Lekki jak piórko sernik japoński. Sprawdź przepis na delikatne ciasto dla całej rodziny. Wystarczy kilka podstawowych składników

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sernik japoński przygotowuje się z serka twarogowego i piecze w kąpieli wodnej.
Domowy sernik japoński przygotowuje się z serka twarogowego i piecze w kąpieli wodnej. Getty Images/ kaorinne/zdjęcie ilustracyjne
Delikatny sernik japoński to prawdziwy rarytas. Wykonasz go ze składników, które z łatwością znajdziesz w osiedlowym sklepie spożywczym. Kluczowe jest użycie miękkiego masła i kremowego serka twarogowego. Zobacz przepis na kapitalny sernik japoński.

W skrócie

Sernik japoński to delikatny wypiek przypominający suflet. Można określić go jako puszysty, aksamitny i lekki jak chmurka. Po upieczeniu lekko się trzęsie, ale jest delikatniejszy w smaku niż sernik baskijski. Zobacz przepis na rozpływający się w ustach sernik japoński.

Sernik japoński – przepis na puszyste ciasto

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania:
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 100 g kremowego serka twarogowego,
  • 100 g cukru,
  • 75 ml mleka,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 10 g skrobi kukurydzianej.

Jak zrobić sernik japoński?

Przygotowanie:

  1. Żółtka należy oddzielić od białek.
  2. Miękkie masło należy ubić z cukrem. Gdy podwoi objętość, należy dodać do niego po jednym żółtku i dalej miksować do całkowitego połączenia.
  3. Następnie należy dolać mleko, wymieszać i dosypać przesiane mąki.
  4. Białka jajek należy ubić ze szczyptą cukru na sztywną pianę.
  5. Następnie do masy żółtkowej należy dodać do ubitej piany i wymieszać silikonową szpatułką.
  6. Okrągłą formę do ciasta należy natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli używacie tortownicy, sprawdźcie, czy jest szczelna. Dzięki temu unikniecie niespodzianki, że masa na sernik wyciekła w trakcie pieczenia.
  7. Do przygotowanej formy należy wlać masę na sernik japoński. Można delikatnie ją wstrząsnąć, aby sernik równomiernie urósł.
  8. Formę należy wstawić do większej blachy i zalać wrzątkiem. Dzięki temu sernik japoński będzie delikatny i lekki jak piórko.
  9. Sernik japoński należy piec przez 60 minut w temperaturze 160° Celsjusza.
  10. Po 20 minutach można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnia, aby ulotnił się nadmiar pary wodnej. Około 20 minut przed końcem pieczenia należy zmniejszyć szczelinę, aby sernik upiekł się na złoto-brązowy kolor.
  11. Gotowy sernik japoński będzie lekki jak puch, a konsystencją będzie przypominać ptasie mleczko.

Sernik z 3 składników

Sernik japoński można też zrobić w wersji trójskładnikowej. Wystarczy połączyć serek twarogowy z roztopioną białą czekoladą i żółtkami. Do tej masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Ten dodatek sprawia, że ciasto jest puszyste jak chmurka.

Ser do sernika japońskiego

Większość przepisów wskazuje, aby do sernika japońskiego używać serka twarogowego w stylu kanapkowym. Konieczne jest zwracanie uwagi, aby serek twarogowy miał gładką, zwartą konsystencję i był o naturalnym smaku. Należy unikać twarogów dosładzanych, z dodatkiem przypraw np.: wanilii albo sztucznych zagęstników.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!