekanego na miejscu. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć najciekawsze piekarnie rzemieślnicze w Polsce. Konrad Kozłowski/PolskaPress
Chleb z belgijską czekoladą z Krakowa, zawieszone chleby z Wrocławia, więzienne z Bartoszyc i chleb z pastą miso z Warszawy. Piekarnie rzemieślnicze zyskały na popularności w ostatniej dekadzie. Wiele z nich korzysta z zapomnianych w Polsce zbóż, eksperymentuje z oryginalnymi dodatkami lub odświeża stare receptury wypieku chleba czy bułek. Przyjrzeliśmy się najciekawszym piekarniom rzemieślniczym w Polsce.

W skrócie

Najciekawsze piekarnie rzemieślnicze w Polsce

Piekarnie rzemieślnicze to fenomen raczej dużych miast. Szczególny nacisk kładzie się w tej branży na słowo „rzemiosło”, a większość czynności wykonywanych jest według tradycyjnych sposobów wypieku i przepisów. Ogranicza się sztuczne dodatki, nie przyspiesza wzrostu ciasta, a wszystkie wypieki mają zapewnioną odpowiednią ilość czasu do wyrośnięcia ciasta. Chleb jest tworzony na zakwasie, z użyciem starych zbóż, np. samopszy, orkiszu lub mąki z płaskurki. Słodkie drożdżówki przyrządzane są na maśle, jajkach i nie oszczędza się na nich kruszonki lub nadzienia z owoców. Warto dodać, że najczęściej są to małe lokale prowadzone przez rodzinę lub bliskich znajomych. To wszystko sprawia, że cena wypieków może być nawet trzykrotnie wyższa niż ta znana ze stoisk piekarniczych w supermarketach. Zebraliśmy według nas najciekawsze piekarnie do odwiedzenia w Polsce.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię zdjęć

Warszawa: gdzie kupimy smaczny i zdrowy chleb?

W stolicy znajduje się co najmniej kilkanaście godnych uwagi piekarni rzemieślniczych. Wybraliśmy te, obok których trudno przejść obojętnie, a aromat chleba niesie się po tamtejszej okolicy.

Będzie dobrze piekarnia. Chleb mleczny i drożdżówki z płatkami chabrów
Piekarnia znajdująca się przy ulicy Puławskiej 23/25 na warszawskim Mokotowie znana jest z pieczenia chleba japońskiego – shokupan. Ten mleczny chleb przypomina formą chleb tostowy, jest lekki i delikatnie słodki. Poza tym warto spróbować jednej z pysznych drożdżówek obsypanych płatkami chabrów. Ostatnio do oferty wprowadzono izraelski wypiek krantz, przełożony konfiturami. Właściciele deklarują, że zdarza im się przygotować wersje z pistacjami, czekoladą lub cynamonem. Piekarnia jest zamknięta we wtorek i środę. W sobotę i niedzielę jest otwarta między godz. 9 a 16, a w pozostałe dni tygodnia do 19.

Chlebotwórcy. Morning buns i smak jabłek w karmelu
Piekarnia rzemieślnicza mieszcząca się na Bemowie przy ulicy Pełczyńskiego 3 znana jest z wypieku morning buns (bułeczek z ciasta jak na croissanty, hojnie obsypanych cukrem kryształem) oraz drożdżówek łączących smaki, np. jabłek w karmelu. Warto sięgnąć po ich bochenki chleba, które zapachem przypominają wypieki z dawnych lat. Piekarnia zamknięta jest w poniedziałek. W pozostałe dni tygodnia działa od godz. 7 do 20. A w weekend między 8 a 18.

Cała w Mące. Chleb z miso i bułki żoliborki
Piekarnia rzemieślnicza Moniki Waleckiej zatrudnia same kobiety. Lokal znajduje się na warszawskim Żoliborzu przy ulicy Krasińskiego 18c. Bochenki chleba charakteryzują się mocno wypieczoną skórką, która jest efektem karmelizacji cukru. W ofercie znajduje się między innymi:

  • chleb z dodatkiem japońskiej pasty miso (pieszczotliwie określany misiaczkiem),
  • pszenno-żytni bochenek Żywiciel,
  • bułka żoliborka z ziarnami sezamu.

Gdy sezon na jagody trwa w najlepsze, do piekarni ustawiają się długie kolejki, aby zjeść obficie napakowane owocami drożdżówki. Piekarnia otwarta od wtorku do soboty między godz. 10 a 16.

Kraków. Tradycyjne wypieki i nie tylko

Breaking Bread. Chleb ze śliwką i kiszoną cytryną
Piekarnia rzemieślnicza znana jest z przygotowywania chleba na zakwasie bez użycia drożdży. Lokal znajduje się przy ulicy Marka Stachowskiego 4, sąsiadując z Galerią Kazimierz. W ofercie znajdują się takie specjały, jak:

  • chleb żytni ze śliwką suszoną,
  • chleb z belgijską czekoladą,
  • kakao lub chleb z kiszoną cytryną i oliwkami.

Piekarnia jest zamknięta w poniedziałek i wtorek. W pozostałe dni tygodnia działa od godz. 7.30 do 15 a w weekend od 8.30 do 14. (może być zamknięta wcześniej, jeśli zostaną wyprzedane wypieki).

Handelek. Drożdżówki na maśle i regionalne produkty
Lokal ma za zadanie przybliżyć tradycję krakowskich śniadań. Piekarnia przy ulicy Garbarskiej 12 przygotowuje tradycyjne wypieki, które są wykorzystywane w pobliskim bistro. Śniadania i chleby są przygotowywane na bazie produktów pochodzących z lokalnych targów i od dostawców z Małopolski. Właściciele deklarują, że na ich drożdżówkach nigdy nie zabraknie kruszonki na prawdziwym maśle. Lokal otwarty od poniedziałku do czwartku w godzinach 8 -17. W piątek i w sobotę o godzinę dłużej, a w niedzielę od 9 do 14.

Świeżo Upieczona. Chleby z figami i kardamonki
Piekarnia znajduje się w dzielnicy Grzegórzki przy ulicy Cystersów 26c. Pracuje tu Maks Smółka, który opowiadał nam o tajnikach przygotowania chleba w domu. Piekarnia Świeżo Upieczona stawia na wysokiej jakości produkty i smaki, które usatysfakcjonują wielu łasuchów. W ofercie znajdują się między innymi:

  • kardamonki,
  • cynamonki,
  • pain au chocolat,
  • chleby pszenne,
  • chleby z orzechami, figami lub makiem.

Piekarnia jest zamknięta w poniedziałki i niedziele. W pozostałe dni tygodnia otwarta od godz. 7 do 15, w sobotę od 8.30 do 13 lub do ostatniego bochenka.

Gdańsk. Te piekarnie warto odwiedzić

Nowy Chleb. Chleb z zieloną oliwką, serem, wegańskie czwartki i pączury
Mikropiekarnia mieści się przy ulicy Śląskiej 17A. Łukasz Stafiej dla piekarnictwa porzucił dziennikarstwo. Najpierw piekł dla grona znajomych, aby następnie założyć piekarnię rzemieślniczą. W ofercie Nowego Chleba znajdziemy między innymi:

  • pszenno–żytni chleb oliwski,
  • pszenno–żytni chleb z zieloną oliwką,
  • żytni chleb z czarnuszką,
  • pistacjowe pączury.

Piekarnia proponuje wegańskie czwartki, a wypieki są przygotowywane tego dnia z roślinnych składników. Wegańskie czwartki powstały po to, by wypieków z Nowego Chleba mogły spróbować także osoby wykluczające ze swojej diety produkty odzwierzęce. Tego dnia cynamonki, kardamonki, drożdżówki wypiekane są na wegańskim cieście drożdżowym. Nabiał zastępowany jest olejem kokosowym. To samo dotyczy mas smakowych czy kruszonki. Wypieki na zakwasie z Nowego Chleba - chleby i foccacie - są na co dzień wegańskie. Wyjątek stanowią środy i soboty, kiedy pojawia się chleb pszenny z serem i co jakiś czas przygotowywana jest foccacia z pomidorami i mozzarellą. Piekarnia jest zamknięta w niedziele i poniedziałki. Otwarta jest od 7.30 do 13.30, a w soboty od 8.30 do 13.

Poznań. Chleb z samopszy i nie tylko

Czarny Chleb piekarnia
Znajduje się przy ulicy Dąbrowskiego 25c na poznańskich Jeżycach. Właściciele szczycą się, że ich chleb jest bez chemii, bez polepszaczy i GMO, a wykonany jest tylko na zakwasie bez drożdży. Najciekawsze chleby w ofercie to:

  • bezglutenowy chleb gryczano-jaglany z siemieniem lnianym,
  • Borodynsky – chleb żytni z kolendrą, słodem i miodem,
  • chleb z samopszy z posypką z sezamu.

Piekarnia otwarta jest między godz. 9 a 17, a w sobotę od 9 do 13. W niedzielę piekarnia jest zamknięta.

Bartoszyce. Piekarnia w byłym więzieniu (woj. warmińsko-mazurskie)

Więzienna Piekarnia - ChleboPaki
Piekarnia działa od 2020 roku w murach byłego więzienia pruskiego wybudowanego w 1887 roku przy ulicy Warszawskiej 5. Miejsce prowadzone jest przez Spółdzielnię Socjalną Dobra Ekonomia pod opieką dyplomowanego mistrza Artura Ziemackiego. Piekarnia między innymi zatrudnia osoby niepełnosprawne. Są tu też prowadzone warsztaty dla dzieci. W ofercie Więziennej Piekarni można dostać więzienne chleby żytnie na naturalnym zakwasie, a także możliwe jest jego zamówienie z dostawą do paczkomatu (chlebopaki). "Niech cała Polska pachnie chlebem" - to hasło Więziennej.

Wrocław. Tu warto wpaść po chleb

Chlebownia. Drożdżówki z czosnkiem i zawieszone chleby
Piekarnia przy ulicy Mościckiego 30 znana jest z twórczego podejścia do wypieków. Ostatnio wprowadziła do oferty drożdżówkę z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim. Tym samym rozpoczynając wiosnę w menu. Ponadto właściciel nie stronią od słodkich wypieków takich, jak pączki z pistacją lub z konfiturą. Jest też spory wybór wypieków bezglutenowych. Chlebownia wprowadziła tzw. zawieszone chleby, z których zysk idzie na pomoc dla uchodźców z Ukrainy. Piekarnia otwarta jest we wtorek i piątek od godz. 5 do 9.

W krakowskim Handelku można zjeść śniadania na bazie pieczywa wypiekanego na miejscu. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć najciekawsze piekarnie rzemieślnicze w Polsce.

Gdzie znaleźć chrupiące bochenki? Zobacz, najciekawsze pieka...

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni